ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα χταπόδια μπορεί τελικά να είναι …εξωγήινα, λένε οι επιστήμονες

Εξελίσσονται με τρόπο εντελώς διαφορετικό, από κάθε άλλο οργανισμό
Τα χταπόδια μπορεί τελικά να είναι …εξωγήινα, λένε οι επιστήμονες

Τα χταπόδια έχουν την ιδιότητα να μπορούν να κάνουν κάτι που κανένας άλλος οργανισμός δεν μπορεί κάνει.Έχουν τη δυνατότητα να επεξεργάζονται το σώμα τους. Και τι εννοούμε μ αυτό…

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διαδικασία της εξέλιξης, οι γενετικές μεταλλάξεις προκαλούν την αλλαγή του DNA με τρόπο ωφέλιμο για τον ξενιστή.

Τα χταπόδια επεξεργάζονται συστηματικά το RNA τους για να μπορούν να  προσαρμόζονται εύκολα στο περιβάλλον τους.

octopus

Αυτή η περίεργη ρουτίνα των χταποδιών, έκανε 33 επιστήμονες από αξιοσέβαστα ιδρύματα να ακολουθήσουν μια διαφορετική πορεία σκέψης.

Σε μια εκτεταμένη μελέτη, η οποία συνοψίζει τις δεκαετίες έρευνας και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Biophysics and Molecular Biology, αυτοί οι επιστήμονες λένε ότι η προηγμένη βιολογία των χταποδιών δεν είναι ακόμη ένα αίνιγμα.

 Αντίθετα,στη μελέτη αναφέρεται πως τα χταπόδια προέρχονται από το… διάστημα.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα χταπόδια έφθασαν στη γη περίπου 270 εκατομμύρια χρόνια πριν, στη μελέτη αναφέρεται πως :

«Το γονιδίωμα των χταποδιών παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό επίπεδο πολυπλοκότητας με 33.000 γονίδια κωδικοποίησης πρωτεΐνης περισσότερα ακόμα και από αυτά που υπάρχουν στον Homo sapiens».

«Είναι εύλογο να υποθέσουμε πως τα χταπόδια είναι οργανισμοί «δανεικοί»από ένα πολύ μακρινό μέλλον όσον αφορά την επίγεια εξέλιξη.Μία εύλογη εξήγηση, κατά την άποψή μας, είναι ότι τα νέα γονίδια αυτά είναι πιθανόν νέες εξωγήινες εισαγωγές στη Γη», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η μελέτη δείχνει επίσης μια ήδη υπάρχουσα θεωρία, που ονομάζεται πανσπερμία. Είναι η ιδέα ότι η ζωή στη γη προήλθε από το αχανές σύμπαν,δηλαδή υποστηρίζεται πως διάφοροι μικροοργανισμοί στο οι οποίοι ‘’κουβαλούσαν’’ κώδικες για τη ζωή ήταν διάσπαρτοι στη γη μόλις εκείνη κατοικήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, ο κομήτης που προκάλεσε την εξαφάνιση των ζώων έφερε επίσης μαζί του μικροοργανισμούς που έδωσαν πνοή σε νέες μορφές ζωής.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τα χταπόδια μπορεί τελικά να είναι …εξωγήινα, λένε οι επιστήμονες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Σία Ανδρικάκη

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.