MUST READ

Δεν είναι μόνο ο Εθνικός Ύμνος. Το άλλο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού που μελοποίησε ο Μάντζαρος

Η «Ξανθούλα» του Διονυσίου Σολωμού είναι ένα από τα πιο συγκινητικά ποιήματα του Εθνικού μας ποιητή
Δεν είναι μόνο ο Εθνικός Ύμνος. Το άλλο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού που μελοποίησε ο Μάντζαρος

Η «Ξανθούλα» είναι ένα ποίημα που, αν και λιγότερο γνωστό από τον Εθνικό Ύμνο, κουβαλά μέσα του μια φορτισμένη ευαισθησία, μια αίσθηση απώλειας, και ταυτόχρονα ένα απόσταγμα του ρομαντισμού της εποχής του Διονυσίου Σολωμού. Γραμμένο μεταξύ 1822 και 1823, το ποίημα αναφέρεται στην αναχώρηση μιας νεαρής κοπέλας, την οποία ο ποιητής βλέπει να μπαίνει σε μια βαρκούλα και να φεύγει για την ξενιτιά. Δεν είναι αλληγορία. Ήταν πραγματικό πρόσωπο. Ήταν η Αικατερίνη Μαυρογορδάτου, μέλος της αριστοκρατικής οικογένειας των Χίων που εγκατέλειψαν το νησί τους μετά τη σφαγή του 1822.

Η Ζάκυνθος έγινε τόπος συνάντησης πολλών προσφύγων, και εκεί, πιθανόν κατά τύχη, ο νεαρός τότε Σολωμός είδε αυτό το παιδί με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλανά μάτια να φεύγει. Δεν είναι μόνο η προσωπική συγκίνηση που αποτυπώνει στους στίχους του. Είναι ένα κομμάτι από το δράμα του ελληνισμού που βίωνε την προσφυγιά, τη διάσπαση, την αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Η βαρκούλα που απομακρύνεται γίνεται ένα μικρό σύμβολο του μεγάλου πόνου της εποχής: της απώλειας της πατρίδας, της αθωότητας, και της παιδικότητας.

Ο Νικόλαος Μάντζαρος, ο ίδιος συνθέτης που λίγα χρόνια αργότερα θα μελοποιούσε τον Εθνικό Ύμνο, μελοποίησε και τη «Ξανθούλα» δίνοντάς της νέα ζωή. Το τραγούδι έγινε κομμάτι της αστικής κουλτούρας της Επτανήσου, τραγουδήθηκε σε αυλές, σε λότζες, σε πανηγύρια, και κατέληξε να διδάσκεται ακόμα και σε χορωδίες. Τα λόγια του ποιήματος, ρομαντικά και καθαρά, ταιριάζουν με την εποχή του και τη μουσική της ευαισθησία. Δεν είναι ηρωικά ούτε θρηνητικά. Είναι λυρικά και αθώα. Και αυτή η απλότητα ίσως είναι το πιο δυνατό του στοιχείο.

Ωστόσο, η «Ξανθούλα» υπέστη και την τυπική αλλοίωση που υφίστανται πολλά λαϊκά τραγούδια. Κατά τη διαδρομή της, προστέθηκαν δύο στροφές που δεν είχαν γραφτεί από τον Σολωμό. Το ποίημα περιλάμβανε έξι στροφές, και έτσι το είχε ακούσει πολλές φορές ο φίλος και βιογράφος του ποιητή, Αντώνιος Μάτεσις. Οι δύο τελευταίες στροφές που τραγουδιούνται σε αρκετές εκτελέσεις προστέθηκαν μεταγενέστερα, πιθανότατα από ανώνυμους τραγουδιστές ή χορωδούς που προσάρμοζαν τα λόγια για να ταιριάζουν με τη μουσική και το συναίσθημα της στιγμής. Οι πρόσθετοι στίχοι, αν και δεν αλλοιώνουν το ύφος του ποιήματος, δεν ανήκουν στον Σολωμό. Αυτό το διευκρίνισε αργότερα και ο εγγονός του Μάτεσι, σε άρθρο του το 1891.

Η ιστορία της «Ξανθούλας» είναι ένα ταξίδι δύο αιώνων, από τα σοκάκια της Ζακύνθου έως τις χορωδίες της Νεάπολης και από τα φωνητικά σύνολα της Επτανήσου έως τις σύγχρονες ερμηνείες της Δήμητρας Γαλάνη και του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Η «Ξανθούλα» δεν είναι απλώς ένα παλιό τραγούδι· είναι ένας θησαυρός του ελληνικού λυρισμού, ένα έργο που συνδέει τον ποιητή με την Ιστορία, την προσφυγιά με την παιδικότητα, τη μουσική με τη μνήμη. Και τελικά, δεν είναι μόνο ο Εθνικός Ύμνος που μας έδωσε ο Σολωμός. Είναι κι αυτή η απλή, βαθιά ανθρώπινη σκηνή: μια ξανθιά παιδούλα, σε μια βάρκα, να φεύγει, και ένας ποιητής να τη βλέπει να χάνεται σαν πανί στον ορίζοντα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read