MUST READ

Χρησιμοποιείς το θεώρημα Bayes κάθε μέρα και δεν το ξέρεις

Το θεώρημα Bayes: Ένα απλό εργαλείο για να σκεφτόμαστε πιο "έξυπνα" στην καθημερινή μας ζωή.
Χρησιμοποιείς το θεώρημα Bayes κάθε μέρα και δεν το ξέρεις

Έχεις ακουστά το θεώρημα Bayes; Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι πολύπλοκο και μαθηματικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας απλός τρόπος σκέψης που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά, ακόμα και χωρίς να το συνειδητοποιούμε!

Σε τι χρησιμεύει, λοιπόν, αυτό το θεώρημα; Φαντάσου το σαν ένα είδος “αναβάθμισης” στις γνώσεις μας. Ξεκινάμε με μια αρχική ιδέα για κάτι (ας την πούμε “υπόθεση”), και έπειτα, καθώς μαθαίνουμε καινούργια πράγματα, “ανανεώνουμε” αυτή την ιδέα, την κάνουμε πιο ακριβή και σωστή.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

Ο καιρός: Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις ήλιο (αρχική υπόθεση: καλοκαιρία). Αργότερα, όμως, μαζεύονται σύννεφα (νέα πληροφορία). Τι σκέφτεσαι; “Μάλλον θα βρέξει τελικά!” (ανανεωμένη υπόθεση).

Το φαγητό: Πας στο αγαπημένο σου εστιατόριο και παραγγέλνεις το πιάτο που τρως πάντα (αρχική υπόθεση: θα είναι πεντανόστιμο). Αυτή τη φορά, όμως, το βρίσκεις λίγο άνοστο (νέα πληροφορία). Σκέφτεσαι: “Μάλλον άλλαξε ο μάγειρας!” (ανανεωμένη υπόθεση).

Οι φίλοι: Ένας φίλος σου υπόσχεται ότι θα έρθει στην ώρα του στο ραντεβού σας (αρχική υπόθεση: θα είναι συνεπής). Περνάει όμως η ώρα και ακόμα δεν έχει φανεί (νέα πληροφορία). Σκέφτεσαι: “Μάλλον κάτι του έτυχε…” (ανανεωμένη υπόθεση).

Βλέπεις; Το θεώρημα Bayes είναι παντού γύρω μας! Μας βοηθάει να “ενημερώνουμε” τις σκέψεις μας, να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις και να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις.

Τι λέει, όμως, ακριβώς το θεώρημα;

Με απλά λόγια, μας δίνει έναν τρόπο να υπολογίσουμε την πιθανότητα κάποιου γεγονότος (ας το πούμε Α) να συμβεί, λαμβάνοντας υπόψη μια νέα πληροφορία (ας την πούμε Β).

Για να το κάνουμε αυτό, χρειαζόμαστε:

Την αρχική πιθανότητα του Α: Πόσο πιθανό θεωρούσαμε ότι είναι το Α πριν μάθουμε την πληροφορία Β.

Την πιθανότητα του Β, δεδομένου του Α: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το Β, αν γνωρίζουμε ότι το Α έχει ήδη συμβεί.

Την πιθανότητα του Β: Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το Β γενικά, ανεξάρτητα από το Α.

Με αυτά τα τρία στοιχεία, υπολογίζουμε την ενημερωμένη πιθανότητα του Α, δεδομένου του Β. Δηλαδή, πόσο πιθανό είναι το Α μετά που μάθαμε την πληροφορία Β.

Μπορεί να ακούγεται λίγο μπερδεμένο, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλό! Φαντάσου το σαν ένα παζλ: έχεις κάποια κομμάτια στην αρχή (αρχική πιθανότητα), βρίσκεις ένα καινούργιο κομμάτι (νέα πληροφορία), και τοποθετείς το νέο κομμάτι στο παζλ για να δεις την πιο ολοκληρωμένη εικόνα (ενημερωμένη πιθανότητα).

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Αλλαγή ηγεσίας στην ABBank μετά την εξαγορά από τον Μιστακίδη

Αλλαγή ηγεσίας στην ABBank μετά την εξαγορά από τον Μιστακίδη

Η τοποθέτηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Must Read
Must Read: Η μελέτη που κάνουν οι παίκτες του Big Brother πριν μπουν στο Big Brother. Τεχνητή Νοημοσύνη, παλιά επεισόδια και Big Brother από άλλες χώρες

Η μελέτη που κάνουν οι παίκτες του Big Brother πριν μπουν στο Big Brother. Τεχνητή Νοημοσύνη, παλιά επεισόδια και Big Brother από άλλες χώρες

Πριν καν ανοίξει η πόρτα του Big Brother, οι παίκτες έχουν ήδη διαβάσει, δει και προβλέψει τα πάντα — από αποστολές και αντιδράσεις του κοινού μέχρι στρατηγικές νικητών σε άλλες χώρες.

Must Read
Must Read: Γιατί το Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας έχει το όνομα ενός Έλληνα μάγειρα;

Γιατί το Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας έχει το όνομα ενός Έλληνα μάγειρα;

Ποιος ήταν ο Έλληνας που έδωσε το όνομά του στο Εθνικό Θέατρο της Ρουμανίας; Ένας μάγειρας.

Must Read
Must Read: Τον εξόρισαν σε ένα φτωχό χωριό της Λήμνου. Εκεί έγραψε το πιο εμβληματικό ποίημα της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον εξόρισαν σε ένα φτωχό χωριό της Λήμνου. Εκεί έγραψε το πιο εμβληματικό ποίημα της σύγχρονης Ελλάδας.

Τον έκλεισαν σε ένα ταπεινό χωριό, δίπλα στα ερείπια της Ηφαιστίας. Εκεί, έγραψε το ποίημα που έγινε ύμνος για τους πληγωμένους της Ιστορίας.

Must Read
Must Read: Γεννήθηκε στη Μύκονο, άφησε τη Νομική για να ακολουθήσει το πάθος του για τα αρχαία νομίσματα και έγινε ο κορυφαίος στον κόσμο

Γεννήθηκε στη Μύκονο, άφησε τη Νομική για να ακολουθήσει το πάθος του για τα αρχαία νομίσματα και έγινε ο κορυφαίος στον κόσμο

Γεννήθηκε στη Μύκονο, άφησε τη Νομική και αφοσιώθηκε στα αρχαία νομίσματα. Η Γαλλία, το Λονδίνο και η Αμερική τον τίμησαν. Ήταν ο Ιωάννης Σβορώνος.

Must Read
Must Read: Τον κλείδωσαν στο σπίτι, τον πήγαν στον Πύργο του Λονδίνου, και μετά έσωσε την Ελλάδα

Τον κλείδωσαν στο σπίτι, τον πήγαν στον Πύργο του Λονδίνου, και μετά έσωσε την Ελλάδα

Τον συνέλαβαν με στρατό, τον πήγαν στον Πύργο του Λονδίνου και τον αποκαλούσαν επικίνδυνο. Ήταν όμως αυτός που βοήθησε να σωθεί η Ελλάδα του ’21.

Must Read
Must Read: Η Αγγλίδα κοντέσσα που έφτιαξε παλάτι στην Αθήνα, κοιμόταν με βασιλιάδες και αγάπησε έναν ήρωα του 1821

Η Αγγλίδα κοντέσσα που έφτιαξε παλάτι στην Αθήνα, κοιμόταν με βασιλιάδες και αγάπησε έναν ήρωα του 1821

Ήταν Αγγλίδα αριστοκράτισσα, αλλά η καρδιά της ανήκε στην Ελλάδα. Έφτιαξε παλάτι στην Αθήνα, ερωτεύτηκε ήρωα του ’21 και πέθανε στην έρημο της Συρίας.

Must Read
Must Read: Πόσα χρήματα είχε η Εθνική Τράπεζα μόλις ξεκίνησε πριν από 184 χρόνια;

Πόσα χρήματα είχε η Εθνική Τράπεζα μόλις ξεκίνησε πριν από 184 χρόνια;

Πίσω στο 1841, η Ελλάδα δεν είχε ούτε νόμισμα ούτε οικονομία. Κι όμως, τότε ιδρύθηκε η Εθνική Τράπεζα

Must Read
Must Read: Το ελληνικό υποβρύχιο που ξεγέλασε τους Γερμανούς, βύθιζε καράβια και μετέφερε πράκτορες. Τους τρέλαινε επί 4 χρόνια στο Αιγαίο

Το ελληνικό υποβρύχιο που ξεγέλασε τους Γερμανούς, βύθιζε καράβια και μετέφερε πράκτορες. Τους τρέλαινε επί 4 χρόνια στο Αιγαίο

Το υποβρύχιο που μπήκε 14 φορές σε εχθρικά νερά, χτύπησε καράβια και μετέφερε πράκτορες χωρίς να το πιάσουν ποτέ.

Must Read