MUST READ

Αν πολεμούσαν ένας Αρχαίος Σπαρτιάτης με έναν Σαμουράι, ποιος θα κέρδιζε και γιατί;

Ποιος θα κέρδιζε σε μια μονομαχία ανάμεσα σε έναν αρχαίο Σπαρτιάτη και έναν Σαμουράι;
Αν πολεμούσαν ένας Αρχαίος Σπαρτιάτης με έναν Σαμουράι, ποιος θα κέρδιζε και γιατί;

Η σύγκριση ανάμεσα σε έναν αρχαίο Σπαρτιάτη και έναν Σαμουράι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φανταστική μονομαχία. Είναι ένα πείραμα πολιτισμών, φιλοσοφίας πολέμου, τεχνογνωσίας και ψυχολογίας. Ο πρώτος είναι ο σιωπηλός φρουρός του Λεωνίδα, με την κόκκινη χλαίνη και το δόρυ των 2,5 μέτρων. Ο δεύτερος είναι ο κομψός και θανατηφόρος θηρευτής του φεουδαρχικού Ιαπωνικού μεσαίωνα, ντυμένος με πανοπλία από λάκες και μετάξι, με ένα κατάνα που κόβει κόκκαλο με μία κίνηση.

Ο Σπαρτιάτης εκπαιδευόταν από τα 7 του στη βάναυση ἀγωγή της Σπάρτης. Δεν πολεμούσε για τιμή ή δόξα, αλλά επειδή ήταν υποχρέωσή του ως πολίτης και όργανο του κράτους. Στην πραγματικότητα, δεν του ανήκε καν η ζωή του – ανήκε στη Σπάρτη. Η αντοχή του στον πόνο, η πειθαρχία και η εμπειρία του στη μάχη με ασπίδα και δόρυ, τον καθιστούν έναν από τους πιο τρομακτικούς πολεμιστές του αρχαίου κόσμου.

Ο Σαμουράι, από την άλλη, ακολουθούσε έναν εντελώς διαφορετικό κώδικα. Ο “Μπουςίντο”, το μονοπάτι του πολεμιστή, του δίδασκε να ζει σαν να είναι ήδη νεκρός. Η πειθαρχία του δεν ήταν πολιτική, αλλά εσωτερική. Η τιμή του δεν ήταν εθνική, αλλά προσωπική. Η κίνησή του με το σπαθί ήταν τόσο γρήγορη και ακριβής που μπορούσε να αποκεφαλίσει κάποιον πριν το συνειδητοποιήσει. Και σε αντίθεση με τον Σπαρτιάτη, ο Σαμουράι μάθαινε να πολεμά και σε άλογο, από απόσταση, στο σκοτάδι ή με δύο σπαθιά ταυτόχρονα.

Αν βρισκόντουσαν σε μονομαχία, σε επίπεδο έδαφος, χωρίς κανόνες, θα είχαμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες που δεν έγιναν ποτέ. Ο Σπαρτιάτης θα χρησιμοποιούσε τη βαριά ασπίδα του (όπλον) και το δόρυ του (δόρυ) για να κρατήσει τον αντίπαλο σε απόσταση, στηριζόμενος στη δύναμη και την αντοχή. Ο Σαμουράι θα κινείτο διαρκώς, ψάχνοντας άνοιγμα στην άμυνα. Αν έμπαινε εντός ακτίνας επίθεσης, το κατάνα του θα είχε πλεονέκτημα στη ταχύτητα.

Η έκβαση εξαρτάται από την απόσταση και το έδαφος. Σε ανοικτό πεδίο, το πλεονέκτημα ίσως να πήγαινε στον Σπαρτιάτη, που μπορούσε να πολεμήσει περισσότερο με βάση την ορμή και το βάρος. Σε πιο περιορισμένο χώρο, ο Σαμουράι με την ταχύτητά του θα μπορούσε να βρει άνοιγμα και να χτυπήσει με θανάσιμη ακρίβεια.

Όμως υπάρχει και η ψυχολογική διάσταση. Ο Σπαρτιάτης είχε εκπαιδευτεί να πεθαίνει χωρίς να μιλά. Ο Σαμουράι να πεθαίνει με τρόπο που να τιμά τη μνήμη του. Δεν θα υπήρχε παράδοση. Δεν θα υπήρχε έλεος. Και οι δύο θα έδιναν τη μάχη τους σαν να ήταν η τελευταία.

Ίσως τελικά να μην έχει σημασία ποιος θα νικούσε. Η πραγματική απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι κανείς δεν θα οπισθοχωρούσε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Στην Ελλάδα λέμε την αρκούδα αρκούδα αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα τη φοβούνται. Τη λένε καφέ και τρώει μέλι.

Στην Ελλάδα λέμε την αρκούδα αρκούδα αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα τη φοβούνται. Τη λένε καφέ και τρώει μέλι.

Στην Ελλάδα τη λέμε όπως είναι. Στην υπόλοιπη Ευρώπη αποφεύγουν ακόμα το όνομά της

Must Read
Must Read: Έδωσε 300 ομιλίες για την Ελλάδα μέσα στη Βρετανία. Στην Αθήνα της πήραν το όνομα, το σπίτι και την ιθαγένεια

Έδωσε 300 ομιλίες για την Ελλάδα μέσα στη Βρετανία. Στην Αθήνα της πήραν το όνομα, το σπίτι και την ιθαγένεια

Έδωσε 300 ομιλίες για την Ελλάδα σε εργοστάσια και σχολεία της Βρετανίας. Στην πατρίδα της πήραν το διαβατήριο, το σπίτι και το παιδί της. Την είπαν “λιόπαρδη”.

Must Read
Must Read: Έφτιαξε την καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών. Και το έκανε για να δείξει πόσο ψεύτικο είναι το χρήμα

Έφτιαξε την καλύτερη ελληνική ταινία όλων των εποχών. Και το έκανε για να δείξει πόσο ψεύτικο είναι το χρήμα

Δεν πήγε ποτέ σε κινηματογραφική σχολή. Έγραψε τη «Κάλπικη Λίρα» για να δείξει πως ένα νόμισμα μπορεί να ξεγυμνώσει μια ολόκληρη κοινωνία.

Must Read
Must Read: Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ίδρυσε σχολεία, συγκλόνισε το Παρίσι και κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη με μια ομιλία

Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Ίδρυσε σχολεία, συγκλόνισε το Παρίσι και κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη με μια ομιλία

Δεν παντρεύτηκε ποτέ. Όμως άλλαξε για πάντα τη γυναικεία εκπαίδευση, κατέκτησε την Πόλη με έναν λόγο και έφερε στην Ελλάδα όσα η Ευρώπη μόλις ανακάλυπτε

Must Read
Must Read: Ο αρχαιολόγος που βρήκε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έσκαβε μόνος του για 30 χρόνια

Ο αρχαιολόγος που βρήκε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έσκαβε μόνος του για 30 χρόνια

Ο Μανόλης Ανδρόνικος αφιέρωσε 30 χρόνια στη Βεργίνα. Όταν βρήκε τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Ελλάδα γύρισε αλλού το βλέμμα. Αλλά ο χρόνος τον δικαίωσε.

Must Read
Must Read: Έπεσε με το αεροπλάνο του, κράτησε τον νεκρό φίλο του στην πλάτη και κολύμπησε μέχρι τη Θάσο. Την άλλη μέρα πέταξε ξανά.

Έπεσε με το αεροπλάνο του, κράτησε τον νεκρό φίλο του στην πλάτη και κολύμπησε μέχρι τη Θάσο. Την άλλη μέρα πέταξε ξανά.

Ο Παντελής Ψύχας τραυματίστηκε σε αερομαχία, κολύμπησε για ώρες για να σωθεί και έπαιξε και στους Ολυμπιακούς

Must Read
Must Read: Πριν τον Ντρογκμπά, πριν τον Ετό, πριν τον Σαλάχ, υπήρχε ο Λοράν Ποκού

Πριν τον Ντρογκμπά, πριν τον Ετό, πριν τον Σαλάχ, υπήρχε ο Λοράν Ποκού

Το όνομά του ψιθυρίζεται ακόμα στα γήπεδα της Αφρικής.

Must Read
Must Read: Jiutian SS-UAV: Το ιπτάμενο «αεροπλανοφόρο» της Κίνας με 100 drones στην κοιλιά του

Jiutian SS-UAV: Το ιπτάμενο «αεροπλανοφόρο» της Κίνας με 100 drones στην κοιλιά του

Η πτήση του Jiutian θα είναι τεχνική επίδειξη, αλλά και πολιτικό μήνυμα σε έναν πλανήτη που βλέπει τα σύνορα να σβήνουν πάνω από τα σύννεφα.

Must Read
Must Read: Πανελλήνιες στην Ελλάδα: Η τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να γράψεις καλύτερα στις εξετάσεις!

Πανελλήνιες στην Ελλάδα: Η τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να γράψεις καλύτερα στις εξετάσεις!

Τέλος Μαΐου οι Πανελλήνιες ξεκινούν. Το άγχος κορυφώνεται, το διάβασμα φτάνει στα όρια... Κι όμως, ένα απλό κόλπο με τσίχλα μπορεί να σου δώσει μνήμη-μπόνοους την ώρα της εξέτασης!

Must Read