EXTRATIME

Του έδωσαν το όνομα Πελέ για να τον κοροϊδέψουν. Πού να ήξεραν ότι θα σταματούσαν πόλεμοι για να τον δουν να παίζει.

Παιδί χωρίς παπούτσια. Όνομα που δεν του άρεσε. Και όμως, έγινε ο άνθρωπος που σταμάτησε πολέμους με μια ντρίμπλα.
Του έδωσαν το όνομα Πελέ για να τον κοροϊδέψουν. Πού να ήξεραν ότι θα σταματούσαν πόλεμοι για να τον δουν να παίζει.

Ήταν ένα φτωχό παιδί από τη Βραζιλία, που έπαιζε μπάλα στις αλάνες με κάλτσες γεμισμένες χαρτιά. Το παρατσούκλι του ήταν Ντίκο, μέχρι που ένας συμμαθητής τού κόλλησε τη λέξη «Πελέ», προσπαθώντας να τον γελοιοποιήσει επειδή μπέρδεψε το όνομα ενός παλιού τερματοφύλακα. Έπεσε ξύλο, ήρθε αποβολή από το σχολείο, και ο μικρός Έντσον ορκίστηκε ότι μισεί αυτό το όνομα. Έλεγε πως του φαινόταν παιδικό, ανόητο, δεν σήμαινε τίποτα. Και όμως, έμελλε να μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του πλανήτη.

Δεν είχε παπούτσια. Γυάλιζε τα παπούτσια των άλλων για να αγοράσει κάποτε δικά του. Μέχρι τα 6 του δεν είχε αγγίξει ποτέ αληθινή μπάλα. Ήταν παιδί του δρόμου, του σιδηροδρομικού σταθμού, των χωραφιών. Στο σχολείο έφτασε μόνο μέχρι την τέταρτη τάξη. Μα ήξερε από τότε πού πάει. Όταν έπαιξε για πρώτη φορά με παπούτσια, το κατάλαβαν όλοι. Είχε ήδη σημειώσει 148 γκολ σε 33 αγώνες.

Στα 15 του εγκατέλειψε το σπίτι του. Η μητέρα του δεν ήθελε να τον αφήσει. Αλλά ένας παλιός ποδοσφαιριστής, ο Βαλντεμάρ ντε Μπρίτο, της είπε ότι «το παιδί σου θα γίνει ο καλύτερος στον κόσμο». Την έπεισε. Και έγινε. Όχι απλώς ο καλύτερος, αλλά ο μόνος που στα 17 του είχε ήδη πάρει ένα Μουντιάλ και που οι εφημερίδες έγραφαν γι’ αυτόν σαν να μιλούν για βασιλιά.

Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση τον ανακήρυξε «εθνικό θησαυρό» για να μην μπορέσει να τον αγοράσει ποτέ ομάδα της Ευρώπης. Η Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε, η Ίντερ υπέγραψε συμβόλαιο αλλά η Σάντος αρνήθηκε. Τόσο πολύ τον ήθελαν. Τόσο πολύ τον είχαν ανάγκη. Και αυτός δεν τους απογοήτευσε ποτέ.

Έπαιζε σαν θεός. Ήξερε κάθε γωνιά του γηπέδου, κάθε σώμα που έπρεπε να περάσει, κάθε εκατοστό του αέρα που χρειαζόταν για να σκοράρει με κεφαλιά. Ήταν πιο μπροστά απ’ όλους. Σκέφτηκε ντρίμπλες που δεν είχαν ξαναγίνει. Πέτυχε πάνω από 1.200 γκολ. Όμως η επίδρασή του ξεπερνούσε το σκορ.

Στο Κονγκό, ολόκληρη χώρα συμφώνησε να μετακινηθεί υπό αστυνομική προστασία για να παίξει δύο φιλικά. Στη Νιγηρία, κατά τη διάρκεια του αιματηρού Εμφυλίου, οι δύο παρατάξεις συμφώνησαν σε 48ωρη κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν να δουν τον Πελέ. Και δεν ήταν το μόνο: στο Λίβανο απαίτησαν να κατέβει από το αεροπλάνο και να παίξει με τοπική ομάδα, αλλιώς απειλούσαν να απαγάγουν την αποστολή. Στην Κολομβία, όταν ο διαιτητής τον απέβαλε, ο κόσμος ξεσηκώθηκε και ο Πελέ ξαναμπήκε στο γήπεδο. Στη Βενεζουέλα χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να τον αφήσουν οι θαυμαστές να κατέβει από το αεροπλάνο.

Η Σάντος, η ομάδα του, έγινε θρύλος όχι μόνο για τους τίτλους της, αλλά γιατί είχε μέσα της έναν άνθρωπο που μετέτρεψε το ποδόσφαιρο σε τέχνη και την τέχνη σε παγκόσμια γλώσσα. Στην Ευρώπη, οι αντίπαλοι ζητούσαν να παίξει για να χάσουν, αρκεί να τον έχουν δει. Στην Ακτή Ελεφαντοστού σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα 15.000 ατόμων μόνο για να περάσει ανάμεσά τους.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν από ένα παιδί με κάλτσες για μπάλα. Από έναν μικρό που δεν του άρεσε το όνομά του. Του το έδωσαν για να τον κοροϊδέψουν. Πού να ήξεραν ότι θα σταματούσαν πόλεμοι για να τον δουν να παίζει.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Παύλος Μαρινάκης: «Πυρά» από Liberation και Deutsche Welle για τις νομικές απειλές που εκτόξευσε σε Έλληνα δημοσιογράφο

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Ευρώπης έφριξε με την αντιθεσμική συμπεριφορά του Παύλου Μαρινάκη - Εκφοβισμός «στη χώρα της δημοκρατίας»

Κοινωνία
Κοινωνία: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Τουρκική πρόκληση με το «καλημέρα» – Έστειλαν τον υπουργό… Τουρισμού να υποδεχθεί τον Μητσοτάκη

Οι αλλεπάλληλες υποχωρήσεις έφεραν μοιραία απαξίωση - Ανεπίτρεπτη μεταχείριση της ελληνικής κυβέρνησης από τους Τούρκους

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Εθνική ξεφτίλα! – Ο Πλεύρης παραδίδει έναν Πόντιο αγωνιστή στα νύχια της Τουρκίας – Διώκεται γιατί καταγγέλλει τα εγκλήματα των Τούρκων!

Ένας περήφανος Πόντιος που έμαθε τις ελληνικές ρίζες του και υπέστη ανελέητες διώξεις από τους Τούρκους, κινδυνεύει να εκδοθεί στο καθεστώς Ερντογάν με τη συμβολή της Ελλάδας!

Ελευθέριος Ανδρώνης
ExtraTime: Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Ο Ρούνεϊ έκραξε τον fan που δεν κουρεύεται μέχρι να κερδίσει η Γιουνάιτεντ και έγινε viral

Το παράξενο στοίχημα ενός οπαδού της Γιουνάιτεντ με το κούρεμα έφτασε μέχρι τον Ρούνεϊ και προκάλεσε χαμό στα social

ExtraTime
Κοινωνία: ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

ΕΛΤΑ: Με τη μέθοδο του «σαλαμιού» προχωρά η διάλυση τους – Λουκέτο σε 11 υποκαταστήματα της περιφέρειας

Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στο σχέδιο «ξεπουλήματος» και απονεκρώνει την περιφέρεια, χρυσώνοντας το χάπι με εναλλακτικές «λύσεις»

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Πάνος Ρούτσι: Σοβαρή καταγγελία για «μπράβους» και ψυχολογική βία στους συγγενείς στη δίκη για τα περιβόητα βίντεο

Ο Πάνος Ρούτσι περιέγραψε μια εξοργιστική συμπεριφορά από τους αντίδικους, με ειρωνείες και χλευασμούς ακόμα και από άγνωστα άτομα

Κοινωνία
Κοινωνία: Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Η Κομισιόν δεν σταματά να προωθεί τα έντομα στη διατροφή παρά την αποστροφή των πολιτών – Σε ποια προϊόντα ενσωματώνονται

Επεξεργασμένες μορφές εντόμων ήδη φτάνουν στο πιάτο ανυποψίαστων πολιτών - Η Κομισιόν στηρίζει σθεναρά την αποκρουστική διατροφική ατζέντα

Κοινωνία
ExtraTime: Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Στη Σεούλ άνθρωποι ζουν σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών και ένα βίντεο δείχνει την πραγματικότητα

Η καθημερινότητα σε δωμάτια λίγων τετραγωνικών στη Σεούλ μέσα από ένα βίντεο

ExtraTime
ExtraTime: Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Διευθύντρια σχολέιου στο Χαλάνδρι βάζει μαθητές να σκάβουν στο προαύλιο για να σβήνει απουσίες

Καταγγελίες μαθητών στο 3ο ΕΠΑΛ Χαλανδρίου ότι τους ζητήθηκε να σκάβουν στο προαύλιο για να διορθώνονται απουσίες χωρίς επίσημη επιβεβαίωση μέχρι στιγμής

ExtraTime