Ούτε ένα labubu δε θα μπορούσε να πάρει με τα χρήματα που έβγαλε ο άνθρωπος που δημιούργησε το smiley
Το χαμογελαστό πρόσωπο που βλέπουμε παντού το σχεδίασε ένας απλός ταχυδρόμος για $45. Δεν πήρε ποτέ δικαιώματα, και σήμερα ούτε ένα labubu δεν θα μπορούσε να αγοράσει με τα λεφτά που έβγαλε.
Το χαμογελαστό κίτρινο προσωπάκι με τα δυο μαύρα μάτια και το τόξο-χαμόγελο έγινε παγκόσμιο σύμβολο αισιοδοξίας, pop κουλτούρας και καταναλωτικής μανίας. Φορέθηκε σε κονκάρδες, μπλουζάκια, αφίσες, αυτοκόλλητα, websites, μέχρι και σε εξώφυλλα δίσκων. Πολλοί το ταύτισαν με τα ’90s, αλλά γεννήθηκε πολύ νωρίτερα, το 1963, από έναν ήσυχο σχεδιαστή στο Γούστερ της Μασαχουσέτης.
Ο Χάρβεϊ Μπολ ήταν απλός διαφημιστής και γραφίστας. Ένας ασφαλιστικός οργανισμός τού ανέθεσε να φτιάξει κάτι που να “ανεβάζει το ηθικό των εργαζομένων”. Μέσα σε δέκα λεπτά, πάνω σε ένα κίτρινο χαρτί, σχεδίασε το πρόσωπο που θα γινόταν αιώνιο. Χρεώθηκε 45 δολάρια. Δεν ζήτησε ποτέ πνευματικά δικαιώματα. Δεν υπέγραψε τίποτα. Δεν κατοχύρωσε τίποτα.
Το smiley face πέρασε σε άλλα χέρια. Οι αδελφοί Σπαν, επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσεϊ, τύπωσαν 50 εκατομμύρια κονκάρδες με το ίδιο σχέδιο και τη φράση “Have a Nice Day”. Οι εταιρείες άρχισαν να το τυπώνουν μαζικά, το trademark κατοχυρώθηκε… αλλά όχι από τον δημιουργό του.
Ο Χάρβεϊ Μπολ δεν έβγαλε ποτέ δεκάρα παραπάνω. Και πέθανε το 2001, ήσυχος, χωρίς παράπονο. Πίστευε πως αν ζητούσε δικαιώματα, θα πρόδιδε το ίδιο το μήνυμα του σχεδίου του: απλότητα και ευτυχία.
Σήμερα, ένα labubu, η μικρή συλλεκτική φιγούρα με μάτια τεράστια και μυτερά αυτιά, κοστίζει πάνω από 100 ευρώ — αν δεν μιλάμε για τα σπάνια που φτάνουν και τις χιλιάδες. Ο άνθρωπος που έδωσε στον κόσμο ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της ποπ κουλτούρας, δε θα μπορούσε να αγοράσει ούτε ένα labubu από αυτά που πωλούνται σήμερα στο TikTok και τα collectibles stores.