EXTRATIME

Ο Πάπας που εκλέχθηκε αλλά παραιτήθηκε το επόμενο λεπτό γιατί τον απείλησαν με πυρηνική επίθεση. Η Θεωρία Siri

Η Θεωρία Siri λέει πως ο Πάπας του 1958 παραιτήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά λόγω απειλών. Μια από τις πιο μυστηριώδεις ιστορίες του Βατικανού.
Ο Πάπας που εκλέχθηκε αλλά παραιτήθηκε το επόμενο λεπτό γιατί τον απείλησαν με πυρηνική επίθεση. Η Θεωρία Siri

Το 1958, οι καρδινάλιοι της Καθολικής Εκκλησίας μαζεύτηκαν για να εκλέξουν τον νέο Πάπα, μετά τον θάνατο του Πίου ΙΒ΄. Το κονκλάβιο ξεκίνησε όπως πάντα: με σιωπή, ψήφους, καπνό από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα. Και τότε συνέβη κάτι παράξενο. Λευκός καπνός φάνηκε να βγαίνει, σημάδι πως είχε εκλεγεί νέος Ποντίφικας. Όμως, λίγα λεπτά μετά, ο καπνός έγινε μαύρος. Σύγχυση, αμηχανία, φήμες.

Από αυτή τη σκηνή γεννήθηκε μια από τις πιο εξωφρενικές αλλά και επίμονες θεωρίες συνωμοσίας στην ιστορία της Εκκλησίας: Η Θεωρία Siri.

Σύμφωνα με αυτή, ο Ιταλός καρδινάλιος Giuseppe Siri, Αρχιεπίσκοπος Γένοβας, εκλέχθηκε Πάπας στο κονκλάβιο του 1958 και πήρε το όνομα Γρηγόριος ΙΖ΄. Όμως, πριν προλάβει να παρουσιαστεί δημόσια, δέχτηκε απειλές. Η θεωρία υποστηρίζει ότι του είπαν πως αν δεν παραιτηθεί, θα δεχθεί επίθεση: είτε ο ίδιος, είτε η οικογένειά του, είτε το ίδιο το Βατικανό — ακόμη και με πυρηνική βόμβα.

Υποτίθεται ότι τρομοκρατημένος, παραιτήθηκε επιτόπου και οι κάρτες ξαναμοιράστηκαν. Τελικά, αναδείχθηκε Πάπας ο Ιωάννης ΚΓ΄, ο οποίος οδήγησε την Εκκλησία στη Β΄ Βατικανή Σύνοδο και στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Η Θεωρία Siri στηρίζεται σε λίγα θολά σημάδια: τον περίεργο καπνό, κάποιες ασαφείς δηλώσεις, και κυρίως την ενοχλητική ιδέα πως η Εκκλησία ίσως κυβερνάται όχι από πίστη, αλλά από εξωτερικές πιέσεις. Ο ίδιος ο Siri ουδέποτε παραδέχτηκε ότι εκλέχθηκε Πάπας. Αντιθέτως, διέψευδε σταθερά οποιαδήποτε τέτοια ιστορία.

Κι όμως, η φήμη επιμένει. Σε κύκλους παραδοσιακών καθολικών, που απορρίπτουν τις αλλαγές του 20ού αιώνα, η Θεωρία Siri λειτουργεί σαν εξήγηση για όλα. Ότι δηλαδή, ο «αληθινός Πάπας» σιωπήθηκε, και από τότε η Εκκλησία πορεύεται σε λάθος δρόμο.

Αλήθεια ή επιδέξιο παραμύθι; Η ατμόσφαιρα του Βατικανού, με το μυστήριο των κονκλαβίων και τις σιωπηρές συμφωνίες πίσω από κλειστές πόρτες, αφήνει χώρο για κάθε είδους υπόνοια. Αλλά μέχρι σήμερα, κανένα στοιχείο δεν έχει αποδείξει ότι ο Giuseppe Siri έγινε ποτέ Πάπας

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime