FEATURED

Τουρκία: Όλοι οι στρατοί της Ε.Ε. κατά της Άγκυρας – Ενεργοποιείται το άρθρο 42

Τουρκία: «Εάν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν απέναντί του μια υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», αναφέρει το άρθρο 42-7. Το άρθρο 42 είναι γνωστό ως την «ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ε.Ε. και θα μπορούσε να περιλαμβάνει...

Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτό

Τουρκία: «Εάν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν απέναντί του μια υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους», αναφέρει το άρθρο 42-7.

Το άρθρο 42 είναι γνωστό ως την «ρήτρα αμοιβαίας άμυνας» της Ε.Ε. και θα μπορούσε να περιλαμβάνει στήριξη στον τομέα των πληροφοριών μέχρι και συμμετοχή σε αεροπορικές επιθέσεις.

Να σημειωθεί πως «οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, το οποίο, για εκείνα τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της», αναφέρει το άρθρο 42-7.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην συνάντηση των Med 7 στην Κορσική, Ελλάδα και Γαλλία, βρήκαν τρόπο, σε οποιαδήποτε κρίσιμη περίπτωση με την Τουρκία, να ενεργοποιηθεί το άρθρο 42-7 της Συνθήκης ΕΕ.

Exit mobile version