Όταν η Ρώμη «δίκαζε» με τρόμο: Οι φρικτές ποινές της πιο εξελιγμένης αυτοκρατορίας
Το ρωμαϊκό δίκαιο θεωρείται πρότυπο νομικής σκέψης. Πίσω από τη λάμψη του όμως, κρύβονταν τιμωρίες που θα τρόμαζαν και σήμερα: σταυρώσεις, δημόσιες εκτελέσεις και φλόγες για τους «εχθρούς του κράτους».
Δεν δίκαζε απλά η Ρώμη… «Σκότωνε». Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έμεινε στην ιστορία για το πλούσιο νομικό της σύστημα — που αποτέλεσε θεμέλιο για πολλές σύγχρονες νομοθεσίες. Όμως κάτω από αυτό το κέλυφος της προόδου, οι ποινές που επιβάλλονταν ήταν συχνά εφιαλτικές.
-
Μαστίγωμα για κλοπή.
-
Καψίματα με σίδερο για απάτη.
-
Σταύρωση για επανάσταση.
-
Ζωντανό κάψιμο για εμπρησμό.
Και όλα αυτά δημόσια. Εκτελέσεις λάμβαναν χώρα στα φόρα, μπροστά σε πλήθος κόσμου – ακόμη και παιδιά. Ο σκοπός δεν ήταν μόνο η τιμωρία, αλλά ο φόβος.
Οι λεγόμενοι dediticii – δηλαδή όσοι παραδίδονταν εθελοντικά στον ρωμαϊκό στρατό – μπορούσαν να εκτελούνται χωρίς καν δίκη. Η “δικαιοσύνη” της Ρώμης ήταν καθολική, αλλά και ανελέητη.
Ένα δίκοπο μαχαίρι της Ιστορίας
Το ρωμαϊκό δίκαιο επηρέασε τον κόσμο όσο λίγα συστήματα. Όμως πίσω από την εξέλιξη, υπήρχε ωμή βία. Και είναι σημαντικό να θυμόμαστε και τις δύο όψεις: τη θεσμική ακρίβεια, αλλά και τη βαρβαρότητα που τη συνόδευε.