EXTRATIME

Ο τρομακτικός λόγος που οι άνθρωποι άρχισαν να φοράνε πιτζάμες αντί για νυχτικιές

Όταν οι βόμβες έπεφταν στο Λονδίνο, οι άνθρωποι έπρεπε να τρέξουν. Και τότε κατάλαβαν ότι οι νυχτικές δεν ήταν αρκετές. Έτσι ξεκίνησε η εποχή της πυτζάμας.
Ο τρομακτικός λόγος που οι άνθρωποι άρχισαν να φοράνε πιτζάμες αντί για νυχτικιές

Κανείς δεν περίμενε ότι ένα ρούχο από την Ινδία θα γινόταν το επίσημο ένδυμα του τρόμου στη νυχτερινή Ευρώπη. Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, οι περισσότεροι κοιμούνταν με μακριές νυχτικές, χωρίς καν να φαντάζονται ότι μια μέρα θα χρειαζόταν να βγουν στο δρόμο μέσα στη νύχτα, ντυμένοι όπως όπως, για να σωθούν από βόμβες.

Όταν ξεκίνησαν οι πρώτες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Αγγλία μπήκε σε μια νέα εποχή νυχτερινού πανικού. Τα γερμανικά Zeppelin πετούσαν πάνω από το Λονδίνο, ρίχνοντας βόμβες στα τυφλά. Οι κάτοικοι πετάγονταν από τα κρεβάτια και έτρεχαν στα καταφύγια – κάποιοι ξυπόλητοι, άλλοι με το ένα μανίκι φορεμένο και το άλλο να σέρνεται, όλοι όμως εκτεθειμένοι σε ένα νέο είδος δημόσιας ντροπής.

Η νυχτικιά, παρότι παραδοσιακή, ήταν μακριά, φαρδιά και ακατάλληλη για να τρέξεις έξω. Στο σκοτάδι, στη λάσπη ή ανάμεσα σε ερείπια, δεν προσέφερε καμία προστασία ή αξιοπρέπεια. Εκεί άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες «pyjamas», δάνειο από την αποικιακή Ινδία – παντελόνια με κουμπωτό πανωφόρι, πιο λειτουργικά, πιο ανδρικά, πιο ασφαλή.

Στην αρχή ήταν μια αλλαγή ανάγκης. Αργότερα έγινε μόδα. Οι πιτζάμες έδιναν την ψευδαίσθηση ότι αν σε έβρισκε ο θάνατος τη νύχτα, τουλάχιστον θα ήσουν ντυμένος με κάτι που θύμιζε κανονικά ρούχα. Οι Λονδρέζες άρχισαν να διαλέγουν pyjamas με χρώματα. Οι άντρες τις αγόραζαν με κουμπιά σαν πουκάμισο. Και το κυριότερο: μπορούσες να τρέξεις χωρίς να σκαλώσεις στο ύφασμα.

Αυτό που ξεκίνησε ως μια πράξη επιβίωσης μέσα στον τρόμο, έγινε σιγά σιγά μια νέα συνήθεια. Οι πιτζάμες μπήκαν στα σπίτια, στα καταστήματα, στη μόδα – και δεν ξαναβγήκαν ποτέ.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.

Αυτό ήταν το ύψος που είχε ο Μέγας Ναπολέων

Ο Μέγας Ναπολέων έχει μείνει στην ιστορία για την πορεία του στην ηγεσία της Γαλλίας, η συζήτηση για το ύψος του, πόσο είχε τελικά

ExtraTime
ExtraTime: Ο Έλληνας με το πιο ξακουστο σπαθί, αποκεφάλισε το μυθικό τέρας που όλοι γνωρίζουν

Ο Έλληνας με το πιο ξακουστο σπαθί, αποκεφάλισε το μυθικό τέρας που όλοι γνωρίζουν

Ο Έλληνας που είχε το πιο γνωστό σπαθί στην ιστορία, έχει μείνει για πάντα που αποκεφάλισε ένα πασίγνωστο τέρας

ExtraTime
Ελευθέριος Ανδρώνης: Διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη: Πόσο μικρή κάνατε τη χώρα να σας ταπεινώνουν οι οπλαρχηγοί της Βεγγάζης!

Διπλωματικό επεισόδιο με τη Λιβύη: Πόσο μικρή κάνατε τη χώρα να σας ταπεινώνουν οι οπλαρχηγοί της Βεγγάζης!

Η Κρήτη εκπέμπει SOS από την ανικανότητά τους - Η ελληνική κυβέρνηση έχει εξαφανίσει το κύρος της χώρας μας από τον παγκόσμιο διπλωματικό χάρτη

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Άγγλίδα ταξιδιώτισσα περιγράφει πώς ήταν να ζεις σε ελληνικό σπίτι στην Αθήνα πριν από 150 χρόνια

Άγγλίδα ταξιδιώτισσα περιγράφει πώς ήταν να ζεις σε ελληνικό σπίτι στην Αθήνα πριν από 150 χρόνια

Η Αθήνα του 19ου αιώνα μέσα από τα μάτια μιας Αγγλίδας. Το σπίτι έβραζε από ζωή, θόρυβο και φαγητό που άλλαζε μορφή. Ο ύπνος ήταν πολυτέλεια.

ExtraTime
ExtraTime: Ο πρώτος δίσκος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα ήταν όπερα!

Ο πρώτος δίσκος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα ήταν όπερα!

Ο πρώτος δίσκος που πούλησε πάνω από ένα εκατομμύρια αντίτυπα ήταν όπερα, αν μη τι άλλο κάτι που λίγοι περίμεναν

ExtraTime
ExtraTime: Η μεγαλύτερη πόλη που ίδρυσαν οι Έλληνες εκτός Ελλάδας – Δεν είναι στην Ευρώπη

Η μεγαλύτερη πόλη που ίδρυσαν οι Έλληνες εκτός Ελλάδας – Δεν είναι στην Ευρώπη

Οι Έλληνες ίδρυσαν μια πόλη που έχει μείνει στην ιστορία και είναι η μεγαλύτερη που έγινε αυτό εκτός Ελλάδας

ExtraTime
Κοινωνία: Ούτε στην πιο διεφθαρμένη Μπανανία αυτά – Στέρηση μισθού στην πανάξια υπάλληλο που κατήγγειλε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ!

Ούτε στην πιο διεφθαρμένη Μπανανία αυτά – Στέρηση μισθού στην πανάξια υπάλληλο που κατήγγειλε το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ!

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στο στόχαστρο του αμαρτωλού οργανισμού βρέθηκε η Παρασκευή Τυχεροπούλου επειδή έκανε το... έγκλημα να πράξει το καθήκον της!

Κοινωνία
ExtraTime: Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τουαλέτα με καζανάκι. Πλήρωναν εισιτήριο για να τις δουν από κοντά.

Δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τουαλέτα με καζανάκι. Πλήρωναν εισιτήριο για να τις δουν από κοντά.

Δεν ήταν ούτε η ατμομηχανή, ούτε ο τηλέγραφος. Η τουαλέτα με καζανάκι έκλεψε την παράσταση στην έκθεση του 1851.

ExtraTime
Κοινωνία: Ειρήνη Μουρτζούκου: Οργή πολιτών για κράτος και μίντια που είχαν κάνει «reality» τη serial killer για 2 χρόνια

Ειρήνη Μουρτζούκου: Οργή πολιτών για κράτος και μίντια που είχαν κάνει «reality» τη serial killer για 2 χρόνια

Κανείς δεν έπεσε από τα σύννεφα με την ομολογία της Ειρήνης Μουρτζούκου, σε μια χώρα που το έγκλημα γίνεται «σίριαλ» σε τηλεοπτικές εκπομπές!

Κοινωνία