EXTRATIME

Σήμερα που ο ήλιος βγαίνει στις 6:03 το πρωί στη Ρόδο, ξέρεις τι ώρα θα βγει στην Κέρκυρα;

Η ίδια η Ελλάδα χωρίζεται καθημερινά σε διαφορετικές στιγμές φωτός
Σήμερα που ο ήλιος βγαίνει στις 6:03 το πρωί στη Ρόδο, ξέρεις τι ώρα θα βγει στην Κέρκυρα;

Στην ίδια χώρα, με την ίδια ζώνη ώρας, στον ίδιο ήλιο, αλλά δύο διαφορετικά ξημερώματα. Η Ρόδος, το νοτιοανατολικό άκρο της Ελλάδας, υποδέχεται τον ήλιο στις 6:03 το πρωί. Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, στις 6:35, ο ίδιος ήλιος εμφανίζεται στην Κέρκυρα, στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας. Δεν πρόκειται για ένα λάθος ρολογιού ή μια ιδιοτροπία του καιρού. Είναι η απόλυτη γεωγραφική πραγματικότητα του πώς ο χρόνος, αν και κοινός στα χαρτιά, κυλά με διαφορετική αίσθηση σε κάθε γωνιά του τόπου.

Η διαφορά αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο γεωγραφικό μήκος. Η Ρόδος βρίσκεται περίπου 6 μοίρες ανατολικότερα από την Κέρκυρα. Κάθε μοίρα διαφορά στο γεωγραφικό μήκος αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα λεπτά διαφορά στην ώρα ανατολής του ήλιου. Έτσι εξηγείται γιατί στην ίδια ημερομηνία, με την ίδια θερινή ώρα, ο ήλιος προλαβαίνει να χρωματίσει τα τείχη της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου πριν προσεγγίσει τα ενετικά κάστρα της Κέρκυρας. Η φύση δεν ακολουθεί τις διοικητικές μας συνήθειες. Ο ήλιος δεν γνωρίζει για ζώνες ώρας. Ανατέλλει πρώτα εκεί που το φως φτάνει πρώτο.

Το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά εδώ γίνεται αισθητό με έναν τρόπο σπάνιας καθαρότητας. Ο ελληνικός χώρος εκτείνεται από τα πιο ανατολικά νησιά του Αιγαίου μέχρι τις πιο δυτικές κορυφές των Ιονίων. Η γη καμπυλώνει, η θάλασσα εισχωρεί, τα βουνά υψώνονται, και μέσα σε αυτό το φυσικό καλειδοσκόπιο, η πορεία του ήλιου μεταφράζεται σε εκατοντάδες διαφορετικά σενάρια φωτός. Από τα Δωδεκάνησα μέχρι τα Επτάνησα, κάθε ανατολή είναι μοναδική, ακόμα και αν η ημερομηνία είναι κοινή.

Η μέρα ξεκινά με άλλο ρυθμό στη Ρόδο. Οι δρόμοι ζεσταίνονται γρηγορότερα, τα μαγαζιά ανοίγουν λίγο νωρίτερα, και οι κάτοικοι ζουν ένα φως που έρχεται πριν από όλους τους άλλους στην Ελλάδα. Στην Κέρκυρα, η αυγή έχει άλλη υφή, πιο καθυστερημένη, πιο ήρεμη. Η πόλη ξυπνά με μια αίσθηση καθυστέρησης που όμως συνοδεύεται από ηρεμία. Το ίδιο ημερολόγιο, διαφορετική καθημερινότητα. Αυτό το ανεπαίσθητο μισάωρο φτιάχνει χαρακτήρες, διαμορφώνει συνήθειες και φέρνει τη γεωγραφία πιο κοντά στην ψυχολογία του τόπου.

Οι ειδικοί που μετρούν τις ώρες ανατολής με ακρίβεια δευτερολέπτων, αναγνωρίζουν την Ελλάδα ως χώρα με έντονα διαφοροποιημένο ηλιακό ρυθμό. Ανάλογες διαφορές βλέπουμε και στο ηλιοβασίλεμα, που επίσης δεν είναι ποτέ το ίδιο σε όλη τη χώρα. Κι όμως, παρότι ο ήλιος βγαίνει πρώτος στη Ρόδο και τελευταίος στην Κέρκυρα, τα δελτία καιρού και οι εφαρμογές κινητών μάς δίνουν τις ίδιες θερμοκρασίες και τις ίδιες “ώρες”. Η τεχνολογία ισοπεδώνει τη διαφορά, αλλά η φύση εξακολουθεί να γράφει το δικό της χρονολόγιο.

Στο ερώτημα “τι ώρα ξημερώνει στην Ελλάδα;” δεν υπάρχει μία απάντηση. Η απάντηση εξαρτάται από το πού στέκεσαι. Αν βρίσκεσαι στην Κάσο, μπορεί να δεις το πρώτο φως ενώ άλλοι κοιμούνται ακόμη. Αν βρίσκεσαι στα Δολιανά, μπορεί να νιώθεις ότι η μέρα αργεί να ξεκινήσει. Δεν είναι παράδοξο· είναι ο τρόπος με τον οποίο η Γη, ο ήλιος και η θέση σου στον χάρτη δημιουργούν την καθημερινή παράσταση της ζωής.

Και αν κοιτάξεις έναν πανελλαδικό χάρτη με ώρες ανατολής, θα διαπιστώσεις ότι η Ελλάδα λειτουργεί ταυτόχρονα σε δεκάδες χρονικές μικροζώνες, αόρατες αλλά υπαρκτές. Αυτό το καθημερινό, απλό, σχεδόν ασήμαντο γεγονός της ώρας που βγαίνει ο ήλιος είναι τελικά μια μικρή υπενθύμιση του πόσο σχετική είναι η έννοια του χρόνου. Δεν έχει πάντα σημασία τι γράφει το ρολόι. Σημασία έχει πού είσαι όταν ξεκινά το φως.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Η πόλη με τους πιο αυστηρούς νόμους στην Αρχαία Έλλάδα, έκαναν έλεγχο ακόμα και στον βασιλιά

Η πόλη με τους πιο αυστηρούς νόμους στην Αρχαία Έλλάδα, έκαναν έλεγχο ακόμα και στον βασιλιά

Η πολη στην Αρχαία Ελλάδα με τους πιο αυστηρους νόμους

ExtraTime
Sportminute: Ο «άγνωστος» Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική σε 114 ταινίες

Ο «άγνωστος» Έλληνας συνθέτης που έγραψε μουσική σε 114 ταινίες

Μια σπουδαία περίπτωση που όλο και λιγότεροι γνωρίζουν και αναφέρουν

Sportminute
ExtraTime: «Νύχτες Μαγικές» με σπουδαίους καλλιτέχνες στο Λυκαβηττό

«Νύχτες Μαγικές» με σπουδαίους καλλιτέχνες στο Λυκαβηττό

Βιτάλη, Μακεδόνας, Στέλιος Διονυσίου, Ανδρεάτος, Μαξούρη, Παπάζογλου, Τσέρτος σε ενορχήστρωση του Θανάση Βασιλά.

ExtraTime
Κόσμος: Ζουν πάνω στη θάλασσα, χωρίς εθνικότητα, χρήματα ή οξυγόνο – Η απίστευτη φυλή των Bajau

Ζουν πάνω στη θάλασσα, χωρίς εθνικότητα, χρήματα ή οξυγόνο – Η απίστευτη φυλή των Bajau

Μια φυλή που δεν πατά σχεδόν ποτέ στη στεριά. Δεν έχουν υπηκοότητα, δεν έχουν μόνιμο σπίτι και ζουν… αναπνέοντας κάτω από το νερό. Ποιοι είναι οι μυστηριώδεις Baja

Κόσμος
Ατζέντα: Εορτολόγιο Παρασκευή 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Εορτολόγιο Παρασκευή 4 Ιουλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα!

Σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουλίου η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη του Αγίου Ανδρέα του Ιεροσολυμίτου και Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ατζέντα
ExtraTime: Το φρούριο που το τίναξαν στον αέρα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κανείς

Το φρούριο που το τίναξαν στον αέρα για να μην το χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά κανείς

Το Stari Grad στο Ούζιτσε ανατινάχτηκε το 1863 για να πάψει να αποτελεί στρατιωτικό φρούριο.

ExtraTime
ExtraTime: Αν βρεις έναν παλιό σελιδοδείκτη μέσα σε βιβλίο, μπορεί να αξίζει πιο πολύ απο το βιβλίο

Αν βρεις έναν παλιό σελιδοδείκτη μέσα σε βιβλίο, μπορεί να αξίζει πιο πολύ απο το βιβλίο

Βρέθηκαν σε μοναστήρια, γραμμένοι με προσευχές, φτιαγμένοι από μετάξι ή χρυσό. Μπορεί να κρατούν απλώς μια σελίδα — αλλά σήμερα αξίζουν όσο ένας πίνακας.

ExtraTime
ExtraTime: Το παιδικό τραγούδι που λέει για τη Λίζι που έδωσε 40 τσεκουριές στη μητέρα της και 41 στον πατέρα της

Το παιδικό τραγούδι που λέει για τη Λίζι που έδωσε 40 τσεκουριές στη μητέρα της και 41 στον πατέρα της

Η Λίζι δεν καταδικάστηκε ποτέ. Αλλά έμεινε για πάντα το κορίτσι με το τσεκούρι, μέσα σε ένα τραγουδάκι που τραγουδούσαν παιδιά με σκοινάκι.

ExtraTime
ExtraTime: Γιατί σταμάτησαν η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική και η μουσική να είναι Ολυμπιακά Αγωνίσματα;

Γιατί σταμάτησαν η ζωγραφική, η γλυπτική, η λογοτεχνία, η αρχιτεκτονική και η μουσική να είναι Ολυμπιακά Αγωνίσματα;

Από το 1912 έως το 1948, η τέχνη ήταν επίσημο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ζωγράφοι, ποιητές, αρχιτέκτονες και συνθέτες κέρδιζαν χρυσά μετάλλια. Μέχρι που καταργήθηκαν για πάντα.

ExtraTime