EXTRATIME

Τι έδειχνε η πρώτη τηλεόραση που κατασκευάστηκε αφού δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί και βίντεο;

Πριν τα τηλεοπτικά κανάλια, πριν το βίντεο, πριν το πρόγραμμα, η τηλεόραση υπήρχε – αλλά τι έδειχνε;
Τι έδειχνε η πρώτη τηλεόραση που κατασκευάστηκε αφού δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί και βίντεο;

Το δωμάτιο φωτίζεται από μια παράξενη λάμψη. Ένας άντρας με κοστούμι της δεκαετίας του ’20 στέκεται μπροστά από μια περίεργη συσκευή. Δίσκοι περιστρέφονται, καλώδια πάλλονται, και η μικρή οθόνη αρχίζει να ζωντανεύει. Δεν είναι ούτε κινηματογράφος, ούτε ραδιόφωνο. Είναι κάτι εντελώς νέο: η πρώτη τηλεόραση του κόσμου. Αλλά αφού δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπήρχαν ταινίες, δεν υπήρχαν εκπομπές, τι μπορούσε να δείξει;

Ο εφευρέτης που έφερε στη ζωή αυτό το θαύμα ήταν ο Τζον Λόγκι Μπερντ. Το 1926, στο εργαστήριό του στο Λονδίνο, παρουσίασε για πρώτη φορά μια ζωντανή εικόνα που ταξίδευε στον αέρα. Όμως δεν υπήρχε προγραμματισμένο περιεχόμενο. Δεν υπήρχαν καν άνθρωποι που να ξέρουν τι σημαίνει τηλεόραση. Για να αποδείξει ότι η συσκευή του δούλευε, ο Μπερντ έκανε κάτι απλό αλλά εντυπωσιακό: έδειξε ένα ανδρείκελο.

Το ανδρείκελο αυτό, γνωστό ως “Stookie Bill”, είχε ένα ανέκφραστο πρόσωπο, αλλά η μετάδοση του στην οθόνη έμοιαζε με μαγεία. Ένα στατικό, άψυχο αντικείμενο έπαιρνε ζωή μέσα από τα μάτια της τεχνολογίας. Όταν οι πρώτες εικόνες άρχισαν να εμφανίζονται, ήταν αχνές, ασπρόμαυρες, γεμάτες σκιές και αλλοιώσεις. Αλλά ήταν εικόνες. Για πρώτη φορά, κάποιος μπορούσε να δει κάτι που βρισκόταν σε άλλο μέρος, σε πραγματικό χρόνο.

Στις επόμενες δοκιμές, ο Μπερντ αντικατέστησε το ανδρείκελο με ανθρώπους. Βοηθοί του στέκονταν μπροστά από την κάμερα, μιλούσαν, χαμογελούσαν, έκαναν απλές κινήσεις. Η εικόνα ήταν φτωχή, αλλά η ιδέα ήταν μεγαλειώδης: η τηλεόραση μπορούσε να μεταφέρει την πραγματικότητα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1928, ο Μπερντ πέτυχε κάτι ακόμα πιο απίστευτο: η εικόνα ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό. Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, μέσω ραδιοκυμάτων, η τηλεόραση δεν ήταν πλέον απλώς μια τοπική εφεύρεση, αλλά μια παγκόσμια επανάσταση σε αναμονή.

Την ίδια εποχή, σε άλλα μέρη του κόσμου, άλλοι εφευρέτες αναζητούσαν τρόπους να τελειοποιήσουν την τηλεοπτική μετάδοση. Στη Γερμανία, το 1931, ο Μάνφρεντ φον Αρντένε παρουσίασε την πρώτη πλήρως ηλεκτρονική τηλεόραση, αφήνοντας πίσω του τα μηχανικά συστήματα του Μπερντ. Η εικόνα βελτιώθηκε, η ανάλυση αυξήθηκε, και σιγά σιγά, η τηλεόραση έγινε κάτι περισσότερο από ένα επιστημονικό πείραμα.

Αλλά για χρόνια, δεν υπήρχαν προγράμματα. Η τηλεόραση ήταν απλά μια μηχανή που έδειχνε ό,τι της έβαζαν μπροστά. Ανθρώπους που μιλούσαν, χειρονομίες, αντικείμενα που κινούνταν, σκιές που άλλαζαν σχήμα. Δεν υπήρχε σκηνοθεσία, σενάριο ή μουσική. Ήταν μια πρωτόγονη μορφή επικοινωνίας που περίμενε τον κόσμο να την καταλάβει.

Όταν ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα περισσότερα πειράματα σταμάτησαν. Η τηλεόραση μπήκε στο περιθώριο, μέχρι που, μετά τον πόλεμο, επέστρεψε δυναμικά. Αυτή τη φορά, με εκπομπές, ειδήσεις, ταινίες. Και μέσα σε λίγα χρόνια, η τηλεόραση έγινε το πιο ισχυρό μέσο του 20ού αιώνα.

Όμως όλα ξεκίνησαν από εκείνη τη μικρή, τρεμάμενη εικόνα του Stookie Bill, από τα πρόσωπα των πρώτων ανθρώπων που εμφανίστηκαν σε οθόνη, και από έναν εφευρέτη που ονειρεύτηκε έναν κόσμο όπου η εικόνα μπορούσε να ταξιδεύει πέρα από τον χώρο και τον χρόνο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
ExtraTime: Έφυγε από την Ουγγαρία κυνηγημένος. Έφτιαξε στη Ρεάλ την πιο δολοφονική επίθεση στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Έφυγε από την Ουγγαρία κυνηγημένος. Έφτιαξε στη Ρεάλ την πιο δολοφονική επίθεση στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Έφυγε από την Ουγγαρία κυνηγημένος. Στη Ρεάλ Μαδρίτης έγινε αθάνατος.

ExtraTime
ExtraTime: Δεν έκανε ποτέ περιοδεία. Ζει κλεισμένη σε κάστρο. Κι όμως, την έχουν ακούσει δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι

Δεν έκανε ποτέ περιοδεία. Ζει κλεισμένη σε κάστρο. Κι όμως, την έχουν ακούσει δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι

Δεν έκανε περιοδεία, δεν έδωσε συναυλίες. Κι όμως, η φωνή της Enya ταξίδεψε πιο μακριά απ’ όλους.

ExtraTime
ExtraTime: Έθαψε δέκα παιδιά του. Και έγραψε την πιο όμορφη μουσική που άκουσε ποτέ ο κόσμος

Έθαψε δέκα παιδιά του. Και έγραψε την πιο όμορφη μουσική που άκουσε ποτέ ο κόσμος

Έχασε δέκα παιδιά. Και όμως, έγραψε την πιο θεϊκή μουσική που ακούστηκε ποτέ.

ExtraTime
ExtraTime: Το πρώτο όνομα σκύλου στην ιστορία ήταν χαραγμένο σε πέτρα. Τον έθαψαν σαν βασιλιά

Το πρώτο όνομα σκύλου στην ιστορία ήταν χαραγμένο σε πέτρα. Τον έθαψαν σαν βασιλιά

Ο πρώτος σκύλος με όνομα στην ιστορία δεν έζησε σε σπίτι. Έζησε στο παλάτι και θάφτηκε σαν βασιλιάς.

ExtraTime
ExtraTime: Πώς ο Χίτλερ επέβαλε το πρότυπο του ξανθού Άριου ενώ ο ίδιος ήταν μελαχρινός, μετρίου αναστήματος και τίποτα απ’ όσα απαιτούσε

Πώς ο Χίτλερ επέβαλε το πρότυπο του ξανθού Άριου ενώ ο ίδιος ήταν μελαχρινός, μετρίου αναστήματος και τίποτα απ’ όσα απαιτούσε

Δεν ήταν ξανθός, δεν ήταν ψηλός. Κι όμως, επέβαλε το ιδανικό του Άριου.

ExtraTime
Κοινωνία: Μαρία Καρυστιανού για την προανακριτική κοροϊδίας που «ξεπλένει» Καραμανλή: «Ύβρις και αλαζονεία, αλλά το ‘’κουκούλωμα’’ δεν θα σας σώσει»

Μαρία Καρυστιανού για την προανακριτική κοροϊδίας που «ξεπλένει» Καραμανλή: «Ύβρις και αλαζονεία, αλλά το ‘’κουκούλωμα’’ δεν θα σας σώσει»

«Τον ξεπλένουν από τα κακουργήματα της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών, έκθεσης και ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο»

Κοινωνία
ExtraTime: Τι είναι η Ανταλλαγή του Κολόμβου. Η πιο θανατηφόρα ανταλλαγή στην ιστορία που δημιούργησε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

Τι είναι η Ανταλλαγή του Κολόμβου. Η πιο θανατηφόρα ανταλλαγή στην ιστορία που δημιούργησε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε

Η πιο θανατηφόρα ανταλλαγή της Ιστορίας. Ένα παγκόσμιο σοκ που άλλαξε για πάντα τον πλανήτη.

ExtraTime
Featured: Μιλούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες με λι και νι;

Μιλούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες με λι και νι;

Ήταν το "λι και νι" μέρος της Αρχαίας Ελληνικής; Μάλλον όχι. Αλλά τι μας λέει αυτό για τη γλώσσα μας;

Featured
ExtraTime: Πώς ξέρουμε πώς προφέρονταν τα ονόματα στα αρχαία αιγυπτιακά και σουμεριακά; Μήπως δεν ξέρουμε;

Πώς ξέρουμε πώς προφέρονταν τα ονόματα στα αρχαία αιγυπτιακά και σουμεριακά; Μήπως δεν ξέρουμε;

Λέμε “Νεφερτίτη” αλλά δεν ξέρουμε πώς το έλεγαν οι ίδιοι. Η φωνή χάθηκε. Εμείς απλώς μαντεύουμε.

ExtraTime