Πόσο επικίνδυνα είναι οι κουτσουλιές και τα πούπουλα στα αυγά που αγοράζουμε;
Κουτσουλιές και πουπουλάκια πάνω στα αυγά μπορεί να σημαίνουν φυσική παραγωγή. Μπορεί όμως να είναι και ένδειξη κινδύνου.
Όταν βλέπεις κουτσουλιές ή κολλημένα πουπουλάκια πάνω σε ένα αυγό στο κουτί, μπορεί να το πάρεις ως ένδειξη «φυσικότητας». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι σημάδι κινδύνου. Όχι πάντα — αλλά αρκετές φορές για να αξίζει την προσοχή σου.
Οι περισσότερες βακτηριακές επιμολύνσεις από αυγά δεν ξεκινούν από το εσωτερικό του αυγού, αλλά από το κέλυφος. Η σαλμονέλα, το πιο γνωστό βακτήριο που συνδέεται με αυγά, μπορεί να βρίσκεται στα περιττώματα της κότας. Αν αυτά μένουν πάνω στο αυγό, ο κίνδυνος μεταφοράς στο εσωτερικό του αυγού αυξάνεται, ειδικά αν το πλύνεις και το ξαναφυλάξεις.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαγορεύεται να πλένονται τα αυγά από τον παραγωγό. Ο λόγος είναι απλός: το αυγό έχει ένα φυσικό προστατευτικό φιλμ, το λεγόμενο cuticle, το οποίο εμποδίζει τα βακτήρια να μπουν από τους πόρους. Αν πλυθεί το αυγό, το φιλμ αυτό καταστρέφεται, και τότε κάθε μικρόβιο στο κέλυφος μπορεί να περάσει μέσα.
Αν αγοράσεις αυγό με κουτσουλιά, μην το πλύνεις και το βάλεις στο ψυγείο. Το καλύτερο είναι να το καθαρίσεις απαλά με στεγνό χαρτί και να το καταναλώσεις σύντομα. Αν θέλεις να το πλύνεις, κάν’ το μόνο ακριβώς πριν το μαγείρεμα.
Τα πουπουλάκια είναι λιγότερο επικίνδυνα, αλλά μαρτυρούν χαμηλή επεξεργασία και πιθανή απουσία ελέγχου στον σταθμό συσκευασίας. Δεν αποτελούν από μόνα τους υγειονομικό κίνδυνο, αλλά σηματοδοτούν ότι το αυγό πιθανόν να προέρχεται από μη βιομηχανική ή τοπική παραγωγή, όπου τα στάνταρ καθαριότητας ποικίλλουν.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, δεν είναι στο μάτι. Είναι στη συνήθεια. Όταν συνηθίζουμε να βλέπουμε “φυσικά” αυγά με κουτσουλιές και τα θεωρούμε αθώα, ξεχνάμε πως ένας λάθος χειρισμός αρκεί για να προκαλέσει μια γαστρεντερίτιδα ή και χειρότερα.