MUST READ

Γιατί εμείς εδώ τουρτουρίζουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου και στη Σιβηρία αντέχουν μείον 30; Τι συμβαίνει με το κρύο;

Η αίσθηση του κρύου δεν είναι ίδια για όλους.
Γιατί εμείς εδώ τουρτουρίζουμε στους 2 βαθμούς Κελσίου και στη Σιβηρία αντέχουν μείον 30; Τι συμβαίνει με το κρύο;

Το ανθρώπινο σώμα δεν βιώνει το κρύο με τον ίδιο τρόπο παντού. Στη Σιβηρία, οι άνθρωποι κυκλοφορούν άνετα στους -30°C, ενώ στην Ελλάδα οι 2°C φαίνονται βασανιστικοί. Η θερμοκρασία δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει το αίσθημα του ψύχους. Ο αέρας, η υγρασία, η προσαρμογή του οργανισμού και ακόμα και η γενετική παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε το κρύο.

Η υγρασία κάνει το κρύο να φαίνεται εντονότερο. Στη Σιβηρία, το ψύχος είναι ξηρό και αυτό μειώνει την αίσθηση της χαμηλής θερμοκρασίας. Αντίθετα, στην Ελλάδα, το κρύο είναι υγρό και εισχωρεί πιο εύκολα στα ρούχα και στο δέρμα, μειώνοντας τη θερμομόνωση του σώματος. Ο αέρας επίσης επηρεάζει την αίσθηση του κρύου. Ένας παγωμένος άνεμος στους 2°C μπορεί να κάνει το σώμα να αισθάνεται ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία λόγω της εξάτμισης της θερμότητας από το δέρμα.

Η προσαρμογή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες. Οι κάτοικοι της Σιβηρίας ζουν από γενιές σε ακραίες θερμοκρασίες και το σώμα τους έχει μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα το κρύο. Φυσιολογικά, έχουν υψηλότερη εσωτερική θερμογένεση, δηλαδή μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας, καθώς και πιο αποτελεσματική κυκλοφορία αίματος στα άκρα, αποτρέποντας τα κρυοπαγήματα. Η διατροφή τους είναι επίσης προσαρμοσμένη στο περιβάλλον, με πολλά λιπαρά και θερμιδικά τρόφιμα που βοηθούν στη διατήρηση της θερμοκρασίας.

Σημαντικό ρόλο στην αίσθηση του κρύου παίζει ο αισθητήρας TRPM8, ένας ειδικός υποδοχέας που υπάρχει στα νεύρα μας και ανιχνεύει το κρύο. Ο TRPM8 ενεργοποιείται σε θερμοκρασίες κάτω από τους 25°C και στέλνει σήματα στο νευρικό σύστημα, κάνοντάς μας να νιώθουμε το κρύο. Ωστόσο, η ένταση με την οποία λειτουργεί αυτός ο υποδοχέας δεν είναι ίδια σε όλους τους ανθρώπους. Σε πληθυσμούς που ζουν σε ψυχρά κλίματα, ο TRPM8 μπορεί να είναι λιγότερο ευαίσθητος, καθιστώντας το κρύο λιγότερο έντονο. Αυτό εξηγεί γιατί οι Σιβηριανοί μπορούν να αντέχουν θερμοκρασίες που σε άλλους φαίνονται αδιανόητες.

Η ψυχολογία και η συνήθεια επηρεάζουν επίσης την αίσθηση του κρύου. Αν κάποιος έχει συνηθίσει σε θερμότερα κλίματα, μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας φαίνεται πολύ πιο δυσάρεστη. Για κάποιον που ζει στη Σιβηρία, το κρύο είναι μέρος της καθημερινότητας και το σώμα του προσαρμόζεται αντίστοιχα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το έσκασε στα 16, τραυματίστηκε στην Κεφαλονιά, και πέθανε στην Αθήνα για μια πατρίδα που δεν ήταν η δική του

Το έσκασε στα 16, τραυματίστηκε στην Κεφαλονιά, και πέθανε στην Αθήνα για μια πατρίδα που δεν ήταν η δική του

Από τα πεδία των Ναπολεόντειων Πολέμων μέχρι το Φάληρο και το Μεσολόγγι, ο Τσωρτς πολέμησε, τραυματίστηκε και έμεινε για πάντα στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Τον ερωτεύτηκε θεά ενώ έβοσκε πρόβατα. Πλήρωσε με τη ζωή ή την όρασή του γιατί μίλησε.

Τον ερωτεύτηκε θεά ενώ έβοσκε πρόβατα. Πλήρωσε με τη ζωή ή την όρασή του γιατί μίλησε.

Ο Αγχίσης δεν ήταν ήρωας. Ήταν ένας βοσκός. Και όμως, η Αφροδίτη τον ερωτεύτηκε, τον αγκάλιασε σαν θεά, και του χάρισε τον Αινεία.

Must Read
Must Read: Το εκλογικό σύστημα που είχε η Ελλάδα πριν 100 χρόνια και άφησε τον Βενιζέλο εκτός Βουλής ενώ είχε τις περισσότερες ψήφους

Το εκλογικό σύστημα που είχε η Ελλάδα πριν 100 χρόνια και άφησε τον Βενιζέλο εκτός Βουλής ενώ είχε τις περισσότερες ψήφους

Το 1920, ο Βενιζέλος πήρε τις περισσότερες ψήφους αλλά δεν μπήκε καν στη Βουλή. Το εκλογικό σύστημα τότε δεν συγχωρούσε τίποτα. Μόνο απόλυτη νίκη.

Must Read
Must Read: Ο λόφος της Αθήνας με τις τρεις κακές αδελφές που έφερναν την Πανώλη, τη Χολέρα και την Ευλογιά

Ο λόφος της Αθήνας με τις τρεις κακές αδελφές που έφερναν την Πανώλη, τη Χολέρα και την Ευλογιά

Στην Αθήνα υπάρχει ένας λόφος που ξεκίνησε ως ιερός και κατέληξε στοιχειωμένος. Εκεί όπου λατρεύονταν οι Νύμφες, αργότερα πίστευαν πως κατοικούσαν η Πανώλη, η Χολέρα και η Ευλογιά.

Must Read
Must Read: Πριν καν νικήσουν, οι Πέρσες έφεραν μαζί τους μάρμαρο για να στήσουν μνημείο. Τι έγινε όταν έχασαν;

Πριν καν νικήσουν, οι Πέρσες έφεραν μαζί τους μάρμαρο για να στήσουν μνημείο. Τι έγινε όταν έχασαν;

Οι Πέρσες είχαν φέρει μαζί τους μάρμαρο για να στήσουν άγαλμα νίκης. Όμως έχασαν. Και οι Έλληνες έφτιαξαν από αυτό τη Νέμεση, θεά της θείας τιμωρίας.

Must Read
Must Read: Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Τον γέννησε κάτω από ένα δέντρο, κυνηγημένη από τους Τούρκους. Κι έγινε ο πιο μεγάλος Έλληνας της Επανάστασης

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι, κάτω από ένα δέντρο, ενώ η μητέρα του προσπαθούσε να γλιτώσει από τους Τούρκους.

Must Read
Must Read: Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Γιατί οι Ναζί είχαν τατουάζ με την ομάδα αίματός τους; Ήταν για να σωθούν σε μάχη. Τελικά όμως, το τατουάζ τους πρόδωσε.

Δεν ήταν σύμβολο. Δεν ήταν τιμή. Ήταν απλώς ένα γράμμα. A, B, AB ή 0. Αλλά οι σύμμαχοι ήξεραν ακριβώς τι σήμαινε.

Must Read
Must Read: Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Η Ελληνίδα που ήταν η πιο μορφωμένη γυναίκα της Ευρώπης. Αλλά στα χαρτιά της υπέγραφε με το μικρό της. Σοφία.

Σοφία Αντωνιάδη: Η Ελληνίδα που μίλησε για την Ορθοδοξία στη Σορβόννη, έγινε καθηγήτρια στο Λάιντεν και ίδρυσε μουσείο μέσα σε ελληνική εκκλησία της Βενετίας.

Must Read
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read