Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο που πολλοί αποκαλούσαν Όγδοο Θαύμα του Κόσμου και και εδώ και 80 χρόνια αγνοείται η τύχη του
Ήταν ένα δωμάτιο φτιαγμένο από καθαρό κεχριμπάρι, που λάμπει σαν ήλιος. Το αποκάλεσαν Όγδοο Θαύμα του Κόσμου — και εδώ και 80 χρόνια αγνοείται η τύχη του.
Ήταν ένα δωμάτιο που δεν έμοιαζε με κανένα άλλο στον κόσμο. Τα τοιχώματά του δεν ήταν από μάρμαρο ή ξύλο, αλλά από πάνω από έξι τόνους κεχριμπάρι, διακοσμημένα με χρυσό, καθρέφτες και πολύτιμα ψηφιδωτά. Όταν άναβαν τα φώτα, ολόκληρη η αίθουσα έλαμπε σαν να ήταν φτιαγμένη από ήλιο. Γι’ αυτό και όσοι το αντίκριζαν, το αποκαλούσαν «Όγδοο Θαύμα του Κόσμου».
Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο δημιουργήθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα, στην Πρωσία, από Γερμανούς και Δανούς τεχνίτες. Ήταν έργο υψηλής τέχνης, με απίστευτη λεπτομέρεια, που χρειάστηκε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Το 1716, ο βασιλιάς της Πρωσίας Φρειδερίκος Γ’ το δώρισε ως ένδειξη φιλίας στον Μέγα Πέτρο της Ρωσίας, και το δωμάτιο μεταφέρθηκε στην Αγία Πετρούπολη, στο Παλάτι της Αικατερίνης. Εκεί παρέμεινε για περισσότερα από 200 χρόνια.
Αλλά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα άλλαξαν. Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση το 1941, λεηλάτησαν το παλάτι και αποσυναρμολόγησαν προσεκτικά το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο. Το μετέφεραν στο Κάστρο του Κένιγκσμπεργκ, στην Ανατολική Πρωσία (σημερινό Καλίνινγκραντ), όπου το εξέθεσαν για λίγο καιρό. Μετά… σιωπή.
Το 1945, το κάστρο βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους και οι τελευταίοι που το είδαν, λένε ότι το δωμάτιο είχε αποθηκευτεί σε κιβώτια. Από τότε, κανείς δεν ξέρει τι απέγινε. Μερικοί πιστεύουν ότι κάηκε στον βομβαρδισμό. Άλλοι λένε ότι φορτώθηκε σε πλοίο που βυθίστηκε. Άλλοι υποψιάζονται ότι βρίσκεται κρυμμένο σε μυστική ναζιστική σήραγγα ή ακόμα και σε κάποια ιδιωτική συλλογή.
Εκατοντάδες ερευνητές έχουν προσπαθήσει να το βρουν. Έχουν γίνει εκσκαφές, αποστολές, ανακρίσεις. Τίποτα. Το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο παραμένει ο πιο διάσημος χαμένος θησαυρός της Ευρώπης, εξαφανισμένο εδώ και 80 χρόνια, σαν να το κατάπιε η Ιστορία.
Η Ρωσία έχει φτιάξει ένα πιστό αντίγραφο, αλλά το αυθεντικό έργο — εκείνο που έκαιγε από φως και κεχριμπάρι — δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανά. Κι έτσι, το Όγδοο Θαύμα του Κόσμου συνεχίζει να ζει μόνο μέσα στους θρύλους.