MUST READ

Έλληνας ήταν ο πρώτος που έμαθε σανσκριτικά και τον είπαν Βραχμάνο

Ένας Έλληνας που μετέφρασε το ιερό βιβλίο των Ινδών, έζησε στο Βαρανάσι και τον έλεγαν Βραχμάνο. Η συγκλονιστική ζωή του Δημήτριου Γαλανού.
Έλληνας ήταν ο πρώτος που έμαθε σανσκριτικά και τον είπαν Βραχμάνο

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά πέθανε στην Ινδία. Ο Δημήτριος Γαλανός έφυγε από τον τόπο του στα 26 του και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Στο Βαρανάσι, την ιερή πόλη των Ινδουιστών, έζησε 47 χρόνια. Εκεί έμαθε σανσκριτικά, μετέφρασε ινδικά φιλοσοφικά κείμενα στα ελληνικά και έγινε γνωστός ως ο Έλληνας που έμοιαζε με σοφό Βραχμάνο.

Φορούσε ινδικά ρούχα, ζούσε ανάμεσα σε Βραχμάνους, βοηθούσε φτωχούς και έστελνε επιστολές στους συγγενείς του γεμάτες πόνο για την πατρίδα που του έλειπε. Ζήτησε από τον ανιψιό του να πάει κοντά του. Δεν πρόλαβαν να συναντηθούν. Ο Γαλανός πέθανε από χολέρα είκοσι μέρες πριν φτάσει ο Παντολέων.

Ο Γαλανός μετέφρασε το Μπαγκαβάτ Γκίτα και πολλά ακόμη ινδικά κείμενα στη γλώσσα του Πλάτωνα. Έφτιαξε λεξικό σανσκριτικών-ελληνικών-αγγλικών, έγραψε παρατηρήσεις για τους Ινδούς και ζήτησε να πάνε όλα τα έργα του πίσω στην Ελλάδα. Ο καπετάνιος που του τα υποσχέθηκε, τα παρέδωσε στο Βατικανό με το δικό του όνομα. Πλαστογράφησε τον Έλληνα σοφό και τον έβγαλε βοηθό του.

Στην Ινδία τον φώναζαν «ο ξένος φίλος», «ο σοφός Έλληνας», «ο δικός μας». Ένας Επίσκοπος έγραψε: «Είναι ευγενής, σοβαρός, μιλά γλώσσες, αλλά κρατά απόσταση από τους Ευρωπαίους. Οι Ινδοί τον σέβονται σαν να είναι ένας από αυτούς». Η επιτύμβια στήλη του γράφει στα ελληνικά και στα φαρσί: «Απήλθεν ο Πλάτων του Αιώνος».

Η ζωή του ήταν ένας προσωπικός άθλος. Ούτε μοναχός, ούτε διπλωμάτης. Απλώς ένας άνθρωπος που αναζήτησε την αλήθεια. Επέλεξε να ζήσει εκεί που οι λέξεις τον γοήτευσαν περισσότερο από τους ανθρώπους. Η Ινδία τον τίμησε. Η Ελλάδα άργησε να τον μάθει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read