MUST READ

Αν πολεμούσαν ένας Αρχαίος Σπαρτιάτης με έναν Σαμουράι, ποιος θα κέρδιζε και γιατί;

Ποιος θα κέρδιζε σε μια μονομαχία ανάμεσα σε έναν αρχαίο Σπαρτιάτη και έναν Σαμουράι;
Αν πολεμούσαν ένας Αρχαίος Σπαρτιάτης με έναν Σαμουράι, ποιος θα κέρδιζε και γιατί;

Η σύγκριση ανάμεσα σε έναν αρχαίο Σπαρτιάτη και έναν Σαμουράι είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φανταστική μονομαχία. Είναι ένα πείραμα πολιτισμών, φιλοσοφίας πολέμου, τεχνογνωσίας και ψυχολογίας. Ο πρώτος είναι ο σιωπηλός φρουρός του Λεωνίδα, με την κόκκινη χλαίνη και το δόρυ των 2,5 μέτρων. Ο δεύτερος είναι ο κομψός και θανατηφόρος θηρευτής του φεουδαρχικού Ιαπωνικού μεσαίωνα, ντυμένος με πανοπλία από λάκες και μετάξι, με ένα κατάνα που κόβει κόκκαλο με μία κίνηση.

Ο Σπαρτιάτης εκπαιδευόταν από τα 7 του στη βάναυση ἀγωγή της Σπάρτης. Δεν πολεμούσε για τιμή ή δόξα, αλλά επειδή ήταν υποχρέωσή του ως πολίτης και όργανο του κράτους. Στην πραγματικότητα, δεν του ανήκε καν η ζωή του – ανήκε στη Σπάρτη. Η αντοχή του στον πόνο, η πειθαρχία και η εμπειρία του στη μάχη με ασπίδα και δόρυ, τον καθιστούν έναν από τους πιο τρομακτικούς πολεμιστές του αρχαίου κόσμου.

Ο Σαμουράι, από την άλλη, ακολουθούσε έναν εντελώς διαφορετικό κώδικα. Ο “Μπουςίντο”, το μονοπάτι του πολεμιστή, του δίδασκε να ζει σαν να είναι ήδη νεκρός. Η πειθαρχία του δεν ήταν πολιτική, αλλά εσωτερική. Η τιμή του δεν ήταν εθνική, αλλά προσωπική. Η κίνησή του με το σπαθί ήταν τόσο γρήγορη και ακριβής που μπορούσε να αποκεφαλίσει κάποιον πριν το συνειδητοποιήσει. Και σε αντίθεση με τον Σπαρτιάτη, ο Σαμουράι μάθαινε να πολεμά και σε άλογο, από απόσταση, στο σκοτάδι ή με δύο σπαθιά ταυτόχρονα.

Αν βρισκόντουσαν σε μονομαχία, σε επίπεδο έδαφος, χωρίς κανόνες, θα είχαμε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες που δεν έγιναν ποτέ. Ο Σπαρτιάτης θα χρησιμοποιούσε τη βαριά ασπίδα του (όπλον) και το δόρυ του (δόρυ) για να κρατήσει τον αντίπαλο σε απόσταση, στηριζόμενος στη δύναμη και την αντοχή. Ο Σαμουράι θα κινείτο διαρκώς, ψάχνοντας άνοιγμα στην άμυνα. Αν έμπαινε εντός ακτίνας επίθεσης, το κατάνα του θα είχε πλεονέκτημα στη ταχύτητα.

Η έκβαση εξαρτάται από την απόσταση και το έδαφος. Σε ανοικτό πεδίο, το πλεονέκτημα ίσως να πήγαινε στον Σπαρτιάτη, που μπορούσε να πολεμήσει περισσότερο με βάση την ορμή και το βάρος. Σε πιο περιορισμένο χώρο, ο Σαμουράι με την ταχύτητά του θα μπορούσε να βρει άνοιγμα και να χτυπήσει με θανάσιμη ακρίβεια.

Όμως υπάρχει και η ψυχολογική διάσταση. Ο Σπαρτιάτης είχε εκπαιδευτεί να πεθαίνει χωρίς να μιλά. Ο Σαμουράι να πεθαίνει με τρόπο που να τιμά τη μνήμη του. Δεν θα υπήρχε παράδοση. Δεν θα υπήρχε έλεος. Και οι δύο θα έδιναν τη μάχη τους σαν να ήταν η τελευταία.

Ίσως τελικά να μην έχει σημασία ποιος θα νικούσε. Η πραγματική απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι κανείς δεν θα οπισθοχωρούσε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Πρίγκιπας, εξόριστος και μετά κτηματομεσίτης της Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας που, χωρίς να το ξέρεις, περπατάς ακόμα στη γη του.

Must Read
Must Read: Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Η Θεοφανώ, από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα για να νομιμοποιήσει μια νέα δυναστεία, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο και έκλεισε τη ζωή της σε ένα μοναστήρι που ίδρυσε η ίδια.

Must Read
Must Read: Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Στα 22 του χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία και ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία, γράφοντας το δικό του θρύλο στην ιστορία.

Must Read
Must Read: Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Δεν ήταν συγγραφέας. Ούτε ήξερε να γράφει σωστά. Αλλά ο Νικόλαος Κασομούλης κατέγραψε 2.701 σελίδες που σήμερα είναι ό,τι πιο αληθινό έχουμε για την Επανάσταση.

Must Read