EXTRATIME

Πριν 3800 χρόνια έστειλε γράμμα στη μαμά του επειδή οι φίλοι του είχαν καλύτερα ρούχα. Τι λέει το γράμμα;

Ο Ιντίν-Σιν, μαθητής στη Μεσοποταμία, έγραψε πριν 3.800 χρόνια στη μητέρα του ζητώντας καλύτερα ρούχα.
Πριν 3800 χρόνια έστειλε γράμμα στη μαμά του επειδή οι φίλοι του είχαν καλύτερα ρούχα. Τι λέει το γράμμα;

Ο Ιντίν-Σιν, ένας νεαρός μαθητής στη Μεσοποταμία του 18ου αιώνα π.Χ., βρισκόταν μακριά από το σπίτι του και μάθαινε τη σφηνοειδή γραφή σε ένα από τα πρώτα σχολεία της ιστορίας. Όμως, όπως κάθε παιδί σε κάθε εποχή, είχε τις δικές του ανησυχίες – και αυτές περιλάμβαναν τη μόδα. Η μητέρα του, Ζίνου, του έστελνε ρούχα, αλλά ο Ιντίν-Σιν δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος. Έτσι, αποφάσισε να της γράψει ένα γράμμα.

Η επιστολή του δεν ήταν ένα απλό αίτημα για νέα ρούχα. Ήταν γεμάτη παράπονα, συναισθηματικούς εκβιασμούς και συγκρίσεις με τους συμμαθητές του. Ο νεαρός διαμαρτυρόταν πως, ενώ τα ρούχα των φίλων του γίνονταν όλο και καλύτερα, εκείνος λάμβανε φθαρμένα και παλιά ενδύματα. Αναρωτιόταν πώς ήταν δυνατόν, τη στιγμή που στο σπίτι τους υπήρχε αρκετό μαλλί, η μητέρα του να του στέλνει τόσο φτωχά ρούχα. Αλλά η πιο χαρακτηριστική του ατάκα ήταν όταν συνέκρινε τη δική του κατάσταση με εκείνη του γιου ενός άλλου αξιωματούχου: “Η μητέρα του τον αγαπάει, ενώ εσύ δεν με αγαπάς!”.

Η Ζίνου δεν είχε εύκολο έργο. Τα ρούχα εκείνης της εποχής δεν αγοράζονταν έτοιμα από καταστήματα. Η ίδια έπρεπε να προμηθευτεί το μαλλί, να το επεξεργαστεί, να το υφάνει και να το ράψει, μια διαδικασία που μπορούσε να πάρει μήνες. Όμως ο Ιντίν-Σιν δεν έδειχνε καμία κατανόηση για αυτό.

Το γράμμα του αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα παραδείγματα της ανθρώπινης φύσης που δεν αλλάζει ποτέ. Η ανάγκη των παιδιών να νιώθουν αποδοχή από τους συνομηλίκους τους, η αίσθηση αδικίας όταν θεωρούν πως δεν παίρνουν αυτό που αξίζουν, και οι συναισθηματικές πιέσεις προς τους γονείς τους είναι συμπεριφορές που συναντώνται μέχρι και σήμερα. Η επιστολή του Ιντίν-Σιν μας θυμίζει πως, ακόμη και πριν 3.800 χρόνια, τα παιδιά ήταν παιδιά – και οι γονείς προσπαθούσαν να τα ικανοποιήσουν, όσο δύσκολο κι αν ήταν.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ατζέντα: Εορτολόγιο Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Τετάρτη 19 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Πέμπτη 19 Ιουνίου η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Οσίου Παΐσιου του Μέγα θεοφόρου.

Ατζέντα
Μεταδόσεις: Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 19 Ιουνίου!

Οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 19 Ιουνίου!

Αυτές είναι οι αθλητικές μεταδόσεις για την Πέμπτη 18 Ιουνίου!

Μεταδόσεις
ExtraTime: Ένωσαν 118 νησιά σε πασάλους και έφτιαξαν μια μοναδική πόλη

Ένωσαν 118 νησιά σε πασάλους και έφτιαξαν μια μοναδική πόλη

Τα νησιά που κάνουν μια μοναδική πόλη

ExtraTime
ExtraTime: Όταν εκείνη ήταν λίγων μηνών, της πήρε καροτσάκι μωρού. 21 χρόνια μετά, την παντρεύτηκε και την έκανε Πρώτη Κυρία της χώρας.

Όταν εκείνη ήταν λίγων μηνών, της πήρε καροτσάκι μωρού. 21 χρόνια μετά, την παντρεύτηκε και την έκανε Πρώτη Κυρία της χώρας.

Ο Πρόεδρος της πήρε καροτσάκι όταν ήταν βρέφος. Στα 21 της, την παντρεύτηκε και την έβαλε στον Λευκό Οίκο.

ExtraTime
ExtraTime: Πήγε στο Ισραήλ για να βοηθήσει. Συστήθηκε σε φρουρό που δεν ήξερε αγγλικά. Εκείνος τρόμαξε και τον σκότωσε.

Πήγε στο Ισραήλ για να βοηθήσει. Συστήθηκε σε φρουρό που δεν ήξερε αγγλικά. Εκείνος τρόμαξε και τον σκότωσε.

Ήταν ήρωας. Επινόησε τη δίοδο που έσωσε την Ιερουσαλήμ. Δεν τον σκότωσε εχθρός. Τον σκότωσε ένας φρουρός που δεν μιλούσε αγγλικά.

ExtraTime
ExtraTime: Θα πεθάνω αν δεν παντρευτείς τον Δούκα, της είπε η μαμά της που το έπαιζε άρρωστη. Μόλις τον παντρεύτηκε, γιατρεύτηκε από θαύμα.

Θα πεθάνω αν δεν παντρευτείς τον Δούκα, της είπε η μαμά της που το έπαιζε άρρωστη. Μόλις τον παντρεύτηκε, γιατρεύτηκε από θαύμα.

Η μητέρα της έκανε την ετοιμοθάνατη για να την παντρέψει με έναν δούκα. Η Consuelo είπε "ναι". Την επόμενη μέρα, η μαμά σηκώθηκε σαν να μην είχε τίποτα.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί τα φιστίκια κάποτε ήταν κατακόκκινα; Ήταν ένα πανέξυπνο κόλπο για να κρύβουν την αλήθεια.

Γιατί τα φιστίκια κάποτε ήταν κατακόκκινα; Ήταν ένα πανέξυπνο κόλπο για να κρύβουν την αλήθεια.

Κάποτε τα φυστίκια δεν ήταν μπεζ ή πράσινα. Ήταν κατακόκκινα. Όχι από τη φύση τους — αλλά από ένα εμπορικό τρικ που έκρυβε λεκέδες, χειρωνακτικές πρακτικές και χαμηλής ποιότητας εισαγωγές.

ExtraTime
ExtraTime: Όταν απλοί άνθρωποι ενώσαμε τους υπολογιστές μας για να βρουν επιτέλους εξωγήινη ζωή. Εκατομμύρια από εμάς έψαχναν για 20 χρόνια

Όταν απλοί άνθρωποι ενώσαμε τους υπολογιστές μας για να βρουν επιτέλους εξωγήινη ζωή. Εκατομμύρια από εμάς έψαχναν για 20 χρόνια

Το SETI@home δεν απέδειξε ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή. Απέδειξε όμως κάτι άλλο: ότι η ελπίδα, η επιστήμη και η συμμετοχή μπορούν να γράψουν ιστορία.

ExtraTime
ExtraTime: Ζωγράφισε τη βασιλική οικογένεια. Και τους έκανε να μοιάζουν όλοι χαζοί, νεκροί ή τρομαγμένοι. Όλοι εκτός από τον εαυτό του.

Ζωγράφισε τη βασιλική οικογένεια. Και τους έκανε να μοιάζουν όλοι χαζοί, νεκροί ή τρομαγμένοι. Όλοι εκτός από τον εαυτό του.

Ο πίνακας του Γκόγια με τη βασιλική οικογένεια δεν δείχνει μεγαλείο. Δείχνει ένα βασίλειο που μοιάζει ήδη νεκρό. Και έναν ζωγράφο που το ήξερε.

ExtraTime