MUST READ

Χρησιμοποιείς το θεώρημα Bayes κάθε μέρα και δεν το ξέρεις

Το θεώρημα Bayes: Ένα απλό εργαλείο για να σκεφτόμαστε πιο "έξυπνα" στην καθημερινή μας ζωή.
Χρησιμοποιείς το θεώρημα Bayes κάθε μέρα και δεν το ξέρεις

Έχεις ακουστά το θεώρημα Bayes; Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολύπλοκο και μαθηματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας απλός τρόπος σκέψης που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά, ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε!

Σε τι χρησιμεύει, λοιπόν, αυτό το θεώρημα; Φαντάσου το σαν ένα είδος “αναβάθμισης” στις γνώσεις μας. Ξεκινάμε με μια αρχική ιδέα για κάτι (ας την πούμε “υπόθεση”), και έπειτα, καθώς μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, “ανανεώνουμε” αυτή την ιδέα, την κάνουμε πιο ακριβή και σωστή.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Ο καιρός: Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις ήλιο (αρχική υπόθεση: καλοκαιρία). Αργότερα, όμως, μαζεύονται σύννεφα (νέα πληροφορία). Τι σκέφτεσαι; “Μάλλον θα βρέξει τελικά!” (ανανεωμένη υπόθεση).

Το φαγητό: Πας στο αγαπημένο σου εστιατόριο και παραγγέλνεις το πιάτο που τρως πάντα (αρχική υπόθεση: θα είναι πεντανόστιμο). Αυτή τη φορά, όμως, το βρίσκεις λίγο άνοστο (νέα πληροφορία). Σκέφτεσαι: “Μάλλον άλλαξε ο μάγειρας!” (ανανεωμένη υπόθεση).

Οι φίλοι: Ένας φίλος σου υπόσχεται ότι θα έρθει στην ώρα του στο ραντεβού σας (αρχική υπόθεση: θα είναι συνεπής). Περνάει όμως η ώρα και ακόμα δεν έχει φανεί (νέα πληροφορία). Σκέφτεσαι: “Μάλλον κάτι του έτυχε…” (ανανεωμένη υπόθεση).

Βλέπεις; Το θεώρημα Bayes είναι παντού γύρω μας! Μας βοηθάει να “ενημερώνουμε” τις σκέψεις μας, να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Τι λέει, όμως, ακριβώς το θεώρημα;

Με απλά λόγια, μας δίνει έναν τρόπο να υπολογίσουμε την πιθανότητα κάποιου γεγονότος (ας το πούμε Α) να συμβεί, λαμβάνοντας υπόψη μια νέα πληροφορία (ας την πούμε Β).

Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε:

Την αρχική πιθανότητα του Α: Πόσο πιθανό θεωρούσαμε ότι είναι το Α πριν μάθουμε την πληροφορία Β.

Την πιθανότητα του Β, δεδομένου του Α: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το Β, αν γνωρίζουμε ότι το Α έχει ήδη συμβεί.

Την πιθανότητα του Β: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το Β γενικά, ανεξάρτητα από το Α.

Με αυτά τα τρία στοιχεία, υπολογίζουμε την ενημερωμένη πιθανότητα του Α, δεδομένου του Β. Δηλαδή, πόσο πιθανό είναι το Α μετά που μάθαμε την πληροφορία Β.

Μπορεί να ακούγεται λίγο μπερδεμένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό! Φαντάσου το σαν ένα παζλ: έχεις κάποια κομμάτια στην αρχή (αρχική πιθανότητα), βρίσκεις ένα καινούργιο κομμάτι (νέα πληροφορία), και τοποθετείς το νέο κομμάτι στο παζλ για να δεις την πιο ολοκληρωμένη εικόνα (ενημερωμένη πιθανότητα).

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: O Ελληνοαμερικάνος Στρατηγός με την θέση κλειδί στον στρατό των ΗΠΑ – Ελέγχει τα πάντα

O Ελληνοαμερικάνος Στρατηγός με την θέση κλειδί στον στρατό των ΗΠΑ – Ελέγχει τα πάντα

O Ελληνοαμερικανός Στρατηγός Andrew P. Poppas κατέχει τη θέση του Διοικητή της Διοίκησης Δυνάμεων Στρατού των ΗΠΑ (FORSCOM).

Must Read
Must Read: Έγινε 90 χρονών ο Έλληνας Νουρέγιεφ

Έγινε 90 χρονών ο Έλληνας Νουρέγιεφ

Υπήρξε από τους πρώτους που έφεραν στη χώρα τη μοντέρνα χορευτική προσέγγιση.

Must Read
Must Read: Την επόμενη φορά που θα κολλήσεις στην κίνηση της Κατεχάκη φέρε στο μυαλό σου τον Γεώργιο Κατεχάκη από τον οποίο πήρε το όνομά του ο δρόμος

Την επόμενη φορά που θα κολλήσεις στην κίνηση της Κατεχάκη φέρε στο μυαλό σου τον Γεώργιο Κατεχάκη από τον οποίο πήρε το όνομά του ο δρόμος

Ο Γεώργιος Κατεχάκης αποτελεί διαχρονικό σύμβολο στρατιωτικής αρετής.

Must Read
Must Read: «Νενικήκαμεν»: Η Μάχη του Μαραθώνα γίνεται ταινία – Θα είναι όλη στα αρχαία ελληνικά

«Νενικήκαμεν»: Η Μάχη του Μαραθώνα γίνεται ταινία – Θα είναι όλη στα αρχαία ελληνικά

Με αυθεντικές στολές, τοποθεσίες εμπνευσμένες από το τοπίο της Αττικής και γλωσσική καθοδήγηση από ειδικούς στην αρχαία φιλολογία.

Must Read
Must Read: Τι απέδειξε ο Αριστοτέλης με ένα ξύλο που ζεσταίνεται;

Τι απέδειξε ο Αριστοτέλης με ένα ξύλο που ζεσταίνεται;

Το ξύλο δεν κινήθηκε, κι όμως άλλαξε. Ο Αριστοτέλης το πήρε αυτό το παράδειγμα και το έκανε φιλοσοφική απόδειξη.

Must Read
Must Read: Τον κάλεσαν για συμφιλίωση. Του έσφιξαν το χέρι. Και μετά τον έσφαξαν.

Τον κάλεσαν για συμφιλίωση. Του έσφιξαν το χέρι. Και μετά τον έσφαξαν.

Τον κάλεσαν να συνεργαστεί για τον κοινό εχθρό. Ήταν παγίδα. Οι κομιτατζήδες τον έσφαξαν με τσεκούρια, λίγα λεπτά αφού του έσφιξαν το χέρι.

Must Read
Must Read: Προσπάθησαν να τον κάνουν διερμηνέα των ναζί. Έφυγε για τη Βιέννη και έφτιαξε τον πιο παράξενο τρόπο γραφής στην ιστορία της μουσικής

Προσπάθησαν να τον κάνουν διερμηνέα των ναζί. Έφυγε για τη Βιέννη και έφτιαξε τον πιο παράξενο τρόπο γραφής στην ιστορία της μουσικής

Ξεκίνησε ως πρόσφυγας, γλίτωσε από τους ναζί και έγινε πρωτοπόρος της μουσικής. Ο Ανέστης Λογοθέτης έγραφε παρτιτούρες που έμοιαζαν με έργα τέχνης.

Must Read
Must Read: Ήταν ο γιατρός των φτωχών, των στρατιωτών και των απόκληρων. Και όταν ήρθε η επιδημία, έμεινε δίπλα τους μέχρι τέλους

Ήταν ο γιατρός των φτωχών, των στρατιωτών και των απόκληρων. Και όταν ήρθε η επιδημία, έμεινε δίπλα τους μέχρι τέλους

Έλληνας γιατρός, φιλάνθρωπος και ιδρυτής του νοσοκομείου "Φιλανθρωπία" στο Βουκουρέστι, πέθανε το 1828 φροντίζοντας άρρωστους στρατιώτες

Must Read
Must Read: Τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο με τη βία. Δεν ήταν άρρωστος. Ήταν Αρχιεπίσκοπος.

Τον ανάγκασαν να πάει στο νοσοκομείο με τη βία. Δεν ήταν άρρωστος. Ήταν Αρχιεπίσκοπος.

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή. Τον σταμάτησαν στη μέση της περιφοράς και τον πήγαν στο νοσοκομείο χωρίς να είναι άρρωστος. Δεν παραιτήθηκε ποτέ.

Must Read