Ποια θα είναι η πρώτη χώρα που θα κατακτήσει η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι πολίτες θα ζουν με επιδόματα; Μπορεί να είναι η Ελλάδα;
Αναρωτιέσαι ποια χώρα θα είναι η πρώτη που θα αφήσει την εργασία πίσω και θα ζει με επιδόματα βασισμένα στην Τεχνητή Νοημοσύνη; Δες τι λένε οι προβλέψεις για Φινλανδία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κίνα και… Ελλάδα.
Η ιδέα ότι μια ολόκληρη χώρα μπορεί στο μέλλον να κυβερνηθεί ή να οργανωθεί με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι πια σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, υπάρχουν ήδη κράτη που φαίνεται να κινούνται μεθοδικά προς μια κοινωνία όπου η εργασία, η διοίκηση και η παραγωγή θα γίνονται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Και αυτό εγείρει το ερώτημα: ποια θα είναι η πρώτη χώρα που θα «κατακτηθεί» από την Τεχνητή Νοημοσύνη;
Πολλοί ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στις σκανδιναβικές χώρες. Η Φινλανδία και η Εσθονία έχουν επενδύσει χρόνια τώρα στην ψηφιοποίηση του κράτους και την αυτοματοποίηση υπηρεσιών. Η Εσθονία ειδικά θεωρείται ήδη το πιο ψηφιακό κράτος στον κόσμο, με έναν πληθυσμό που έχει εξοικειωθεί πλήρως με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Οι κοινωνίες τους είναι έτοιμες να υποδεχτούν τεχνολογικές αλλαγές, και η πολιτική τους κουλτούρα επιτρέπει πειραματισμούς.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθεί η Αμερική. Με την ισχυρότερη Silicon Valley, με εταιρείες όπως η OpenAI, η Google και η Tesla, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στην αιχμή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, το κοινωνικοπολιτικό της σύστημα είναι τόσο χαοτικό και αντιφατικό, που η μαζική εφαρμογή ΑΙ σε επίπεδο καθημερινής ζωής μπορεί να συναντήσει σθεναρές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά, αν υπάρξει κάποιο μοντέλο βασισμένο στο Universal Basic Income (καθολικό βασικό εισόδημα), η Αμερική θα μπορούσε να το υιοθετήσει πιλοτικά σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια.
Η Ιαπωνία από την πλευρά της, έχει ήδη ενσωματώσει ρομποτική και αυτοματισμούς στην καθημερινότητά της, με κοινωνική αποδοχή πολύ μεγαλύτερη από άλλες χώρες. Σε ένα έθνος που γερνάει ραγδαία, η αντικατάσταση ανθρώπινων θέσεων από ΑΙ δεν αντιμετωπίζεται αρνητικά. Αντίθετα, προβάλλει ως λύση.
Η Κίνα δεν μένει πίσω. Με το κρατικό της μοντέλο που της επιτρέπει την ταχεία επιβολή πολιτικών αποφάσεων, και με τεράστια επένδυση σε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου, παρακολούθησης και big data, πολλοί θεωρούν ότι θα είναι η πρώτη χώρα όπου το ΑΙ θα έχει καθολική επιρροή στη διακυβέρνηση και την καθημερινότητα.
Δεν αποκλείονται όμως και εκπλήξεις. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την τεράστια τεχνολογική επένδυση και την πολιτική βούληση για μελλοντικά σενάρια, έχουν δηλώσει ρητά πως θέλουν να είναι το πρώτο κράτος με Υπουργείο Τεχνητής Νοημοσύνης – και το έχουν ήδη δημιουργήσει.
Και η Ελλάδα; Παρά τις καθυστερήσεις, οι Έλληνες είναι από τους πρώτους λαούς που υιοθετούν νέες τεχνολογίες στην καθημερινότητα. Οι εφαρμογές του gov.gr, η διάδοση του ψηφιακού κράτους, και η αποδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δείχνουν ότι υπάρχει προθυμία. Αν υπάρξει πολιτική βούληση και τεχνολογική στήριξη από την ΕΕ, τίποτα δεν αποκλείει η Ελλάδα να μετατραπεί σε εργαστήριο ΑΙ πολιτικής για την Ευρώπη.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα «εισβάλει» με τανκς. Θα έρθει με ειδοποιήσεις στο κινητό, με πλατφόρμες που σου βρίσκουν δουλειά, με κυβερνητικά apps που απαντούν στις ερωτήσεις σου. Και κάποια στιγμή, δεν θα χρειάζεται πια να δουλεύεις. Θα σου αρκεί να έχεις έναν κωδικό. Και η πρώτη χώρα που θα το ζήσει αυτό, ίσως ήδη να έχει ξεκινήσει τον δρόμο της.