MUST READ

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά ζήτησε να τη θάψουν στους Δελφούς

Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, η Εύα Πάλμερ-Σικελιανού αφιέρωσε τη ζωή της στην αναβίωση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.
Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη αλλά ζήτησε να τη θάψουν στους Δελφούς

Η ιστορία της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού μοιάζει με ένα λογοτεχνικό αφήγημα γεμάτο πάθος, ιδεαλισμό και αγάπη για την Ελλάδα. Γεννημένη στη Νέα Υόρκη, μεγάλωσε μέσα σε έναν κόσμο πλούσιο σε τέχνη και διανόηση, αλλά η μοίρα της ήταν δεμένη με τη γη των Δελφών. Η επιλογή της να αφιερώσει τη ζωή της στην αναβίωση του αρχαιοελληνικού πνεύματος και να ταφεί τελικά στην ιερή αυτή τοποθεσία δεν ήταν απλώς μια ρομαντική χειρονομία, αλλά η επιβεβαίωση μιας ζωής αφιερωμένης στην Ελλάδα και τον πολιτισμό της.

Η Εύα Πάλμερ γεννήθηκε το 1874 σε μια εύπορη αμερικανική οικογένεια, η οποία της πρόσφερε την ευκαιρία να σπουδάσει και να ασχοληθεί με τη μουσική, το θέατρο και την ποίηση. Από νεαρή ηλικία έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, γοητευμένη από τη φιλοσοφία, την τέχνη και τις παραδόσεις της κλασικής Ελλάδας. Οι σπουδές της στη Γαλλία και η επαφή της με κύκλους διανοουμένων και καλλιτεχνών την οδήγησαν τελικά στην Ελλάδα, όπου γνώρισε τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό.

Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και καθόρισε την πορεία της ζωής της. Το 1907 παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Λευκάδα, όπου η Εύα αφοσιώθηκε στην αναβίωση του αρχαιοελληνικού τρόπου ζωής. Υιοθέτησε την αρχαιοελληνική ενδυμασία, ύφαινε μόνη της τα ρούχα της στον αργαλειό και μελετούσε τις τεχνικές των αρχαίων υφασμάτων. Παράλληλα, ασχολήθηκε με τη μουσική και το αρχαίο δράμα, προσπαθώντας να αναβιώσει τις χαμένες μελωδίες και ρυθμούς των αρχαίων Ελλήνων.

Η μεγάλη της προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό ήταν η διοργάνωση των Δελφικών Εορτών, ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που πραγματοποιήθηκε το 1927 και το 1930 στους Δελφούς. Οι γιορτές αυτές στόχευαν στην αναβίωση του αρχαίου πνεύματος και περιλάμβαναν θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς αγώνες, μουσικές εκδηλώσεις και φιλοσοφικές συζητήσεις. Η Εύα Πάλμερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση αυτών των εκδηλώσεων, σχεδιάζοντας τα κοστούμια, επιλέγοντας τη μουσική και κατευθύνοντας τις παραστάσεις με απόλυτη αφοσίωση.

Το όραμά της, όμως, συνάντησε εμπόδια. Η οικονομική κρίση και η αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας δυσχέραναν την πραγματοποίηση των Δελφικών Εορτών. Παρά την επιτυχία τους, δεν κατάφεραν να γίνουν θεσμός, και το ζεύγος Σικελιανού βρέθηκε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Η Εύα αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αμερική, όπου έζησε για χρόνια δίνοντας διαλέξεις και γράφοντας για τον ελληνικό πολιτισμό, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανή την ιδέα των Δελφών ως παγκόσμιου πνευματικού κέντρου.

Το 1952, ύστερα από χρόνια απουσίας, επέστρεψε στην αγαπημένη της Ελλάδα. Η υγεία της είχε κλονιστεί, αλλά η επιθυμία της να πεθάνει στη χώρα που είχε αφιερώσει τη ζωή της ήταν πιο δυνατή από τις δυσκολίες. Πέθανε στην Αθήνα το 1952, και σύμφωνα με την επιθυμία της, θάφτηκε στους Δελφούς, την ιερή γη που λάτρεψε όσο καμία άλλη.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Πανελλήνιες στην Ελλάδα: Η τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να γράψεις καλύτερα στις εξετάσεις!

Πανελλήνιες στην Ελλάδα: Η τσίχλα μπορεί να σε βοηθήσει να γράψεις καλύτερα στις εξετάσεις!

Τέλος Μαΐου οι Πανελλήνιες ξεκινούν. Το άγχος κορυφώνεται, το διάβασμα φτάνει στα όρια... Κι όμως, ένα απλό κόλπο με τσίχλα μπορεί να σου δώσει μνήμη-μπόνοους την ώρα της εξέτασης!

Must Read
Must Read: Ο πρώτος πρόεδρος της ενωμένης Αργεντινής ήταν Έλληνας

Ο πρώτος πρόεδρος της ενωμένης Αργεντινής ήταν Έλληνας

Γεννήθηκε από ελληνική οικογένεια με το όνομα Μητρόπουλος. Κατέληξε να κυβερνά ολόκληρη την Αργεντινή, να θεμελιώνει το κράτος της και να γράφει την ιστορία της

Must Read
Must Read: Σπούδαζε ιατρική γιατί το ήθελε η μητέρα του. Έγινε θρύλος του ελληνικού μελοδράματος γιατί το ήθελε η Ιστορία.

Σπούδαζε ιατρική γιατί το ήθελε η μητέρα του. Έγινε θρύλος του ελληνικού μελοδράματος γιατί το ήθελε η Ιστορία.

Ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική, αλλά ονειρευόταν μουσικές αίθουσες. Ο Διονύσιος Λαυράγκας ίδρυσε το Ελληνικό Μελόδραμα, έγραψε για κινηματογράφο

Must Read
Must Read: Του έδωσαν την Αθήνα στα χέρια του. Την έχασε μέσα σε μία νύχτα.

Του έδωσαν την Αθήνα στα χέρια του. Την έχασε μέσα σε μία νύχτα.

Ήταν ο πιο έξυπνος, ο πιο γοητευτικός και ο πιο επικίνδυνος άνδρας της Αθήνας. Κι όμως, η πόλη τον αποκήρυξε μόλις για μία κακή νύχτα. Τότε χάθηκε και η ίδια.

Must Read
Must Read: Πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ. Ο τεράστιος Έλληνας που πέθανε στο νοσοκομείο από λάθος φάρμακο.

Πέντε φορές υποψήφιος για Νόμπελ. Ο τεράστιος Έλληνας που πέθανε στο νοσοκομείο από λάθος φάρμακο.

Ο Άγγελος Σικελιανός έδωσε όλη του τη ζωή για την Ελλάδα και την ποίηση

Must Read
Featured: Του έκοψαν το χέρι, του αφόρισαν την ψυχή, και του φυλάξανε την καρδιά. Ο πρώτος Έλληνας που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης

Του έκοψαν το χέρι, του αφόρισαν την ψυχή, και του φυλάξανε την καρδιά. Ο πρώτος Έλληνας που σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης ξεκίνησε μόνος του την Επανάσταση στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

Featured
Must Read: Έφτασε στα 31 του στη Ρεάλ, βαρύς, εξόριστος και ξεγραμμένος μα μέσα σε λίγους μήνες έγινε θρύλος των Μερένχες

Έφτασε στα 31 του στη Ρεάλ, βαρύς, εξόριστος και ξεγραμμένος μα μέσα σε λίγους μήνες έγινε θρύλος των Μερένχες

Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1960 έβαλε τέσσερα γκολ.

Must Read
Must Read: Όταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήγαν να δώσουν μάχη με φάλαινες! Τρόμαξαν, έβλεπαν πρώτη φορά

Όταν οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου πήγαν να δώσουν μάχη με φάλαινες! Τρόμαξαν, έβλεπαν πρώτη φορά

Το 325 π.Χ., ο στόλος του Αλεξάνδρου είδε για πρώτη φορά φάλαινες να φυσάνε νερό και τρόμαξε.

Must Read
Must Read: Τι αισθανόταν ένας άνθρωπος που του έκαναν λοβοτομή; Πως ήταν να ζεις χωρίς να νιώθεις τίποτα;

Τι αισθανόταν ένας άνθρωπος που του έκαναν λοβοτομή; Πως ήταν να ζεις χωρίς να νιώθεις τίποτα;

Δεν πονούσε. Δεν φώναζε. Απλώς έπαψε να νιώθει. Πως ήταν η ζωή ενός ανθρώπου μετά από λοβοτομή;

Must Read