MUST READ

Έζησε 27 χρόνια στο Παγκράτι και έγραψε τη μουσική της Ελλάδας

Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έζησε απλώς στο Παγκράτι. Το έγραψε σε πεντάγραμμο και το έντυσε με νότες. Μια γειτονιά, μια ζωή, μια μουσική που δεν τελειώνει.
Έζησε 27 χρόνια στο Παγκράτι και έγραψε τη μουσική της Ελλάδας

Στην οδό Κωνσταντίνου Μάνου, κάτω από τις σκιές των πεύκων και δίπλα από τους ήχους του Άλσους Παγκρατίου, ένα διαμέρισμα φιλοξένησε για 27 χρόνια τον άνθρωπο που έδωσε ήχο στα όνειρα της Ελλάδας. Ο Μάνος Χατζιδάκις δεν έμενε απλώς στο Παγκράτι. Το όρισε. Του έδωσε τη μουσική του ψυχή, τον ρυθμό της γειτονιάς, την ποίηση της κάθε μέρας. Εκεί, ανάμεσα στους στενούς δρόμους και τις πλατείες, γεννήθηκαν μελωδίες που έγραψαν ιστορία.

Το διαμέρισμα ήταν απέναντι σχεδόν από την πλατεία Προσκόπων, που σήμερα φέρει ανεπίσημα το όνομά του. Οι γείτονες θυμούνται μια φιγούρα ντυμένη στα σκούρα, που περπατούσε ήρεμα, σαν να άκουγε κάτι που οι άλλοι δεν μπορούσαν. Ήταν εκεί όταν έγραψε το “Παιδί με το Ταμπούρλο”, το “Όλα είναι δρόμος”, τον “Μεγάλο Ερωτικό”, τους “15 Εσπερινούς” και τόσα άλλα που μιλούν ακόμα και σήμερα για την Ελλάδα πιο καθαρά κι απ’ τα ίδια της τα λόγια.

Το Παγκράτι του ’30 και του ’40, με τις χωμάτινες αυλές και τις γλάστρες στα παράθυρα, του έδωσε τους πρώτους του ήχους. Ο πλανόδιος παγωτατζής, ο τροχονόμος στην Ευτυχίδου, το ψιλικατζίδικο στη Σπύρου Μερκούρη, έγιναν ήχοι μέσα του. Δεν ήταν πολυτελές το Παγκράτι του Χατζιδάκι. Ήταν αληθινό. Και σ’ αυτό ακριβώς το αυθεντικό βρήκε το έδαφος να ανθίσει.

Όταν αργότερα το Παγκράτι άρχισε να χάνει την ταυτότητά του, ο Χατζιδάκις έμεινε. Δεν μετακόμισε ποτέ. Δεν αγάπησε το μέρος επειδή ήταν “ωραίο”. Το έκανε ωραίο. Και ο ήχος του έμεινε στους δρόμους, στις πέτρες, στα κάγκελα. Κάθε φορά που περνάς απ’ την πλατεία Προσκόπων και φυσάει λίγο αέρας, αν σταθείς, θα τον ακούσεις. Δεν είναι φαντασία. Είναι ο Χατζιδάκις.

Κάθε δρόμος στο Παγκράτι κουβαλά ένα τραγούδι του. Κάθε καφέ, ένα κουπλέ. Κάθε απόγευμα, μια νοσταλγία. Η γειτονιά μπορεί να γέμισε μοντέρνες πολυκατοικίες, γκαλερί και brunchάδικα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σβήσει το αποτύπωμα εκείνου του παιδιού από την Ξάνθη που έγινε ο Μάνος της Ελλάδας.

Όταν μετονομάστηκε η οδός Κωνσταντίνου Μάνου σε οδό Μάνου Χατζιδάκι, δεν έγινε για να τιμηθεί απλώς ένας σπουδαίος. Ήταν το φυσικό επόμενο μιας σχέσης αγάπης. Η γειτονιά δεν τον τίμησε επειδή ήταν διάσημος. Τον τίμησε γιατί της ανήκε. Και του ανήκε.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read
Must Read: Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Η τεχνητή νοημοσύνη στα επόμενα αυτοκίνητα θα αποφασίζει αν θα πεθάνεις

Τα αυτοκίνητα του μέλλοντος δεν θα εκτελούν απλώς εντολές. Θα αποφασίζουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Must Read