Σαν σήμερα πριν από 25 χρόνια, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 77 ετών.

Σαν Σήμερα, στις 23 Ιουνίου του 1996, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς απεβίωσε.

Τρεις μέρες αργότερα, έγινε η κηδεία του στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η οποία τελέστηκε με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους.

Στην Αθήνα οι κεντρικοί δρόμοι είχαν κλείσει, ενώ στρατιωτικά αγήματα είχαν παραταχθεί έξω από την Μητρόπολη της πρωτεύουσας. Πολλές χιλιάδες ανθρώπων είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία, για να τον… αποχαιρετήσουν.

Εκφωνήθηκαν συνολικά δώδεκα επικήδειοι λόγοι. Ενώ προσωπικότητες από όλο τον κόσμο παραβρέθηκαν στην κηδεία. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ρούμπιν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Χενς, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Βιμ Κοκμ.

Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπήρξε πρωθυπουργός στην Ελλάδα, τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996. Κατά την διάρκεια της θητείας του, έγινε η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη δημιουργήθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ). Γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο. Ήταν γιος του Γενικού Διοικητή Αιγαίου και αργότερα πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου.

Η μητέρα του ήταν η Σοφία Μινέικο, κόρη Πολωνού αριστοκράτη. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Αθήνα, όπου και φοίτησε στο στο Κολλέγιο Αθηνών. Μόλις στα 15 του, δημιούργησε το Μαρξιστικό περιοδικό «Ξεκίνημα», όπου δημοσίευσε πολλά κείμενα του για τον Σοσιαλισμό.

Το 1964 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής με την «Ένωση Κέντρου». Πήρε μέρος στην κυβέρνηση του πατέρα του ως υπουργός Προεδρίας και αργότερα ως αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού. Κατά την διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη αλλά στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Το 1968 έφυγε για την Στοκχόλμη όπου ίδρυσε το ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα), που έδρασε αντιδικτατορικά στο εξωτερικό. Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα). Το 1977, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ πήρε την εξουσία το 1981, όπως και το 1985, όπου ξανακέρδισε τις εκλογές. Τρία χρόνια όμως αργότερα ξέσπασε το σκάνδαλο Κοσκωτά. Στις εκλογές του 1989 ηττήθηκε, για να επιστρέψει στην εξουσία το 1993. Απαλλαγμένος από τις κατηγορίες του σκάνδαλου Κοσκωτά, συγκέντρωσε 47%.

Στις 21 Ιουνίου του 1995, θα εισαχθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εσπευσμένα. Τον Ιανουάριο του 1996, υπό τις πιέσεις πως τα προβλήματα της χώρας μένουν πίσω, παραιτήθηκε. Τελικά… έφυγε στις 23 Ιουνίου του 1996, από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη.

Είχε προλάβει να γνωρίσει την αεροσυνοδό Δήμητρα Λιάνη, την οποία παντρεύτηκε το τον Ιούλιο του 1989 και χώρισε την Μαργαρίτα Τσάντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ατζέντα της ημέρας (23/06)

Αγοράστε το Sportimekids και τον Super οδηγό για το Euro 2020 online Με την αγορά 3 προϊόντων και πάνω – δωρεάν έξοδα αποστολής.