MUST READ

Οι Αλβανικές φυλακές με ορυχείο που βασάνιζαν και εξαντλούσαν τους κρατούμενους με ελάχιστο νερόβραστο φαγητό

Στις φυλακές Σπατς οι κρατούμενοι δούλευαν σε ορυχεία μέχρι εξάντλησης, με φαγητό νερόβραστο και φρουρούς που βασάνιζαν. Ένα από τα σκληρότερα κολαστήρια της Ευρώπης.
Οι Αλβανικές φυλακές με ορυχείο που βασάνιζαν και εξαντλούσαν τους κρατούμενους με ελάχιστο νερόβραστο φαγητό

Σε μια απομονωμένη ορεινή περιοχή της βόρειας Αλβανίας, κρυμμένες ανάμεσα σε βράχια και σιωπή, λειτούργησαν για δεκαετίες οι φυλακές Σπατς. Δεν ήταν μια απλή φυλακή. Ήταν ένα οργανωμένο στρατόπεδο εξόντωσης, ένα κομμάτι της μηχανής τρόμου του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα. Οι τοίχοι της δεν κρατούσαν μόνο ανθρώπους, αλλά και σιωπηλές κραυγές που ακόμα στοιχειώνουν την Ιστορία.

Οι κρατούμενοι εκεί δεν καταδικάζονταν μόνο σε εγκλεισμό, αλλά σε εξάντληση, πείνα και καταναγκαστική εργασία. Αναγκάζονταν να δουλεύουν σε βαθιά, σκοτεινά ορυχεία χαλκού και πυρίτη, σε τούνελ χωρίς επαρκή εξαερισμό, με αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι και παγωνιά τον χειμώνα. Δεν είχαν προστασία, δεν υπήρχαν ιατροί, δεν υπήρχε διαφυγή.

Το φαγητό τους ήταν ένα νερόβραστο χωρίς θερμιδική αξία, χωρίς πρωτεΐνες, χωρίς τίποτα. Πολλοί μαρτυρούν ότι ζούσαν με λιγότερες από 800 θερμίδες τη μέρα, ενώ έσκαβαν για ώρες στα έγκατα της γης. Δεν υπήρχαν βιταμίνες, ούτε καθαρό νερό. Η κόπωση, η αναιμία και η ασφυξία ήταν η καθημερινότητά τους.

Η φυλακή είχε φτιαχτεί για 400 άτομα, αλλά μέσα της στοίβαξαν πάνω από 1.400. Δεν υπήρχε ατομικός χώρος. Τα κελιά ήταν ασφυκτικά. Οι πιο απείθαρχοι οδηγούνταν σε απομόνωση. Οι φρουροί χτυπούσαν, απειλούσαν, βασάνιζαν. Όποιος ζητούσε βοήθεια, έπαιρνε περισσότερη καταπίεση. Όποιος μιλούσε για ελευθερία, κατηγορούνταν για προδοσία.

Το 1973, οι κρατούμενοι εξεγέρθηκαν. Σήκωσαν σημαία χωρίς κομμουνιστικό αστέρι. Το μήνυμα ήταν καθαρό: όχι άλλο ψέμα, όχι άλλη βαρβαρότητα. Η απάντηση του καθεστώτος ήταν άμεση. Ειδικές δυνάμεις μπήκαν στη φυλακή. Τέσσερις εκτελέστηκαν. Πάνω από 100 καταδικάστηκαν ξανά, σε νέες, μακρύτερες ποινές. Η αλβανική Σταζι, η διαβόητη Sigurimi, ανέλαβε την υπόλοιπη «δουλειά».

Το 1985, έγινε νέα εξέγερση. Αυτή τη φορά, η τιμωρία ήταν πιο σκληρή. Θάνατοι από ξυλοδαρμό. Καταδίκες σε θάνατο. Φυλακίσεις χωρίς επιστροφή. Και όλα αυτά, γιατί κάποιοι δεν άντεχαν άλλο να σκάβουν για ένα σύστημα που είχε ήδη θάψει τις ψυχές τους.

Το 1991, η φυλακή Σπατς έκλεισε. Όχι γιατί άλλαξε κάτι. Απλώς επειδή το σύστημα κατέρρευσε. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε. Ο σίδηρος πουλήθηκε για παλιοσίδερα. Σήμερα, υπάρχουν μόνο τα απομεινάρια μιας εποχής που προσπάθησε να εξαφανίσει τη φωνή της διαφωνίας με φτυάρι και πείνα.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read