EXTRATIME

Πώς συντόνιζαν όλοι τα ρολόγια τους στην ίδια ώρα πριν την τηλεόραση, το internet και το τηλέφωνο; Πώς ήξεραν τι ώρα είναι;

Πριν από την τηλεόραση, το διαδίκτυο και το τηλέφωνο, οι άνθρωποι είχαν μοναδικούς τρόπους για να συγχρονίζουν την ώρα τους
Πώς συντόνιζαν όλοι τα ρολόγια τους στην ίδια ώρα πριν την τηλεόραση, το internet και το τηλέφωνο; Πώς ήξεραν τι ώρα είναι;

Φανταστείτε έναν κόσμο χωρίς smartphones, χωρίς ραδιόφωνο, χωρίς τηλεόραση. Έναν κόσμο όπου το να ξέρεις την ακριβή ώρα δεν ήταν απλώς θέμα ενός γρήγορου βλέμματος στην οθόνη, αλλά μια διαδικασία σχεδόν ιεροτελεστική. Πώς λοιπόν οι άνθρωποι συγχρόνιζαν τα ρολόγια τους και κρατούσαν το χρόνο σε τάξη πριν από τις τεχνολογικές ανέσεις του σήμερα;

Στα βάθη της ιστορίας, ο χρόνος καθοριζόταν από τη φύση. Ο Ήλιος και η κίνηση των άστρων ήταν οι απόλυτοι δείκτες του. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι μετρούσαν τον χρόνο με κλεψύδρες, αφήνοντας το νερό να κυλά μέσα από ειδικά διαμορφωμένα δοχεία, ενώ οι Έλληνες τελειοποίησαν τα ηλιακά ρολόγια, επιτρέποντας σε πόλεις ολόκληρες να συντονίζουν τη ζωή τους με τη σκιά ενός δείκτη πάνω σε μια χαραγμένη πέτρα.

Καθώς οι κοινωνίες εξελίσσονταν, τα μοναστήρια έγιναν οι πρώτοι φύλακες του χρόνου. Με τις καμπάνες τους, οι μοναχοί σημάδευαν τις ώρες προσευχής και εργασίας, επιβάλλοντας έναν ρυθμό στην καθημερινότητα. Αλλά ήταν οι δημόσιοι πύργοι ρολογιών, τα τεράστια αυτά μηχανικά θαύματα της μεσαιωνικής Ευρώπης, που πραγματικά άρχισαν να επιβάλλουν έναν κοινό χρόνο στις πόλεις. Οι περαστικοί σήκωναν το βλέμμα για να συγχρονίσουν τις δραστηριότητές τους με τους δείκτες αυτών των γιγάντιων μηχανισμών.

Όμως, το απόλυτο χάος στον χρόνο ήρθε με την Βιομηχανική Επανάσταση. Κάθε πόλη είχε τη δική της ώρα, βασισμένη στο πότε ο Ήλιος έφτανε στο υψηλότερο σημείο του ουρανού. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα, μέχρι που μπήκαν στη ζωή οι σιδηρόδρομοι. Οι διαφορετικές τοπικές ώρες προκαλούσαν απίστευτη σύγχυση στα δρομολόγια. Οι αμαξοστοιχίες ξεκινούσαν σε μια ώρα και έφταναν σε μια άλλη, χωρίς σαφή τρόπο να συγχρονιστούν με το υπόλοιπο δίκτυο. Έτσι γεννήθηκε η ανάγκη για παγκόσμια ώρα, και το 1884 το Greenwich Mean Time (GMT) καθιερώθηκε ως το διεθνές σημείο αναφοράς.

Η ακρίβεια της ώρας πλέον ήταν ευθύνη των αστρονομικών παρατηρητηρίων. Στο Λονδίνο, οι κάτοικοι κοιτούσαν κάθε μεσημέρι τη “χρονική μπάλα” να πέφτει από τον ιστό του Βασιλικού Αστεροσκοπείου στο Γκρίνουιτς. Μια μπάλα, που μόλις έφτανε στο έδαφος, σήμαινε την ακριβή ώρα για όσους παρακολουθούσαν από μακριά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα τηλεγραφήματα ώρας βοηθούσαν τις πόλεις να συγχρονιστούν, στέλνοντας μηνύματα με ακρίβεια δευτερολέπτου στους σταθμούς των τρένων και στα δημόσια ρολόγια.

Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, η ώρα γινόταν όλο και πιο προσβάσιμη χάρη στην ραδιοφωνική εκπομπή χρονικών σημάτων. Οι άνθρωποι συντονίζονταν σε συγκεκριμένες ραδιοφωνικές εκπομπές που ανακοίνωναν την ακριβή ώρα, επιτρέποντας τους να συγχρονίζουν τα ρολόγια τους με μεγαλύτερη ακρίβεια από ποτέ.

Και έτσι, βήμα βήμα, φτάσαμε στον σύγχρονο κόσμο, όπου ο συγχρονισμός της ώρας δεν απαιτεί πλέον να κοιτάς τον ουρανό ή να περιμένεις τη χρονική μπάλα να πέσει. Σήμερα, κάθε τηλέφωνο, κάθε ηλεκτρονική συσκευή συγχρονίζεται με ατομικά ρολόγια και δορυφόρους. Όμως, πριν από όλα αυτά, η μέτρηση του χρόνου ήταν μια ολόκληρη επιστήμη, ένας άθλος τεχνολογικής καινοτομίας και ανθρώπινης εφευρετικότητας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Η πόλη με τους πιο αυστηρούς νόμους στην Αρχαία Έλλάδα, έκαναν έλεγχο ακόμα και στον βασιλιά

Η πόλη με τους πιο αυστηρούς νόμους στην Αρχαία Έλλάδα, έκαναν έλεγχο ακόμα και στον βασιλιά

Η πολη στην Αρχαία Ελλάδα με τους πιο αυστηρους νόμους

ExtraTime
Sportminute: Ο «άγνωστος» Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική σε 114 ταινίες

Ο «άγνωστος» Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική σε 114 ταινίες

Μια σπουδαία περίπτωση που όλο και λιγότεροι γνωρίζουν και αναφέρουν

Sportminute
ExtraTime: «Νύχτες Μαγικές» με σπουδαίους καλλιτέχνες στο Λυκαβηττό

«Νύχτες Μαγικές» με σπουδαίους καλλιτέχνες στο Λυκαβηττό

Βιτάλη, Μακεδόνας, Στέλιος Διονυσίου, Ανδρεάτος, Μαξούρη, Παπάζογλου, Τσέρτος σε ενορχήστρωση του Θανάση Βασιλά.

ExtraTime
Κόσμος: Ζουν πάνω στη θάλασσα, χωρίς εθνικότητα, χρήματα ή οξυγόνο – Η απίστευτη φυλή των Bajau

Ζουν πάνω στη θάλασσα, χωρίς εθνικότητα, χρήματα ή οξυγόνο – Η απίστευτη φυλή των Bajau

Μια φυλή που δεν πατά σχεδόν ποτέ στη στεριά. Δεν έχουν υπηκοότητα, δεν έχουν μόνιμο σπίτι και ζουν… αναπνέοντας κάτω από το νερό. Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις Baja

Κόσμος
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Παρασκευή 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ατζέντα
ExtraTime: Το φρούριο που το τίναξαν στον αέρα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κανείς

Το φρούριο που το τίναξαν στον αέρα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κανείς

Το Stari Grad στο Ούζιτσε ανατινάχτηκε το 1863 για να πάψει να αποτελεί στρατιωτικό φρούριο.

ExtraTime
ExtraTime: Αν βρεις έναν παλιό σελιδοδείκτη μέσα σε βιβλίο, μπορεί να αξίζει πιο πολύ απο το βιβλίο

Αν βρεις έναν παλιό σελιδοδείκτη μέσα σε βιβλίο, μπορεί να αξίζει πιο πολύ απο το βιβλίο

Βρέθηκαν σε μοναστήρια, γραμμένοι με προσευχές, φτιαγμένοι από μετάξι ή χρυσό. Μπορεί να κρατούν απλώς μια σελίδα — αλλά σήμερα αξίζουν όσο ένας πίνακας.

ExtraTime
ExtraTime: Το παιδικό τραγούδι που λέει για τη Λίζι που έδωσε 40 τσεκουριές στη μητέρα της και 41 στον πατέρα της

Το παιδικό τραγούδι που λέει για τη Λίζι που έδωσε 40 τσεκουριές στη μητέρα της και 41 στον πατέρα της

Η Λίζι δεν καταδικάστηκε ποτέ. Αλλά έμεινε για πάντα το κορίτσι με το τσεκούρι, μέσα σε ένα τραγουδάκι που τραγουδούσαν παιδιά με σκοινάκι.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί σταμάτησαν η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική και η μουσική να είναι Ολυμπιακά Αγωνίσματα;

Γιατί σταμάτησαν η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική και η μουσική να είναι Ολυμπιακά Αγωνίσματα;

Από το 1912 έως το 1948, η τέχνη ήταν επίσημο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζωγράφοι, ποιητές, αρχιτέκτονες και συνθέτες κέρδιζαν χρυσά μετάλλια. Μέχρι που καταργήθηκαν για πάντα.

ExtraTime