EXTRATIME

Σήμερα που ο ήλιος βγαίνει στις 6:03 το πρωί στη Ρόδο, ξέρεις τι ώρα θα βγει στην Κέρκυρα;

Η ίδια η Ελλάδα χωρίζεται καθημερινά σε διαφορετικές στιγμές φωτός
Σήμερα που ο ήλιος βγαίνει στις 6:03 το πρωί στη Ρόδο, ξέρεις τι ώρα θα βγει στην Κέρκυρα;

Στην ίδια χώρα, με την ίδια ζώνη ώρας, στον ίδιο ήλιο, αλλά δύο διαφορετικά ξημερώματα. Η Ρόδος, το νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, υποδέχεται τον ήλιο στις 6:03 το πρωί. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, στις 6:35, ο ίδιος ήλιος εμφανίζεται στην Κέρκυρα, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Δεν πρόκειται για ένα λάθος ρολογιού ή μια ιδιοτροπία του καιρού. Είναι η απόλυτη γεωγραφική πραγματικότητα του πώς ο χρόνος, αν και κοινός στα χαρτιά, κυλά με διαφορετική αίσθηση σε κάθε γωνιά του τόπου.

Η διαφορά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο γεωγραφικό μήκος. Η Ρόδος βρίσκεται περίπου 6 μοίρες ανατολικότερα από την Κέρκυρα. Κάθε μοίρα διαφορά στο γεωγραφικό μήκος αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα λεπτά διαφορά στην ώρα ανατολής του ήλιου. Έτσι εξηγείται γιατί στην ίδια ημερομηνία, με την ίδια θερινή ώρα, ο ήλιος προλαβαίνει να χρωματίσει τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου πριν προσεγγίσει τα ενετικά κάστρα της Κέρκυρας. Η φύση δεν ακολουθεί τις διοικητικές μας συνήθειες. Ο ήλιος δεν γνωρίζει για ζώνες ώρας. Ανατέλλει πρώτα εκεί που το φως φτάνει πρώτο.

Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά εδώ γίνεται αισθητό με έναν τρόπο σπάνιας καθαρότητας. Ο ελληνικός χώρος εκτείνεται από τα πιο ανατολικά νησιά του Αιγαίου μέχρι τις πιο δυτικές κορυφές των Ιονίων. Η γη καμπυλώνει, η θάλασσα εισχωρεί, τα βουνά υψώνονται, και μέσα σε αυτό το φυσικό καλειδοσκόπιο, η πορεία του ήλιου μεταφράζεται σε εκατοντάδες διαφορετικά σενάρια φωτός. Από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα Επτάνησα, κάθε ανατολή είναι μοναδική, ακόμα και αν η ημερομηνία είναι κοινή.

Η μέρα ξεκινά με άλλο ρυθμό στη Ρόδο. Οι δρόμοι ζεσταίνονται γρηγορότερα, τα μαγαζιά ανοίγουν λίγο νωρίτερα, και οι κάτοικοι ζουν ένα φως που έρχεται πριν από όλους τους άλλους στην Ελλάδα. Στην Κέρκυρα, η αυγή έχει άλλη υφή, πιο καθυστερημένη, πιο ήρεμη. Η πόλη ξυπνά με μια αίσθηση καθυστέρησης που όμως συνοδεύεται από ηρεμία. Το ίδιο ημερολόγιο, διαφορετική καθημερινότητα. Αυτό το ανεπαίσθητο μισάωρο φτιάχνει χαρακτήρες, διαμορφώνει συνήθειες και φέρνει τη γεωγραφία πιο κοντά στην ψυχολογία του τόπου.

Οι ειδικοί που μετρούν τις ώρες ανατολής με ακρίβεια δευτερολέπτων, αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως χώρα με έντονα διαφοροποιημένο ηλιακό ρυθμό. Ανάλογες διαφορές βλέπουμε και στο ηλιοβασίλεμα, που επίσης δεν είναι ποτέ το ίδιο σε όλη τη χώρα. Κι όμως, παρότι ο ήλιος βγαίνει πρώτος στη Ρόδο και τελευταίος στην Κέρκυρα, τα δελτία καιρού και οι εφαρμογές κινητών μάς δίνουν τις ίδιες θερμοκρασίες και τις ίδιες “ώρες”. Η τεχνολογία ισοπεδώνει τη διαφορά, αλλά η φύση εξακολουθεί να γράφει το δικό της χρονολόγιο.

Στο ερώτημα “τι ώρα ξημερώνει στην Ελλάδα;” δεν υπάρχει μία απάντηση. Η απάντηση εξαρτάται από το πού στέκεσαι. Αν βρίσκεσαι στην Κάσο, μπορεί να δεις το πρώτο φως ενώ άλλοι κοιμούνται ακόμη. Αν βρίσκεσαι στα Δολιανά, μπορεί να νιώθεις ότι η μέρα αργεί να ξεκινήσει. Δεν είναι παράδοξο· είναι ο τρόπος με τον οποίο η Γη, ο ήλιος και η θέση σου στον χάρτη δημιουργούν την καθημερινή παράσταση της ζωής.

Και αν κοιτάξεις έναν πανελλαδικό χάρτη με ώρες ανατολής, θα διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δεκάδες χρονικές μικροζώνες, αόρατες αλλά υπαρκτές. Αυτό το καθημερινό, απλό, σχεδόν ασήμαντο γεγονός της ώρας που βγαίνει ο ήλιος είναι τελικά μια μικρή υπενθύμιση του πόσο σχετική είναι η έννοια του χρόνου. Δεν έχει πάντα σημασία τι γράφει το ρολόι. Σημασία έχει πού είσαι όταν ξεκινά το φως.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Οι Ναζί είχαν φτιάξει το τανκ θηρίο που όμως δεν βγήκε ποτέ στη μάχη

Οι Ναζί είχαν φτιάξει το τανκ θηρίο που όμως δεν βγήκε ποτέ στη μάχη

Το τανκ θηρίο που είχαν φτιάξει οι Ναζί

ExtraTime
ExtraTime: Του είπαν πως το συγκρότημά του θα αποτύχει, εκείνος πήρε το όνομα που του έδωσαν και έκανε μια από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών

Του είπαν πως το συγκρότημά του θα αποτύχει, εκείνος πήρε το όνομα που του έδωσαν και έκανε μια από τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών

Το συγκρότημα που δεν απέτυχε

ExtraTime
ExtraTime: Έφτιαξαν έναν οργανισμό για να ρυθμίζει τις σχέσεις με τους εργαζόμενους και έφτασαν να δίνουν το πιο διάσημο βραβείο στον κόσμο

Έφτιαξαν έναν οργανισμό για να ρυθμίζει τις σχέσεις με τους εργαζόμενους και έφτασαν να δίνουν το πιο διάσημο βραβείο στον κόσμο

Από τον οργανισμό στα βραβεία

ExtraTime
ExtraTime: Το υπερόπλο με το οποίο οι Μακεδόνες διέλυσαν τους αντιπάλους τους

Το υπερόπλο με το οποίο οι Μακεδόνες διέλυσαν τους αντιπάλους τους

Το υπερόπλο των Μακεδόνων

ExtraTime
ExtraTime: Τσακώθηκε με τον φίλο του και πάνω στα νεύρα του έκοψε το δικό του αυτί – Αντί να κρύψει το γεγονός, το έκανε γνωστό για πάντα σε όλο τον κόσμο

Τσακώθηκε με τον φίλο του και πάνω στα νεύρα του έκοψε το δικό του αυτί – Αντί να κρύψει το γεγονός, το έκανε γνωστό για πάντα σε όλο τον κόσμο

Το πιο γνωστό περιστατικό με το κομμένο αυτί

ExtraTime
ExtraTime: Η Ελλάδα είναι στις 10 χώρες με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο – Η πρώτη έχει 267.750!

Η Ελλάδα είναι στις 10 χώρες με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο – Η πρώτη έχει 267.750!

Η Ελλάδα είναι στη 10άδα με τα περισσότερα νησιά στον κόσμο

ExtraTime
ExtraTime: Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι μόνο το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι – Είναι και άλλα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι μόνο το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι – Είναι και άλλα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν είναι μόνο το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι

ExtraTime
ExtraTime: Πώς ξέρουμε ότι όλοι βλέπουμε τα ίδια χρώματα; Και αν λέμε μπλε αλλά εσύ βλέπεις αυτό που βλέπω εγώ πράσινο;

Πώς ξέρουμε ότι όλοι βλέπουμε τα ίδια χρώματα; Και αν λέμε μπλε αλλά εσύ βλέπεις αυτό που βλέπω εγώ πράσινο;

Μπορεί να λέμε όλοι "κόκκινο", αλλά να μην βλέπουμε το ίδιο πράγμα. Η επιστήμη δεν έχει ακόμη τρόπο να αποδείξει ότι οι χρωματικές μας εμπειρίες είναι κοινές.

ExtraTime
ExtraTime: Ντρεπόταν να ακουμπήσει το αυτί του στο στήθος της. Έτσι γεννήθηκε το στηθοσκόπιο.

Ντρεπόταν να ακουμπήσει το αυτί του στο στήθος της. Έτσι γεννήθηκε το στηθοσκόπιο.

Το στηθοσκόπιο γεννήθηκε από την αμηχανία ενός γιατρού. Ο Ρενέ Λαινέκ δεν ήθελε να ακουμπήσει το στήθος της ασθενούς του. Αντί γι’ αυτό, εφηύρε το εργαλείο που ακούμε σήμερα την καρδιά.

ExtraTime