MEDIA

Phishing: Πώς σας εξαπατούν στο διαδίκτυο για φθηνές διακοπές – Τι να προσέχετε

Με πλαστά email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις εξαπατούν οι επιτήδειοι τους ταξιδιώτες.

Phishing: Πώς σας εξαπατούν στο διαδίκτυο για φθηνές διακοπές: Πλαστά email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις εξαπατούν οι επιτήδειοι.
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Phishing: Ολοένα και «τελειοποιούν» τις διαδικτυακές απάτες οι διάφοροι επιτήδειοι. Μάλιστα ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών προσπαθούν να «ψαρέψουν» ανυποψίαστους πολίτες που αναζητούν φθηνές διακοπές.

Σύμφωνα με ειδικούς που μίλησαν σε εκπομπή της ΕΡΤ, τα κυκλώματα προσπαθούν να σας δελεάσουν τους ταξιδιώτες με πλαστά email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις.

«Η συγκεκριμένη απάτη έχει δύο πυλώνες. Ναι μεν αφορά έναν ενδιαφερόμενο ο οποίος θέλει να κλείσει τις διακοπές του, αλλά παρατηρούμε απάτες και εις βάρος των ξενοδόχων και γενικότερα όλων όσοι ασχολούνται με τη βιομηχανία του τουρισμού.

Υπάρχουν οι άνθρωποι που θέλουν να κλείσουν διακοπές και όπως είναι στα social media τους ξεπετάγονται στο newsfeed διάφορες εξωφρενικές προσφορές, για πολύ φθηνά δωμάτια, ή φθηνές πτήσεις. Αυτές οι προσφορές τις περισσότερες φορές βγαίνει μέσα από τους λογαριασμούς μας στα social media, στην αρχική, σε stories. Προσέξτε, έχει σημασία αν κάποιος έχει αναζητήσει πριν, ή έχει συζητήσει για διακοπές. Δηλαδή μπορεί εμείς να λέμε οτι θέλουμε να πάμε κάπου διακοπές και να μας ξεπροβάλλει το απατηλό αυτό λινκ.

Τι γίνεται στη συνέχεια. Ή μπαίνω σε αυτό το λινκ και δίνω τα στοιχεία μου και μέσα από αυτή τη διαδικασία μου ζητούν IBAN, μου ζητούν προσωπικές πληροφορίες ώστε να τις χρησιμοποιήσουν αναλόγως οι επιτήδειοι. Ή με χακάρουν με, με μολύνουν κακό λογισμικό και στη συνέχεια ό,τι ενέργεια κάνω εγώ στο κινητό μου ή το λάπτομ, αυτό (σ.σ. το κακό λογισμικό) μπορεί να παρακολουθεί κάθε ενέργειά μου στη συνέχεια. Όποιες προσφορές βλέπετε να είναι εξωφρενικά χαμηλές θέλουν προσοχή και ενδελεχή έρευνα.

Και κάτι σημαντικό: Σάιτ, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, αεροπορικές, όλα αυτά, όταν τελειώνει η διεύθυνση της ιστοσελίδας είναι συνήθως είτε με .com, είτε με .gr. Όταν βλέπουμε .org, .net, ή κάποιες παραλλαγές, αυτό συνήθως είναι μια ένδειξη ότι πρόκειται για ένα απατηλό σάιτ, μια απατηλή ιστοσελίδα».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ρεπορτάζ για το Phishing στις διακοπές 

 






Exit mobile version