ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Coronavirus: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή σας

Τα smartphones, τα tablets και οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να γίνουν το ιδανικό hotspot για τα μικρόβια και τους ιούς.
Coronavirus: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή σας

Τα smartphones, τα tablets και οι φορητοί υπολογιστές μπορούν να γίνουν το ιδανικό hotspot για τα μικρόβια και τους ιούς. Τα φέρνουμε παντού, σε τσέπες, σε τσάντες πάνω μας και τα χρησιμοποιούμε συνεχώς.

Οι ηλεκτρονικές συσκευές – οι καλύτεροι σύμμαχοί μας για αναψυχή και εργασία – έρχονται σε επαφή με κάθε είδος βρωμιάς, αν και σπάνια το γνωρίζουμε. Εάν πούμε στη διαδικασία να τις εξετάσουμε, θα βρούμε πάνω τους υπολείμματα τροφίμων, μικρόβια, σκόνη και πολλά ακόμα. Τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την υγιεινή των ηλεκτρονικών συσκευών μας και σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξουμε τι πρέπει να κάνετε για να κρατήσετε τα smartphones, τα tablet και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σας χωρίς μικρόβια.

Γιατί να απολυμάνετε το Smartphone σας;

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο χρυσός κανόνας για την προστασία από ιούς και βακτήρια, είτε πρόκειται για το Covid-19 (γνωστότερο ως Coronavirus) είτε για άλλες λοιμώξεις και μικρόβια, ο καθαρισμός είναι απαραίτητος για την πρόληψη μιας ασθένειας και την εξάπλωση των μικροβίων. Ωστόσο, αν συνεχίσουμε να αγγίζουμε τις οθόνες και τα πληκτρολόγια των συσκευών μας χωρίς προφυλάξεις, το πλύσιμο των χεριών είναι μάταιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τη συσκευή σας.

Πώς να καθαρίσετε το Smartphone (ή το Tablet) χωρίς να το καταστρέψετε

Απαιτούνται πολύ λίγες ενέργειες και χρόνος* για να καθαρίσετε τις εξωτερικές επιφάνειες του τηλεφώνου σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μην θυμάστε ποτέ να μη χρησιμοποιείτε «δραστικά» προϊόντα που μπορεί να γρατσουνίσουν και να καταστρέψουν την οθόνη. Υπάρχουν καθαριστικά που διατίθενται στην αγορά, τα οποία κάνουν τη δουλειά του μια χαρά.

καθαρίστε το smartphone, tablet και υπολογιστή

Πρόκειται για μαλακά υγρά μαντηλάκια που περιέχουν διάφορους τύπους απολυμαντικών (συνιστούμε να επιλέγετε τα μαντηλάκια με βάση την αιθανόλη). Σε περίπτωση που δεν έχετε ή δεν μπορείτε να τα προμηθευτείτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απαλό πανάκι που έχει υγρανθεί σε διάλυμα νερού και αιθυλικής αλκοόλης.

Κατά το σκούπισμα, θα πρέπει να σκουπίσετε όχι μόνο την οθόνη αλλά και την πίσω πλευρά της συσκευής. Εάν έχετε μια προστατευτική θήκη στο τηλέφωνό σας ή το tablet σας, θα εκπλαγείτε με τα υπολείμματα που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευής και στο κάλυμμα.

Μείνετε ασφαλείς, σκουπίστε το εξωτερικό της συσκευής και το κάλυμμα σχολαστικά.

Τι να μην κάνετε όταν καθαρίζετε τις συσκευές σας

Όπως πρότεινε η Apple σχετικά με τον τρόπο καθαρισμού των προϊόντων τους, έχουμε κάποιες συμβουλές καθαρισμού εδώ που μπορείτε να εφαρμόσετε σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές:

  • Μην τρίβετε την οθόνη έντονα
  • Μη βυθίζετε τη συσκευή σας σε προϊόντα απολύμανσης, εκτός εάν υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή, επειδή δεν είναι όλες οι συσκευές ανθεκτικές στο νερό. (αν η αιθυλική αλκοόλη περιέχει έστω και λίγο νερό τότε θα κλάψετε πικρά με το αποτέλεσμα)
  • Μην χρησιμοποιείτε χλωρίνη για να καθαρίσετε τη συσκευή σας και μη ψεκάζετε άμεσα τα απολυμαντικά.

Πώς να καθαρίσετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας

Τα smartphones και τα tablet με οθόνες αφής είναι αρκετά εύκολο για να απολυμανθούν. Οι φορητοί υπολογιστές με τα ενσωματωμένα πληκτρολόγια τους μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκο.

Πρώτα απ ‘όλα, απενεργοποιήστε τον υπολογιστή (ΒΑΣΙΚΟ), αποσυνδέσετε την τροφοδοσία (ρεύμα και μπαταρία αν αφαιρείται η δεύτερη). Στην περίπτωση σταθερών υπολογιστών που έχουν ξεχωριστά πληκτρολόγια, αποσυνδέσετε το πληκτρολόγιο από τον κεντρικό υπολογιστή. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει και προστατευτικά φιλμ ή αυτοκόλλητα.

Χρησιμοποιήστε ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ή ψίχουλα ανάμεσα στα πλήκτρα στα οποία δεν μπορείτε να καθαρίστε με ένα κανονικό πανί. Μία καλή λύση είναι και η οδοντόβουρτσα

Ωστόσο, το σπρέι δεν είναι η καλύτερη λύση κατά την άποψή μας, καθώς αφαιρεί μόνο τη βρωμιά για να την βρείτε ξανά στα πλήκτρα. Είναι καλύτερο να γυρίσετε το φορητό υπολογιστή / πληκτρολόγιο ανάποδα για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα και στη συνέχεια να περάσετε ένα μαλακό, ελαφρώς υγρό πανί μικροϊνών στα πλήκτρα.

τζελ καθαρισμού πληκτρολογίου

Για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα που είναι βαθιά ανάμεσα στα πλήκτρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κόμμι γέλης καθαρισμού ή ακόμα και οδοντόβουρτσα, αλλά προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε υπερβολική δύναμη. Υπάρχει κίνδυνος να ξύσετε την επιφάνεια. Αυτά η μέθοδος καθαρισμού (καθαριστικό τζελ και ύφασμα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του mouse.

Πώς να καθαρίσετε μια οθόνη υπολογιστή

Είναι σημαντικό να είστε προσεχτικοί εδώ, καθώς η οθόνη μπορεί να καταστραφεί εύκολα εάν χρησιμοποιούνται ακατάλληλα προϊόντα. Για να καθαρίσετε την οθόνη του υπολογιστή σας, χρησιμοποιήστε ένα πανί μικροϊνών (ή ένα πανί ειδικά σχεδιασμένο για γυαλιά) που το έχετε έχετε βρέξει με λίγο νερό. Περάστε απαλά το ύφασμα πάνω από την επιφάνεια της οθόνης χωρίς να το ξύσετε.

καθαρισμός οθόνης υπολογιστή

Αν μας γίνει συνήθεια η πράξη σωστής υγιεινής στις ηλεκτρονικές συσκευές μας, θα μειώσουμε στο ελάχιστο τους κινδύνους για την υγεία μας. Αυτές οι μικρές προφυλάξεις μπορούν να κάνουν μια μεγάλη διαφορά μακροπρόθεσμα!

ΠΗΓΗ: http://kwr.gr

* το μόνο πράγμα που έχει κόστος στη ζωή είναι ο χρόνος

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Coronavirus: Πώς να καθαρίσετε και να απολυμάνετε το τηλέφωνο και το φορητό υπολογιστή σας», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Μιχάλης Μπακάλης

Εργάζομαι στον όμιλο του Sportime σαν διευθυντής στον τομέα του Web Developer & Web Design. Γράφω για τεχνολογία και θέματα πληροφορικής. Προσπαθώ να παραβάλλω τα θέματά μου αντικειμενικά και πάντα για την βοήθεια του αναγνώστη. Είμαι φανατικός με την Formula 1, διαβάζοντας όλα τα νέα και άρθρα για το κορυφαίο πρωτάθλημα της αυτοκίνησης.