menu

Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται υπέρ ισότητας και κατά παρενόχλησης


Διονύσης Αντωνέλλος

Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται υπέρ ισότητας και κατά παρενόχλησης


Οι 56 του ΔΗΚΟ οργανώνονται: Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά, που όλοι υποψήφιοι του ίδιου κόμματος οργανώνονται και συνυπογράφουν ανακοίνωση

Λένε -και σίγουρα έχει δόση αλήθειας- ότι, κατά την προεκλογική περίοδο, ο βασικός αντίπαλος του υποψήφιου βουλευτή, δεν είναι αυτός του απέναντι κόμματος, αλλά ο συνυποψήφιος του στο ίδιο ψηφοδέλτιο, με τον οποίο πολεμούν για τον σταυρό. Φαίνεται, όμως, ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα έχουν άλλη άποψη.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά, που όλοι -και οι 56- υποψήφιοι του ίδιου κόμματος οργανώνονται και συνυπογράφουν ανακοίνωση, όχι κομματική, αλλά δική τους, για ένα θέμα εξαιρετικά σοβαρό: την πραγματική ισότητα στο χώρο εργασίας και στην οικογένεια, καθώς και τη στήριξη των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης.

Αφορμή για την πρωτοβουλία που συνυπογράφεται από το σύνολο των υποψηφίων βουλευτών του ΔΗΚΟ, γυναικών και ανδρών, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση έρευνας της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, στην οποία καταγράφεται σειρά από ανησυχητικά αποτελέσματα:

Εννιά στους δέκα εργαζόμενους και το σύνολο των εργοδοτών αναγνωρίζουν την ύπαρξη έμφυλης ανισότητας στην αγορά εργασίας στην Κύπρο.
Δύο στις δέκα εργαζόμενες αισθάνονται ότι έχουν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, αλλά το 78% δεν έχει προχωρήσει σε καταγγελία.
Ένας στους τέσσερις (24%) θεωρεί ότι το πιο συνηθισμένο στερεότυπο για το γυναικείο φύλλο είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα οικιακά.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα κινητοποίησαν την ομάδα των 56 υποψηφίων του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, οι οποίοι -σύμφωνα με πληροφορίες της Offsite- οργανώθηκαν μέσω Whatsapp και κατέληξαν ομόφωνα στην ακόλουθη ανακοίνωση:

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Οι γυναίκες και οι άνδρες υποψήφιοι του Δημοκρατικού Κόμματος με αφορμή έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας για τη θέση της γυναίκας στο χώρο εργασίας στέλνουν το μήνυμα ότι ο αγώνας για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας των φύλων είναι υπόθεση όλων μας.

Έχουμε μελετήσει με ιδιαίτερη ανησυχία τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας που φανερώνει προβληματικές και αρνητικές νοοτροπίες σε ότι αφορά την πρόσβαση, την ανέλιξη και την πορεία των γυναικών στον χώρο εργασίας αλλά και σε ότι αφορά τις παρενοχλήσεις.

Μας ανησυχεί το εύρημα ότι το 80% των γυναικών που νιώθουν ότι έχουν παρενοχληθεί στο χώρο εργασίας τους, δεν έχουν υποβάλει καταγγελία.

Ως ομάδα των υποψηφίων βουλευτριών και βουλευτών του ΔΗΚΟ στέλνουμε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής σε τέτοια περιστατικά από όπου και εάν προέρχονται και ενθαρρύνουμε τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες.

Προβληματισμό εκφράζουμε, παράλληλα, για το ποσοστό ύψους 24% που δήλωσε ότι οι γυναίκες πρέπει να ασχολούνται μόνο με τα οικιακά.

Το ότι στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2021 εξακολουθούν να συντηρούνται έστω και σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια, τέτοιες νοοτροπίες είναι ενδεικτικό του ότι έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά μας για τη διασφάλιση πραγματικής ισότητας των φύλων και ίσων ευκαιριών εργοδότησης και ανέλιξης.

Τα ευρήματα θα μας απασχολήσουν ως Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να εντείνουμε και να ενισχύσουμε εκείνες τις πρωτοβουλίες με στόχο την αλλαγή κουλτούρας.

1875 νέες εγγραφές ψηφοφόρων

Αυτή τη στιγμή καταγράφεται στη βάση του τελευταίου εκλογικού καταλόγου μικρή αύξηση των ψηφοφόρων σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016. Συγκεκριμένα από 542.915 αυξήθηκαν στους 543.804 ενώ εκκρεμούν οι εγγραφές του τελευταίου τριμήνουν που ολοκληρώνονται στις 2 Απριλίου.

195 χιλιάδες πολίτες με δικαίωμα εγγραφής δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Περίπου 43 χιλιάδες εξ αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών και η Υπηρεσία Εκλογών θα απευθυνθεί με επιστολές παροτρύνοντας τους πολίτες αυτούς να εγγραφούν.

Η διαδικασία είναι απλή για τους νεαρούς, οι οποίοι μπορούν να κατεβάσουν τη σχετική φόρμα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και να την υποβάλουν συμπληρωμένη είτε στα ΚΕΠ, είτε στα ΚΕΠΟ είτε στα γραφεία των Επάρχων

πηγή: offsite.com.cy

Εγγραφείτε στο Ειδήσεις, νέα, παρασκήνια από το Sportime μέσα από το Google news