MUST READ

Δίδαξε ευγένεια στην πιο βίαιη αυτοκρατορία. Και τόλμησε να πει ότι οι δάσκαλοι δεν πρέπει να χτυπάνε τα παιδιά.

Πίστευε πως οι δάσκαλοι δεν πρέπει να χτυπάνε τα παιδιά. Και το έγραψε, σε μια εποχή που η Ρώμη πίστευε πως τα πάντα διδάσκονται με βία.
Δίδαξε ευγένεια στην πιο βίαιη αυτοκρατορία. Και τόλμησε να πει ότι οι δάσκαλοι δεν πρέπει να χτυπάνε τα παιδιά.

Γεννήθηκε στην Ισπανία, στα σύνορα του ρωμαϊκού κόσμου. Κι όμως, κατέληξε να γίνει ο πρώτος επίσημος δάσκαλος ρητορικής στη Ρώμη. Το όνομά του ήταν Μάρκος Φάβιος Κοϊντιλιανός. Δίδασκε στα ανίψια του ίδιου του Δομιτιανού. Μιλούσε στην πιο αιμοδιψή Αυτοκρατορία της Ιστορίας. Αλλά δεν δίδασκε μόνο ρητορική. Δίδασκε χαρακτήρα.

Όταν όλοι πίστευαν ότι η ρητορική είναι μέσο εξουσίας, εκείνος δίδασκε ότι είναι πράξη δικαιοσύνης. Έγραφε ότι ο καλός ρήτορας πρέπει πρώτα να είναι καλός άνθρωπος. Όχι επιτήδειος. Όχι χειριστικός. Όχι πολιτικάντης. Αλλά ηθικός. Και ο λόγος του να υπηρετεί το κοινό καλό. Σαν να ψιθύριζε την ιδέα του ουμανισμού αιώνες πριν τον Ρουσσώ.

Δεν σταμάτησε εκεί. Την ώρα που η παιδική κακοποίηση ήταν κανόνας, ο Κοϊντιλιανός έγραψε πως ο δάσκαλος που χτυπά τον μαθητή δεν τον διδάσκει — τον ταπεινώνει. Ότι η βία δεν έχει θέση στην εκπαίδευση. Πως η αγωγή ξεκινά από την εμπιστοσύνη, όχι από τον φόβο. Ήταν ίσως ο πρώτος στην ιστορία που το τόλμησε αυτό δημοσίως.

Ήταν διάσημος, σεβαστός, με μαθητές όπως ο Πλίνιος ο Νεότερος και πιθανόν ο Τάκιτος. Ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός του έδωσε αξίωμα, μισθό, ασφάλεια. Και όμως, η ζωή του δεν είχε καθόλου στόμφο. Έχασε τη γυναίκα του νέα. Τα παιδιά του πέθαναν μικρά. Την ώρα που έγραφε το αριστούργημά του, ήταν ήδη μόνος.

Το έργο του λεγόταν Institutio Oratoria. Δώδεκα τόμοι. Από το πώς να εκπαιδεύεις ένα παιδί, μέχρι το πώς να σταθείς στο βήμα και να υπερασπιστείς τον αδύναμο. Ήταν όχι μόνο εγχειρίδιο ρητορικής, αλλά σχέδιο ζωής για έναν κόσμο δικαιότερο. Ο Κοϊντιλιανός μιλούσε για ταπεινότητα, γνώση και σεβασμό. Σε μια εποχή γεμάτη αίμα.

Αιώνες αργότερα, οι Ευρωπαίοι ουμανιστές τον ανακάλυψαν σε ένα υπόγειο μοναστηριού. Τον ύμνησε ο Πέτραρχης, τον αγάπησε ο Έρασμος, τον ανέφερε ο Λούθηρος, τον επικαλέστηκε ο Ρουσσώ. Ήταν ο δάσκαλος που είχε προλάβει να φανταστεί έναν άλλον κόσμο. Και να τον γράψει πριν τον σβήσει η Ρώμη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τον ερωτεύτηκε θεά ενώ έβοσκε πρόβατα. Πλήρωσε με τη ζωή ή την όρασή του γιατί μίλησε.

Τον ερωτεύτηκε θεά ενώ έβοσκε πρόβατα. Πλήρωσε με τη ζωή ή την όρασή του γιατί μίλησε.

Ο Αγχίσης δεν ήταν ήρωας. Ήταν ένας βοσκός. Και όμως, η Αφροδίτη τον ερωτεύτηκε, τον αγκάλιασε σαν θεά, και του χάρισε τον Αινεία.

Must Read
Must Read: Το εκλογικό σύστημα που είχε η Ελλάδα πριν 100 χρόνια και άφησε τον Βενιζέλο εκτός Βουλής ενώ είχε τις περισσότερες ψήφους

Το εκλογικό σύστημα που είχε η Ελλάδα πριν 100 χρόνια και άφησε τον Βενιζέλο εκτός Βουλής ενώ είχε τις περισσότερες ψήφους

Το 1920, ο Βενιζέλος πήρε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν μπήκε καν στη Βουλή. Το εκλογικό σύστημα τότε δεν συγχωρούσε τίποτα. Μόνο απόλυτη νίκη.

Must Read
Must Read: Ο λόφος της Αθήνας με τις τρεις κακές αδελφές που έφερναν την Πανώλη, τη Χολέρα και την Ευλογιά

Ο λόφος της Αθήνας με τις τρεις κακές αδελφές που έφερναν την Πανώλη, τη Χολέρα και την Ευλογιά

Στην Αθήνα υπάρχει ένας λόφος που ξεκίνησε ως ιερός και κατέληξε στοιχειωμένος. Εκεί όπου λατρεύονταν οι Νύμφες, αργότερα πίστευαν πως κατοικούσαν η Πανώλη, η Χολέρα και η Ευλογιά.

Must Read
Must Read: Πριν καν νικήσουν, οι Πέρσες έφεραν μαζί τους μάρμαρο για να στήσουν μνημείο. Τι έγινε όταν έχασαν;

Πριν καν νικήσουν, οι Πέρσες έφεραν μαζί τους μάρμαρο για να στήσουν μνημείο. Τι έγινε όταν έχασαν;

Οι Πέρσες είχαν φέρει μαζί τους μάρμαρο για να στήσουν άγαλμα νίκης. Όμως έχασαν. Και οι Έλληνες έφτιαξαν από αυτό τη Νέμεση, θεά της θείας τιμωρίας.

Must Read
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read