EXTRATIME

Τι έδειχνε η πρώτη τηλεόραση που κατασκευάστηκε αφού δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί και βίντεο;

Πριν τα τηλεοπτικά κανάλια, πριν το βίντεο, πριν το πρόγραμμα, η τηλεόραση υπήρχε – αλλά τι έδειχνε;
Τι έδειχνε η πρώτη τηλεόραση που κατασκευάστηκε αφού δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί και βίντεο;

Το δωμάτιο φωτίζεται από μια παράξενη λάμψη. Ένας άντρας με κοστούμι της δεκαετίας του ’20 στέκεται μπροστά από μια περίεργη συσκευή. Δίσκοι περιστρέφονται, καλώδια πάλλονται, και η μικρή οθόνη αρχίζει να ζωντανεύει. Δεν είναι ούτε κινηματογράφος, ούτε ραδιόφωνο. Είναι κάτι εντελώς νέο: η πρώτη τηλεόραση του κόσμου. Αλλά αφού δεν υπήρχαν τηλεοπτικοί σταθμοί, δεν υπήρχαν ταινίες, δεν υπήρχαν εκπομπές, τι μπορούσε να δείξει;

Ο εφευρέτης που έφερε στη ζωή αυτό το θαύμα ήταν ο Τζον Λόγκι Μπερντ. Το 1926, στο εργαστήριό του στο Λονδίνο, παρουσίασε για πρώτη φορά μια ζωντανή εικόνα που ταξίδευε στον αέρα. Όμως δεν υπήρχε προγραμματισμένο περιεχόμενο. Δεν υπήρχαν καν άνθρωποι που να ξέρουν τι σημαίνει τηλεόραση. Για να αποδείξει ότι η συσκευή του δούλευε, ο Μπερντ έκανε κάτι απλό αλλά εντυπωσιακό: έδειξε ένα ανδρείκελο.

Το ανδρείκελο αυτό, γνωστό ως “Stookie Bill”, είχε ένα ανέκφραστο πρόσωπο, αλλά η μετάδοση του στην οθόνη έμοιαζε με μαγεία. Ένα στατικό, άψυχο αντικείμενο έπαιρνε ζωή μέσα από τα μάτια της τεχνολογίας. Όταν οι πρώτες εικόνες άρχισαν να εμφανίζονται, ήταν αχνές, ασπρόμαυρες, γεμάτες σκιές και αλλοιώσεις. Αλλά ήταν εικόνες. Για πρώτη φορά, κάποιος μπορούσε να δει κάτι που βρισκόταν σε άλλο μέρος, σε πραγματικό χρόνο.

Στις επόμενες δοκιμές, ο Μπερντ αντικατέστησε το ανδρείκελο με ανθρώπους. Βοηθοί του στέκονταν μπροστά από την κάμερα, μιλούσαν, χαμογελούσαν, έκαναν απλές κινήσεις. Η εικόνα ήταν φτωχή, αλλά η ιδέα ήταν μεγαλειώδης: η τηλεόραση μπορούσε να μεταφέρει την πραγματικότητα.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1928, ο Μπερντ πέτυχε κάτι ακόμα πιο απίστευτο: η εικόνα ταξίδεψε πέρα από τον Ατλαντικό. Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, μέσω ραδιοκυμάτων, η τηλεόραση δεν ήταν πλέον απλώς μια τοπική εφεύρεση, αλλά μια παγκόσμια επανάσταση σε αναμονή.

Την ίδια εποχή, σε άλλα μέρη του κόσμου, άλλοι εφευρέτες αναζητούσαν τρόπους να τελειοποιήσουν την τηλεοπτική μετάδοση. Στη Γερμανία, το 1931, ο Μάνφρεντ φον Αρντένε παρουσίασε την πρώτη πλήρως ηλεκτρονική τηλεόραση, αφήνοντας πίσω του τα μηχανικά συστήματα του Μπερντ. Η εικόνα βελτιώθηκε, η ανάλυση αυξήθηκε, και σιγά σιγά, η τηλεόραση έγινε κάτι περισσότερο από ένα επιστημονικό πείραμα.

Αλλά για χρόνια, δεν υπήρχαν προγράμματα. Η τηλεόραση ήταν απλά μια μηχανή που έδειχνε ό,τι της έβαζαν μπροστά. Ανθρώπους που μιλούσαν, χειρονομίες, αντικείμενα που κινούνταν, σκιές που άλλαζαν σχήμα. Δεν υπήρχε σκηνοθεσία, σενάριο ή μουσική. Ήταν μια πρωτόγονη μορφή επικοινωνίας που περίμενε τον κόσμο να την καταλάβει.

Όταν ήρθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα περισσότερα πειράματα σταμάτησαν. Η τηλεόραση μπήκε στο περιθώριο, μέχρι που, μετά τον πόλεμο, επέστρεψε δυναμικά. Αυτή τη φορά, με εκπομπές, ειδήσεις, ταινίες. Και μέσα σε λίγα χρόνια, η τηλεόραση έγινε το πιο ισχυρό μέσο του 20ού αιώνα.

Όμως όλα ξεκίνησαν από εκείνη τη μικρή, τρεμάμενη εικόνα του Stookie Bill, από τα πρόσωπα των πρώτων ανθρώπων που εμφανίστηκαν σε οθόνη, και από έναν εφευρέτη που ονειρεύτηκε έναν κόσμο όπου η εικόνα μπορούσε να ταξιδεύει πέρα από τον χώρο και τον χρόνο.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Μηχανογραφικό 2025:  Ο Οδηγός για να μην κάνεις λάθος – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Μηχανογραφικό 2025: Ο Οδηγός για να μην κάνεις λάθος – Τι πρέπει να προσέξουν οι υποψήφιοι

Η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι κρίσιμο βήμα για την πανεπιστημιακή πορεία των υποψηφίων. Ποιες παγίδες να αποφύγουν και τι πρέπει να προσέξουν.

Κοινωνία
Κοινωνία: Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ; Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι επιδοτήσεις για τα ελαιόδεντρα

Νέος ΟΠΕΚΕΠΕ; Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι επιδοτήσεις για τα ελαιόδεντρα

Μετά τα βοσκοτόπια, σειρά παίρνουν οι φάκελοι για ελαιόδεντρα, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να εξετάζει δεκάδες υποθέσεις ύποπτων επιδοτήσεων στην Ελλάδα.

Κοινωνία
ExtraTime: Πωλείται ξανά η βίλα Λυμπέρη στη Μύκονο – Τιμή 25 εκατ. ευρώ

Πωλείται ξανά η βίλα Λυμπέρη στη Μύκονο – Τιμή 25 εκατ. ευρώ

Η διάσημη έπαυλη στα Χουλάκια της Μυκόνου, που συνδέθηκε με τον Αντώνη Λυμπέρη και αργότερα με τον συλλέκτη Δημήτρη Μαυρομμάτη, βγαίνει και πάλι προς πώληση, πλήρως επιπλωμένη.

ExtraTime
Κοινωνία: Παραγράφονται μετά από 3 χρόνια οι «ξεχασμένες» κλήσεις των δήμων – Τι ισχύει

Παραγράφονται μετά από 3 χρόνια οι «ξεχασμένες» κλήσεις των δήμων – Τι ισχύει

Αλλάζει οριστικά το πλαίσιο για τα πρόστιμα παράνομης στάθμευσης από τους δήμους. Όσες κλήσεις δεν έχουν βεβαιωθεί εντός τριετίας παραγράφονται, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τον Συνήγορο του Πολίτη.

Κοινωνία
Κοινωνία: Καλοκαιρινός συναγερμός για ιούς από κουνούπια – Τι απειλεί τη δημόσια υγεία

Καλοκαιρινός συναγερμός για ιούς από κουνούπια – Τι απειλεί τη δημόσια υγεία

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς τα κουνούπια αναδεικνύονται σε φορείς σοβαρών ιών όπως ο Δυτικός Νείλος, ο δάγγειος πυρετός και ο Zika. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Κοινωνία
ExtraTime: Η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Η πιο μεγάλη πόλη στην Ελλάδα μετά από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

ExtraTime
ExtraTime: Νέο τραγούδι από τον ξεχωριστό δημιουργό Πέτρο Βαγιόπουλο

Νέο τραγούδι από τον ξεχωριστό δημιουργό Πέτρο Βαγιόπουλο

(ΑΚΟΥΣΤΕ) Τον άνθρωπο που υπογράφει τη μουσική στα: Πότε Βούδας πότε Κούδας, Το καλύτερο μπεγλέρι, Νιώσε με, Ρώσικά μου μάτια, Το βαλς, Καλημέρα κ.ά.

ExtraTime
ExtraTime: Ο σουλτάνος με την Ελληνίδα γιαγιά που πήγε να σκοτώσει ο πατέρας του όταν ήταν μωρό

Ο σουλτάνος με την Ελληνίδα γιαγιά που πήγε να σκοτώσει ο πατέρας του όταν ήταν μωρό

Τον πέταξαν σε μια στέρνα για να τον σκοτώσουν όταν ήταν μωρό. Ήταν εγγονός Ελληνίδας και έγινε σουλτάνος, κυνηγός, κατακτητής και θύμα συνωμοσιών.

ExtraTime
ExtraTime: Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, πήγαινε για μήνες κάθε μέρα σε ένα ζαχαροπλαστείο μέχρι να της πιάσει την κουβέντα.

Ήταν ερωτευμένη με τον Χίτλερ, πήγαινε για μήνες κάθε μέρα σε ένα ζαχαροπλαστείο μέχρι να της πιάσει την κουβέντα.

Μια Αγγλίδα αριστοκράτισσα ερωτεύτηκε τον Χίτλερ και καθόταν κάθε μέρα σ’ ένα ζαχαροπλαστείο μέχρι να της πιάσει την κουβέντα.

ExtraTime