MUST READ

Έγραψε το σημαντικότερο βιβλίο της αρχαιότητας, με πληροφορίες για χιλιάδες πόλεις όλου του γνωστού τότε κόσμου

Δεν ήταν κατακτητής. Ήταν καταγραφέας. Ο Στέφανος ο Βυζάντιος έγραψε το πρώτο γεωγραφικό λεξικό με χιλιάδες πόλεις και τοπωνύμια, πριν χαθούν για πάντα. Και τις έσωσε.
Έγραψε το σημαντικότερο βιβλίο της αρχαιότητας, με πληροφορίες για χιλιάδες πόλεις όλου του γνωστού τότε κόσμου

Τον έλεγαν Στέφανο και καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Δεν ήταν στρατηγός, ούτε αυτοκράτορας. Δεν κατέκτησε τον κόσμο, αλλά τον κατέγραψε. Σε μια εποχή που οι αυτοκρατορίες έπεφταν και οι λέξεις ξεθώριαζαν, ο Στέφανος ο Βυζάντιος έγραψε το «Εθνικά» — το σημαντικότερο γεωγραφικό έργο της αρχαιότητας. Ένα βιβλίο που προσπαθούσε να σώσει όχι τα τείχη, αλλά τα ονόματα.

Ήταν το πρώτο γεωγραφικό λεξικό που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα. Σε 60 τόμους, καταχωρούσε χιλιάδες τοπωνύμια, κατοίκους, μυθολογικές παραδόσεις, ιστορικά γεγονότα και γλωσσικά σχόλια. Από τη Δύμη μέχρι τη Δωδώνη, από το Λιμδόνιον — το σημερινό Λονδίνο — μέχρι την Κορησία της Κρήτης, κάθε λήμμα ήταν ένα μικρό χρονικό. Αν δεν υπήρχε εκείνος, δεν θα ξέραμε καν ότι αυτές οι πόλεις υπήρξαν ποτέ.

Στόχος του έργου δεν ήταν απλώς να δείξει πού βρίσκονταν οι πόλεις. Ήταν να διατηρηθεί η ελληνική γραμματική και η γεωγραφική μνήμη σε μια εποχή που ο κόσμος γύρω άλλαζε. Το έργο του ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του: περιλάμβανε 3.659 λήμματα και καταμέτρηση της λέξης «πόλις» σχεδόν 2.800 φορές. Ήταν ένας πνευματικός χάρτης του αρχαίου κόσμου, που αποτύπωνε την ανθρώπινη παρουσία με τρόπο τόσο λεπτομερή, ώστε ακόμα και σήμερα αρχαιολόγοι τον συμβουλεύονται για να εντοπίσουν χαμένες πόλεις.

Η ειρωνεία είναι πως το ίδιο του το έργο σχεδόν χάθηκε. Από τους 60 τόμους, σώθηκε μόνο μια Επιτομή που έγραψε κάποιος Ερμόλαος, αφαιρώντας μεγάλο όγκο πληροφοριών. Ό,τι διασώθηκε, επανεκδόθηκε αργότερα από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο και αποσπάσματα επιβίωσαν σε χειρόγραφα, λεξικά, ακόμα και σε έργα της χριστιανικής γραμματείας.

Ο Στέφανος δεν μας άφησε μνήμη από τη ζωή του. Μόνο μια τεράστια προσπάθεια να κρατήσει τον κόσμο ζωντανό με λέξεις. Δεν περιέγραψε τα ρούχα των κατοίκων, ούτε τις συνήθειές τους. Περιέγραψε τα ονόματα των τόπων τους. Γιατί ήξερε ότι ο πολιτισμός πεθαίνει πρώτα στη γλώσσα — κι ύστερα στις πέτρες.

Κανείς δεν ξέρει πότε ακριβώς πέθανε. Λέγεται ότι έζησε είτε την εποχή του Αναστασίου είτε του Ζήνωνα, ίσως και του Ιουστινιανού. Όμως το έργο του τον ξεπέρασε. Οι λέξεις που έγραψε κράτησαν ζωντανή τη μνήμη ενός κόσμου που αλλιώς θα είχε χαθεί. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η μνήμη ήταν πιο εύθραυστη από ποτέ.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read