EXTRATIME

Ο φιλέλληνας αυτοκράτορας που έφτιαξε μια προσωπική αυτοκρατορία με πισίνες, ναούς, αντίγραφα του Παρθενώνα, και ένα νησάκι που έμπαινες μόνο με κινητές γέφυρες

Έχτισε έναν ολόκληρο κόσμο μόνο για τον εαυτό του. Πισίνες, στοές, ναοί και αντίγραφα απ' όλη την Ελλάδα. Και στη μέση, ένα νησάκι που προσβαλλόταν μόνο με κινητές γέφυρες. Ήταν η ιδιωτική του αυτοκρατορία.
Ο φιλέλληνας αυτοκράτορας που έφτιαξε μια προσωπική αυτοκρατορία με πισίνες, ναούς, αντίγραφα του Παρθενώνα, και ένα νησάκι που έμπαινες μόνο με κινητές γέφυρες

Ήταν αυτοκράτορας, αλλά δεν άντεχε το ανάκτορο της Ρώμης. Ο Αδριανός ήθελε κάτι πιο προσωπικό. Και το έφτιαξε: μια ολόκληρη πολιτεία μόνο για τον εαυτό του. Τριάντα χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη, στον λόφο του Τίβολι, δημιούργησε ένα συγκρότημα με λίμνες, αίθουσες, λουτρά, ναούς, παλάτια, βιβλιοθήκες και τεχνητούς παραδείσους.

Η έπαυλή του ονομάστηκε Villa Adriana. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο από θερινή κατοικία. Κάλυπτε πάνω από 120 εκτάρια. Σε κάθε γωνιά της, ο Αδριανός αντέγραφε τις πόλεις που αγάπησε. Ένα αντίγραφο του Παρθενώνα. Ένα λιμάνι όπως της Αλεξάνδρειας. Ένα νυμφαίο σαν της Περγάμου. Έναν κήπο σαν τους Αλεξανδρινούς. Όλα, σε μια αυτοκρατορία ιδιωτική.

Ανάμεσα στα πιο αλλόκοτα μέρη της έπαυλης ήταν ένα «Ναυτικό Θέατρο» — ένας κυκλικός χώρος με τάφρο και ένα μικρό τεχνητό νησάκι στο κέντρο. Εκεί απομονωνόταν ο Αδριανός, μακριά από αυλικούς. Για να μπεις, έπρεπε να διασχίσεις κινητές γέφυρες που αποσύρονταν. Πάνω στο νησάκι υπήρχε τρικλίνιο, βιβλιοθήκη, και μικρά λουτρά.

Η πιο θεαματική περιοχή της έπαυλης ήταν η «Κάνωπος» — μια μακριά πισίνα με στοές, ελληνικά και αιγυπτιακά αγάλματα, καρυάτιδες, και έναν θόλο-σπηλιά που λεγόταν Σεραπείο. Εκεί δίνονταν δείπνα και τελετές με θεατρικότητα και νερά που πετούσαν σταγόνες πάνω στους συνδαιτυμόνες.

Στην καρδιά της αυτοκρατορίας του Αδριανού κυκλοφορούσαν μόνο ευγενείς. Οι υπηρέτες κινούνταν σε υπόγειες στοές, για να μην φαίνονται. Οι δρόμοι στην επιφάνεια ήταν μόνο για αυτοκράτορες και αξιωματούχους. Ήταν η απόλυτη απομόνωση μέσα στη χλιδή. Μια παραίσθηση δύναμης, αποκομμένη από τον κόσμο.

Κάποια στιγμή, ένας διάσημος αρχιτέκτονας, ο Απολλόδωρος της Δαμασκού, τόλμησε να ειρωνευτεί τον θόλο του Σεραπείου. «Μοιάζει με κολοκύθα», του είπε. Ο Αδριανός τον εξόρισε. Μετά τον θανάτωσε. Έτσι χτιζόταν η τέχνη στον δεύτερο αιώνα μ.Χ.

Μετά τον θάνατο του Αδριανού, η βίλα χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό. Ύστερα εγκαταλείφθηκε. Στον 16ο αιώνα, ένας καρδινάλιος άρπαξε τα μάρμαρα και τα αγάλματα για τη δική του βίλα. Σήμερα, η UNESCO απειλεί να αφαιρέσει τον τίτλο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, καθώς χτίζονται κτίρια γύρω της.

Η Έπαυλη του Αδριανού είναι από τα πιο εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά πειράματα που έγιναν ποτέ από άνθρωπο που κυβερνούσε τον κόσμο. Ένας φιλέλληνας που ήθελε να κλείσει την ιστορία της αυτοκρατορίας του σε ένα προσωπικό όνειρο. Μόνο που το όνειρο έγινε πόλη.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime