MUST READ

Γιατί οι Γερμανοί μπορούν ακόμα να ανταλλάξουν μάρκα με ευρώ ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταλλάξουν δραχμές;

Γιατί αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο;
Γιατί οι Γερμανοί μπορούν ακόμα να ανταλλάξουν μάρκα με ευρώ ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταλλάξουν δραχμές;

Η Γερμανία δεν κατήργησε το μάρκο αμέσως με την είσοδό της στο ευρώ, κυρίως λόγω των ιστορικών, οικονομικών και πολιτικών παραμέτρων που σχετίζονται με την εθνική υπερηφάνεια, την αξιοπιστία της γερμανικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην οικονομική πολιτική της χώρας.

Το γερμανικό μάρκο είχε μια ισχυρή και σταθερή παρουσία στην ιστορία της Γερμανίας και ήταν σύμβολο της οικονομικής ευημερίας της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη διαδικασία της “γερμανικής οικονομικής θαύματος” (Wirtschaftswunder) της δεκαετίας του 1950 και 1960. Οι Γερμανοί είχαν μια ισχυρή συναισθηματική σύνδεση με το νόμισμά τους.

Το γερμανικό μάρκο θεωρείτο ένα από τα πιο σταθερά νομίσματα στον κόσμο, με τη γερμανική οικονομία να είναι μεταξύ των πιο ισχυρών της Ευρώπης. Υπήρχε ανησυχία ότι η εισαγωγή του ευρώ θα μπορούσε να πλήξει αυτή τη σταθερότητα, ιδίως επειδή το ευρώ θα ήταν ένα κοινό νόμισμα και η γερμανική οικονομία δεν θα είχε πλήρη έλεγχο πάνω του.

Η Γερμανία ήταν επιφυλακτική σχετικά με την οικονομική ένωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη μετάβαση από εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο νόμισμα. Πολλοί Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί θεωρούσαν ότι η εισαγωγή του ευρώ θα μπορούσε να μειώσει τη δυνατότητα της Γερμανίας να ελέγχει τις οικονομικές της πολιτικές ανεξάρτητα.

Αν και το ευρώ αντικατέστησε το γερμανικό μάρκο το 2002, υπήρξε μια περίοδος μετάβασης όπου το μάρκο κυκλοφορούσε παράλληλα με το ευρώ. Οι Γερμανοί, ακόμα και μετά την υιοθέτηση του ευρώ, είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν τις τιμές τόσο σε ευρώ όσο και σε μάρκα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι πρώτοι χρόνοι μετά την εισαγωγή του ευρώ είχαν και κάποια οικονομική αβεβαιότητα, κυρίως εξαιτίας του αυξημένου πληθωρισμού και των τιμών που επηρεάστηκαν από τη μετάβαση σε νέο νόμισμα. Οι Γερμανοί, με την εμπειρία του μάρκου, ένιωθαν πιο ασφαλείς με το παλιό τους νόμισμα.

Είναι ακόμα δυνατό να έχεις μάρκα στη Γερμανία, αλλά μόνο για συλλεκτικούς σκοπούς. Το γερμανικό μάρκο (Deutsche Mark) ήταν το επίσημο νόμισμα της χώρας μέχρι το 2002, όταν η Γερμανία υιοθέτησε το ευρώ. Από τότε, το μάρκο δεν έχει καμία νομισματική αξία και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθημερινές συναλλαγές.

Ωστόσο, τα μάρκα μπορούν να εξακολουθούν να ανταλλάσσονται σε ευρώ μέσω της Bundesbank (της γερμανικής κεντρικής τράπεζας)

Η δυνατότητα ανταλλαγής μάρκων στη Γερμανία, αλλά όχι δραχμών στην Ελλάδα, οφείλεται σε διαφορετικές πολιτικές και αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών όταν έγινε η μετάβαση στο ευρώ.

Η Γερμανία είχε έναν από τους πιο ισχυρούς και σταθερούς νομισματικούς θεσμούς στην Ευρώπη κατά την περίοδο που κυκλοφορούσε το μάρκο. Όταν η Γερμανία υιοθέτησε το ευρώ το 2002, η Bundesbank (η γερμανική κεντρική τράπεζα) αποφάσισε να διατηρήσει για ένα χρονικό διάστημα τη δυνατότητα ανταλλαγής των μάρκων σε ευρώ. Αυτός ο χρόνος συνεχίστηκε μέχρι το 2012, όταν η Bundesbank σταμάτησε την ανταλλαγή των μάρκων σε ευρώ μέσω των εμπορικών τραπεζών, αλλά συνέχισε να το κάνει μέχρι και σήμερα μέσω της ίδιας της Bundesbank.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ το 2002, και η Τράπεζα της Ελλάδος, ακολουθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αποφάσισε να διακόψει την ανταλλαγή δραχμών για ευρώ το 2002. Δηλαδή, από το 2002 και μετά, η δραχμή έχασε πλήρως την νομισματική της αξία ως μέσο πληρωμής και η δυνατότητα να την ανταλλάξεις για ευρώ έχει λήξει. Μια από τις αιτίες για αυτή την απόφαση ήταν η επιθυμία για ξεκάθαρη μετάβαση και πλήρη ενσωμάτωση στην Ευρωζώνη, χωρίς περιθώριο για ανεκμετάλλευτα νομίσματα ή οποιεσδήποτε παλιές νομισματικές αξίες.

Η γερμανική οικονομία και η Τράπεζα της Γερμανίας αποφάσισαν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο για την ανταλλαγή μάρκων, για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο νέο νόμισμα και να κατανοήσει ο κόσμος την αλλαγή με έναν πιο σταθερό τρόπο. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα η αλλαγή έγινε με πιο απότομο τρόπο, για να διευκολυνθεί η πλήρης ένταξη στην Ευρωζώνη.

Εν κατακλείδι, η διαφορετική πολιτική της Bundesbank και της Τράπεζας της Ελλάδος ως προς τη διαχείριση των παλιών νομισμάτων εξηγεί γιατί οι Γερμανοί είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα μάρκα τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ οι Έλληνες δεν μπορούν να ανταλλάξουν δραχμές.

Διαβάστε επίσης στο sportime.gr

Πόσος ήταν ο βασικός μισθός επί Κώστα Καραμανλή;

Ενοχλούσε τους Αρχαίους Έλληνες η φαλάκρα; Έβαζαν περούκα;

#Tags

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read