Ανακαλύπτουν σπάνιες γαίες τη μία μετά την άλλη στην Ελλάδα και τρίβουν τα χέρια τους
Πού έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες στην Ελλάδα;
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών στην Ελλάδα. Η χώρα μας φαίνεται να διαθέτει σημαντικά αποθέματα σπάνιων γαιών, τα οποία είναι κρίσιμα για την παγκόσμια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αμυντική βιομηχανία.
Οι σπάνιες γαίες είναι 17 μέταλλα (π.χ. νεοδύμιο, δυσπρόσιο, λανθάνιο) που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές, ανεμογεννήτριες, μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων, οπλικά συστήματα και άλλες προηγμένες τεχνολογίες. Η Κίνα κυριαρχεί στην παραγωγή τους, οπότε η ύπαρξη τέτοιων αποθεμάτων στην Ευρώπη είναι στρατηγικά κρίσιμη.
Η Ελλάδα διαθέτει σημαντικά αποθέματα κρίσιμων ορυκτών πρώτων υλών, όπως βωξίτη, νικέλιο, αντιμόνιο, γάλλιο και γερμάνιο, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή μικροτσίπ και άλλων τεχνολογικών εφαρμογών.
Επιπλέον, έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα σπάνιων γαιών, όπως το σκάνδιο, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα
Πού έχουν εντοπιστεί σπάνιες γαίες στην Ελλάδα;
Δυτική Μακεδονία, Θράκη, Χίος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Λαύριο, Εύβοια είναι περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν σπάνιες γαίες.
Εάν τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλεύσιμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκτήσει σημαντικά έσοδα και να προσελκύσει επενδύσεις.
Η χώρα θα μπορούσε να διαπραγματευτεί με την ΕΕ και τις ΗΠΑ για τη στρατηγική αξιοποίηση των πόρων, μειώνοντας την εξάρτηση από την Κίνα. Οι ΗΠΑ αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές ωστόσο, μένει να φανεί αν τα κοιτάσματα αυτά είναι τεχνικά και οικονομικά εκμεταλλεύσιμα.
Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή στρατηγική πρώτων υλών.