Έτρωγάν ομελέτες στην Αρχαία Ελλάδα – Έλεγε στη γυναίκα του ο Αρχαίος Έλληνες να του φτιάξει… δύο αυγά;
Η έννοια του "ομελέτας" στην αρχαία Ελλάδα.
Στην Αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι δεν έτρωγαν ακριβώς τις ομελέτες που γνωρίζουμε σήμερα, αλλά υπήρχαν τρόποι παρασκευής φαγητών με αυγά. Τα αυγά ήταν ένα από τα συνηθισμένα συστατικά στη διατροφή των αρχαίων Ελλήνων, αλλά η έννοια της “ομελέτας” όπως την κατανοούμε σήμερα δεν υπήρχε.
Η έννοια του “ομελέτας” στην αρχαία Ελλάδα θα μπορούσε να αναφέρεται σε ένα είδος αβγοτυριού ή τηγανισμένων αυγών, αλλά σε πιο απλή μορφή. Μάλιστα, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν το έθιμο να παρασκευάζουν φαγητά από αυγά που μαγειρεύονταν με διάφορους τρόπους. Στα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοφάνη, για παράδειγμα, υπάρχουν αναφορές για αυγά και τυρί που καταναλώνονταν ως μέρος των γευμάτων.
Το γεγονός ότι η γυναίκα στην Αρχαία Ελλάδα θα… έφτιαχνε για τον άντρα της “δύο αυγά” δεν φαίνεται να ήταν κάτι πολύ συγκεκριμένο ή συνήθης συνήθεια στην αρχαία ελληνική κοινωνία. Η γυναίκα, σύμφωνα με την κοινωνική δομή της εποχής, συνήθως ήταν υπεύθυνη για το μαγείρεμα και τις οικιακές δουλειές, αλλά δεν υπάρχει ακριβής αναφορά στην παρασκευή συγκεκριμένων φαγητών όπως η ομελέτα.
Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν αναπτύξει τον ίδιο τύπο “ελαφρών” ή “πρωινού” γευμάτων που έχουμε σήμερα. Τα γεύματα ήταν πιο πλήρη και βασίζονταν σε ψωμί, λαχανικά, κρέας, τυρί, φρούτα και φυσικά, κρασί. Η χρήση των αυγών ως βασικό συστατικό σε μεμονωμένα πιάτα δεν ήταν σπάνια, αλλά η έννοια της “ομελέτας” όπως τη γνωρίζουμε σήμερα (με αυγά ανακατεμένα και τηγανισμένα σε ένα φαγητό) δεν είχε καθιερωθεί.
Έτσι, αν και τα αυγά ήταν σημαντικό στοιχείο στη διατροφή τους, η έννοια της ομελέτας δεν υπήρχε στην ίδια μορφή, ούτε και η καθημερινή αναφορά σε αυτή σαν κάτι που θα “έπρεπε” να φτιάξει η γυναίκα για τον άντρα της.
Διαβάστε επίσης: