EXTRATIME

Τα δυο χωριά που τσακώνονται για το που γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος

Η καταγωγή του Αθανάσιου Διάκου είναι ένα από τα μεγάλα αινίγματα της ελληνικής ιστορίας.
Τα δυο χωριά που τσακώνονται για το που γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος

Η ιστορία του Αθανασίου Διάκου, του θρυλικού ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, είναι γεμάτη μυστήριο και αντιφάσεις. Αν και είναι ευρέως γνωστός για τη γενναιότητα και τη θυσία του στη μάχη της Αλαμάνας, η ακριβής γενέτειρά του αποτελεί αντικείμενο διαμάχης εδώ και δεκαετίες. Δύο χωριά, η Αρτοτίνα και η Άνω Μουσουνίτσα (σήμερα μετονομασμένη σε Αθανάσιος Διάκος), διεκδικούν το προνόμιο να είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο θρυλικός πολεμιστής.

Η παράδοση της Αρτοτίνας βασίζεται σε πολλές ιστορικές μαρτυρίες και βιογραφικά στοιχεία του ήρωα. Η πρώτη βιογραφία του Διάκου, που γράφτηκε το 1835 από τον Ρόδιο, αναφέρει την Αρτοτίνα ως γενέτειρά του. Επιπλέον, στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που εκδόθηκε το 1865 από τον Δήμο Κροκυλείου, στον οποίο ανήκε διοικητικά η Αρτοτίνα, αναφέρεται πως η οικογένειά του καταγόταν από εκεί. Ακόμη, υπάρχει το γενεαλογικό δέντρο του Διάκου, που καταγράφηκε από τον ιστορικό Κρέμο το 1883, το οποίο ενισχύει αυτή την εκδοχή.

Από την άλλη πλευρά, η Άνω Μουσουνίτσα έχει επίσης ισχυρά επιχειρήματα. Πηγές όπως οι μαρτυρίες του Γκούρα, του Φιλήμονα και του Περραιβού, αλλά και ξένοι ιστορικοί όπως ο Finley και ο Bartholdy, τοποθετούν τη γενέτειρα του Διάκου στην Άνω Μουσουνίτσα. Επιπλέον, η ίδια η μετονομασία του χωριού σε “Αθανάσιος Διάκος” αποτελεί ένδειξη της έντονης ιστορικής του σύνδεσης με τον ήρωα.

Η διαμάχη μεταξύ των δύο χωριών δεν είναι μια απλή ιστορική διαφωνία. Έχει βαθιές ρίζες στην τοπική παράδοση και την ταυτότητα των κατοίκων τους. Και οι δύο κοινότητες τιμούν τον ήρωα με μνημεία, εκδηλώσεις και αφιερώματα, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και σε ακαδημαϊκό επίπεδο χωρίς να υπάρξει οριστική απόφαση. Το γεγονός ότι η ελληνική ιστοριογραφία δεν έχει δώσει μια απόλυτη απάντηση αφήνει ανοιχτό το πεδίο για ερμηνείες, με κάθε πλευρά να παραθέτει τα δικά της επιχειρήματα.

Ανεξαρτήτως της πραγματικής γενέτειράς του, ο Αθανάσιος Διάκος παραμένει ένα σύμβολο της ελληνικής αντίστασης και αυτοθυσίας. Είτε γεννήθηκε στην Αρτοτίνα είτε στην Άνω Μουσουνίτσα, η μορφή του είναι συνδεδεμένη με τον αγώνα για ελευθερία και την ηρωική του στάση απέναντι στον θάνατο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η κληρονομιά του ξεπερνά τη γεωγραφία και ανήκει σε ολόκληρο το ελληνικό έθνος.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Το μαγιό που σχεδιάστηκε μετά από πυρηνική δοκιμή, έπρεπε να κάνει αντίστοιχη έκρηξη και τα κατάφερε. Πλέον το φοράει όλος ο κόσμος.

Το μαγιό που σχεδιάστηκε μετά από πυρηνική δοκιμή, έπρεπε να κάνει αντίστοιχη έκρηξη και τα κατάφερε. Πλέον το φοράει όλος ο κόσμος.

Το μαγιό που πήρε το όνομά του από μια πυρηνική δοκιμή, έγινε το πιο μικροσκοπικό ρούχο στην ιστορία της μόδας

ExtraTime
Sportminute: Ο No.1 σε πωλήσεις ελληνικός δίσκος του καλοκαιριού

Ο No.1 σε πωλήσεις ελληνικός δίσκος του καλοκαιριού

Κάποιες αξίες παραμένουν αναλλοίωτες και παντοτινές.

Sportminute
ExtraTime: Πληρώνονταν καλά οι Αρχαίοι Έλληνες ηθοποιοί;

Πληρώνονταν καλά οι Αρχαίοι Έλληνες ηθοποιοί;

Το αρχαίο θέατρο δεν είχε ερασιτέχνες. Οι ηθοποιοί πληρώνονταν από τις πόλεις, ανήκαν σε σωματεία, είχαν διπλωματικά προνόμια και μερικοί έγιναν ακόμη και πολιτικοί.

ExtraTime
ExtraTime: Όταν ξεκίνησαν οι φωτογραφίες, ξέθαβαν τους νεκρούς για να τους θυμούνται

Όταν ξεκίνησαν οι φωτογραφίες, ξέθαβαν τους νεκρούς για να τους θυμούνται

Όταν η φωτογραφία ήταν ακριβή και ο θάνατος καθημερινός, μερικοί προτιμούσαν να ξεθάψουν τους νεκρούς για να τους θυμούνται

ExtraTime
ExtraTime: Ο πιο επικίνδυνος λαός στην ιστορία. Έπρεπε να σκοτώσουν σε κάθε γάμο και κηδεία, ακόμα και στις γεννήσεις.

Ο πιο επικίνδυνος λαός στην ιστορία. Έπρεπε να σκοτώσουν σε κάθε γάμο και κηδεία, ακόμα και στις γεννήσεις.

Σκότωναν για να βαφτίσουν τα παιδιά τους, για να παντρευτούν, και για να συνοδέψουν τους νεκρούς.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν ορφανός από πατέρα, φτωχός και με πρόβλημα ομιλίας. Έγινε ο Βαλαντσιούνας.

Ήταν ορφανός από πατέρα, φτωχός και με πρόβλημα ομιλίας. Έγινε ο Βαλαντσιούνας.

Ο Γιόνας Βαλαντσιούνας δεν ήξερε να μιλάει μέχρι τα 8 του. Τώρα είναι πρωταγωνιστής στο ΝΒΑ και φλερτάρει με τον Παναθηναϊκό.

ExtraTime
ExtraTime: Πήγαιναν οι Αρχαίοι Έλληνες διακοπές;

Πήγαιναν οι Αρχαίοι Έλληνες διακοπές;

Δεν είχαν λέξη για τις διακοπές, ούτε παγωμένα κοκτέιλ στη θάλασσα

ExtraTime
ExtraTime: Το 1984 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε την έννοια της υγείας. Πλέον υγεία δεν σημαίνει να έχεις πλήρη ευεξία.

Το 1984 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άλλαξε την έννοια της υγείας. Πλέον υγεία δεν σημαίνει να έχεις πλήρη ευεξία.

Το 1984 ο ΠΟΥ άλλαξε την έννοια της υγείας. Πλέον, δεν σημαίνει να είσαι τέλειος, αλλά να μπορείς να ζεις, να αντέχεις και να προσαρμόζεσαι.

ExtraTime
ExtraTime: Χωρίσανε στα καλύτερα τους τη στιγμή της μεγαλύτερης επιτυχίας τους

Χωρίσανε στα καλύτερα τους τη στιγμή της μεγαλύτερης επιτυχίας τους

Κι όμως τελικά η απόφασή τους αποδείχτηκε σωστή.

ExtraTime