ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς οι νέοι της Κύπρου

Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς - Έλλειψη εμπιστοσύνης, δυσπιστία και δυσαρέσκεια από τους νέους της Κύπρου.
Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς οι νέοι της Κύπρου

Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς – Έλλειψη εμπιστοσύνης, δυσπιστία και δυσαρέσκεια.

Δεν επιστεύονται τα κόμματα, την Κυβέρνηση, τη Βουλή, τα Δικαστήρια και γενικότερα τους Θεσμούς εκφράζουν οι νέοι της Κύπρου οι οποίοι και αποστρέφονται τη συμμετοχή στα κοινά.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο να διατηρήσουν τη θέση τους, ότι δεν προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα και δεν οραματίζονται μια καλύτερη κοινωνία.

Έχοντας χάσει κάθε ελπίδα, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αδιαφορεί για την πολιτική, ενώ αρκετοί αμφιταλαντεύονται και για τη συμμετοχή τους στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου.

Τα στοιχεία αναδεικνύει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου μέσω του «Νεο-Βαρόμετρου», μιας παγκύπριας έρευνας για τη νεολαία την οποία διεξάγει σε συνεργασία με την IMR του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2020, ανάμεσα σε 1.000 νέους, ηλικίας 14 έως 35 ετών.

«Οι πολιτικοί νοιάζονται μόνο για τις καρέκλες», συμφωνεί το 85% των νέων. Παράλληλα, το 77% συμφωνεί ότι «τα κόμματα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των ηγεσιών τους».

Επιπλέον το 77% διαφωνεί με το γεγονός ότι «οι πολιτικοί αναπτύσσουν το όραμα για μια καλύτερη κοινωνία» και το 71% ότι «οι πολιτικοί προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας». Επιπλέον, οι νέοι αμφιταλαντεύονταν ως προς τη σημασία των κομμάτων για τον θεσμό της Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά, το 60% αρνείται ότι «οι πολιτικοί είναι όλοι οι ίδιοι».

Ανύπαρκτη είναι η εμπιστοσύνη των νέων της Κύπρου προς τους Θεσμούς και την Πολιτεία. Μόλις 2,5 στα 10 καταλαμβάνει ο βαθμός εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα και αναλόγως 3 στα 10 ο βαθμός εμπιστοσύνης προς τη Βουλή.

Μόλις 3,05 στα 10 εμπιστεύονται οι νέοι την Κυβέρνηση. Ακόμη 3,16 στα 10 τα μέσα ενημέρωσης και 3,9 στα 10 την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Χαμηλά βρίσκεται και η εμπιστοσύνη προς τα Δικαστήρια, με 4,33 στα 10.

Μειωμένο για την πλειοψηφία των νέων είναι το ενδιαφέρον προς την πολιτική, με ποσοστό που σκαρφαλώνει στο 65%. Συγκεκριμένα, το 33% δεν ενδιαφέρεται καθόλου και το 32% λίγο. Αντιθέτως, το 21% δηλώνει πως ενδιαφέρεται αρκετά και το 14% πολύ.

Πάντως, περισσότερο ενδιαφέρον για την πολιτική εκφράστηκε από τους άνδρες (20% έναντι 9% στις γυναίκες), από τους εργαζόμενους και από εκείνους που ζουν σε αστική περιοχή.

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων, 86%, δηλώνει λίγο (51%) ή και καθόλου (35%) ικανοποιημένη από την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι κομματικές ηγεσίες στους νέους για να αναλάβουν θέσεις-κλειδιά της κομματικής ιεραρχίας.

Η αντίληψη αυτή εκφράζει το 88% των ανδρών και το 85% των γυναικών. Παράλληλα, το 85% των ερωτηθέντων δηλώνει λίγο (47%) ή καθόλου (38%) ικανοποιημένο από τον βαθμό στον οποίο τα κόμματα επιλέγουν νέους για τα ψηφοδέλτιά τους.

Γενικότερα αμέτοχοι προς τα κοινά εμφανίζονται οι νέοι της Κύπρου καθώς το 91% δεν συμμετέχει σε περιβαλλοντικό σύνδεσμο ή σε κέντρο νεότητας. Το 90% σε φοιτητική παράταξη, το 89% σε κάποιο πολιτικό κόμμα ή σε μαθητικό συμβούλιο. Το 88% σε οργάνωση νεολαίας, το 87% σε πολιτιστικό όμιλο, το 84% σε επαγγελματικό σύνδεσμο.

Τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφονται σε αθλητικές ομάδες (31%) και σε εθελοντικές οργανώσεις (29%).

Αναποφάσιστοι αν θα ψηφίσουν τον ερχόμενο Μάιο

Στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου, μεγάλη μερίδα νέων (26%) δήλωσε στην έρευνα του ΟΝΕΚ αναποφάσιστη για το αν θα ψηφίσει. Ειδικότερα, το 31% είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσει, το 20% ότι μάλλον θα ψηφίσει, το 12% ότι μάλλον δεν θα ψηφίσει και το 11% σίγουρο ότι δεν θα ψηφίσει.

Μάλιστα, οι γυναίκες με ποσοστό 29% και οι ηλικίες 18 με 24 με ποσοστό 33% είναι οι περισσότερο διχασμένοι για τη συμμετοχή τους στις εκλογές του Μαΐου.

Οι μισοί νέοι δεν συνηθίζουν να συμμετέχουν σε εκλογές, καθώς το 46% απαντά ότι δεν ψηφίζει. Από το υπόλοιπο 54% που ψηφίζει, το 57% αιτιολογεί τη συμμετοχή τους ως καθήκον του ενεργού πολίτη. Το 48% αναφέρει ότι η ψήφος είναι σημαντική. Ωστόσο μόλις το 16% πιστεύει ότι με την ψήφο του μπορεί να καθορίσει το μέλλον του και ένα καλύτερο αύριο.

Απεναντίας, το 46% που δεν συμμετέχει στις εκλογικές αναμετρήσεις δηλώνει ότι δεν το πράττει λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης προς την πολιτική και τους πολιτικούς (58%). Ακόμη, επειδή δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική (42%), επειδή η ψήφος τους δεν αλλάζει τίποτα (19%) και επειδή η αποχή είναι για εκείνους τρόπος αντίστασης (11%).

Πάντως, η ιδεολογία του κόμματος (57%), οι θέσεις για το Κυπριακό (55%), οι θέσεις για την οικονομία (52%) και οι υποψήφιοί του (40%) αποτελούν τα επικρατέστερα κριτήρια με τα οποία οι νέοι επιλέγουν το κόμμα που θα ψηφίσουν. Επιπλέον, απάντησαν «είναι το κόμμα που παραδοσιακά ψηφίζω» με ποσοστό 11% και λόγω του αρχηγού του το 9%. Όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία η νεολαία επιλέγει τον υποψήφιο που θα ψηφίσει, απάντησαν ότι τους αφορούν οι ιδέες που εκφράζει στα διάφορα ζητήματα (69%), το έργο που επιτέλεσε μέχρι σήμερα (67%), η εντιμότητά του (66%), η προσωπικότητά του (54%), οι θέσεις του στο Κυπριακό (46%), οι θέσεις του στην οικονομία (45%), η προσιτότητά του στο ευρύ κοινό (36%) και η ηλικία, με προτίμηση στους νέους (28%).

Οι κυρίαρχοι λόγοι που θα οδηγούσαν τους νέους στις κάλπες είναι να εκδηλωθεί περισσότερο ενδιαφέρον για τη νεολαία (46%), να ένιωθαν ότι με την ψήφο τους θα άλλαζε κάτι (43%), μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση (38%), κάποιος νεαρός υποψήφιος (34%), τίποτα (10%).

Δεν βλέπουν τον εαυτό τους σε ψηφοδέλτιο

Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων με ποσοστό 64% απαντά ότι δεν θα αποδεχόταν σε καμία περίπτωση τυχόν πρόταση που θα του υπέβαλλε πολιτικό κόμμα ώστε να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιό του.

Το 19% απαντά ότι θα το αποδεχόταν αν επρόκειτο για το κόμμα που ψηφίζει. Το 12% θα το αποδεχόταν μόνο αν είχε πιθανότητες εκλογής, ενώ το 5% θα αποδεχόταν τη συμμετοχή οποιοδήποτε και αν ήταν το κόμμα.

Κίνητρο η οριζόντια ψηφοφορία

Το 41% των νέων που δεν συμμετέχουν στις εκλογές θα άλλαζε στάση και θα ψήφιζε εάν επιτρεπόταν η οριζόντια ψηφοφορία και επιλογή υποψηφίων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Το 23% είπε ότι υπό αυτές τις συνθήκες σίγουρα θα ψήφιζε, το 18% μάλλον ναι, το 31% μάλλον όχι, το 10% σίγουρα όχι.

Πάντως, εάν υπήρχε δυνατότητα να ψηφίσουν μέσω διαδικτύου μια μερίδα νέων που δεν συνηθίζουν να προσέρχονται στις κάλπες απάντησαν ότι θα άλλαζε η στάση τους. Συγκεκριμένα, το 19% δήλωσε ότι σίγουρα θα ψήφιζε, το 24% μάλλον ναι, το 35% μάλλον όχι και το 12% σίγουρα όχι.

πηγή: philenews.com

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Κύπρος Εκλογές: Καμιά εμπιστοσύνη προς τους πολιτικούς οι νέοι της Κύπρου», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Διονύσης Αντωνέλλος

Ξεκίνησα με το blogging. Mετά με κέρδισε το ραδιόφωνο και αργότερα με νίκησε η τηλεόραση. Ενδιαφέρον για ότι συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά. Τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους και με έκαναν καλύτερο άνθρωπο.