Ποιος ήταν ο πραγματικός, ο αληθινός James Bond; Το πάθος του για τα πτηνά ήταν ο λόγος που τον διάλεξε ο Φλέμινγκ.
Ήταν ήσυχος, φορούσε καπέλο και είχε αδυναμία στα φτερωτά πλάσματα της Καραϊβικής. Δεν κρατούσε όπλο, αλλά κυάλια. Αυτός ήταν ο πραγματικός James Bond.
Πριν από τον Σον Κόνερι, τα γκάτζετ και τα κοκτέιλ με βότκα μαρτίνι, υπήρχε ένας ήσυχος, σχεδόν απαρατήρητος άντρας στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών που περνούσε τη ζωή του κοιτώντας ψηλά – στα δέντρα, στον ουρανό και στις ακτές της Καραϊβικής. Ονομαζόταν James Bond. Δεν ήταν κατάσκοπος, αλλά ορνιθολόγος. Και τελικά, χάρη στο πάθος του για τα πουλιά, έγινε το πιο αναγνωρίσιμο όνομα στην ιστορία της κατασκοπείας.
Ο James Bond γεννήθηκε το 1900 και αφιέρωσε τη ζωή του στην παρατήρηση των πουλιών της Δυτικής Ινδίας. Το 1936 εξέδωσε το βιβλίο Birds of the West Indies, που μέχρι σήμερα θεωρείται βασικό έργο για την ορνιθολογία της περιοχής. Το βιβλίο του δεν έγινε best seller – αλλά έγινε το πιο διάσημο βιβλίο που υπήρξε ποτέ στη βιβλιοθήκη του Ίαν Φλέμινγκ.
Ο Φλέμινγκ, που περνούσε τα χειμωνιάτικα χρόνια του στη βίλα του «Goldeneye» στην Τζαμάικα, ήταν κι ο ίδιος παρατηρητής πουλιών. Το βιβλίο του Bond βρισκόταν στο ράφι του σπιτιού του. Κάποια στιγμή, ενώ έγραφε τον πρώτο του κατασκοπικό ήρωα, αναζητούσε ένα όνομα απλό, στεγνό, εντελώς βαρετό – όχι ρομαντικό, όχι εξωτικό, όχι ηρωικό. Ήθελε το όνομα ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Και το βρήκε στο εξώφυλλο ενός ορνιθολογικού εγχειριδίου.
Η επιλογή ήταν τόσο αυθόρμητη, που όταν αργότερα η σύζυγος του πραγματικού James Bond έμαθε για τη «κλοπή», του έγραψε. Ο Φλέμινγκ της απάντησε ευγενικά και αυτοσαρκαστικά:
«Στον πραγματικό James Bond από τον κλέφτη της ταυτότητάς του».
Ο αληθινός James Bond δεν ζήτησε ποτέ δικαιώματα. Συνέχισε να μελετά τα πουλιά του μέχρι τον θάνατό του το 1989. Και το όνομά του – αυτό το κοινό, άχρωμο όνομα – έγινε παγκόσμιο σύμβολο ενός ήρωα που δεν είχε απολύτως τίποτα κοινό με τον ίδιο. Εκτός από τα μάτια που παρατηρούσαν, προσεκτικά, τον κόσμο γύρω τους.