MUST READ

Η φρικαλέα πράξη του αιμοσταγούς και εκδικητικού Φύσκωνα με το γιο του

Ο Φύσκων, διαβόητος βασιλιάς της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου, έγινε συνώνυμος της φρίκης
Η φρικαλέα πράξη του αιμοσταγούς και εκδικητικού Φύσκωνα με το γιο του

Μέσα στο κλίμα παρακμής και αστάθειας που χαρακτήριζε τα τελευταία χρόνια της Πτολεμαϊκής δυναστείας, μια μορφή αναδύθηκε από το σκοτάδι της ιστορίας με φήμη που ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο σε σκληρότητα, μίσος και εκδικητικότητα. Ήταν ο Πτολεμαίος Η΄, ο επονομαζόμενος Φύσκων, βασιλιάς της Αιγύπτου, με το παρατσούκλι που σημαίνει «ο παχύς» ή «ο φουσκωμένος». Ονομασία που αρχικά μπορεί να φαινόταν αστεία ή ειρωνική, αλλά σύντομα θα συμβόλιζε την υπερβολή σε κάθε επίπεδο: στην απληστία, στην κακία, στην αχόρταγη δίψα για εξουσία και στην απόλυτη αποσύνθεση της ανθρώπινης ηθικής.

Η δυναστεία των Πτολεμαίων, ελληνικής καταγωγής και απόγονοι του στρατηγού του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν διαβόητη για τους αιμομιξιακούς γάμους και τους φονικούς ανταγωνισμούς μεταξύ συγγενών. Όμως, ακόμη και μέσα σε αυτήν τη γεμάτη ίντριγκα και προδοσία δυναστεία, ο Φύσκων κατέχει μια ξεχωριστή θέση τρόμου. Ανέβηκε στον θρόνο με τη βοήθεια των Ρωμαίων, εκμεταλλευόμενος τις συγκρούσεις μεταξύ της αδελφής του Κλεοπάτρας Β΄ και του αδερφού του Πτολεμαίου ΣΤ΄, και παντρεύτηκε πρώτα την Κλεοπάτρα και κατόπιν… την κόρη της.

Ο γάμος με την ίδια του την ανιψιά, που ήταν και θετή του κόρη, δεν ήταν το πιο εξωφρενικό γεγονός στη ζωή του. Σε μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές της βασιλείας του, κατά τη διάρκεια εμφυλιακής διαμάχης με την Κλεοπάτρα Β΄, φέρεται να διέταξε τη δολοφονία του γιου που είχε αποκτήσει μαζί της. Όμως η πράξη δεν σταμάτησε εκεί. Για να σιγουρευτεί ότι η μητέρα του παιδιού θα βασανιζόταν ψυχικά, ο Φύσκων έδωσε εντολή να τεμαχίσουν το σώμα του γιου του και να στείλουν τα κομμάτια τυλιγμένα ως δώρο γενεθλίων στην ίδια του τη μητέρα και σύζυγο. Οι ιστορικοί περιγράφουν τη στιγμή αυτή ως μία από τις πιο αποκρουστικές ενέργειες βασιλικής εκδίκησης που έχουν καταγραφεί στην αρχαιότητα.

Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης και άλλοι μεταγενέστεροι συγγραφείς έγραψαν για τη φήμη του Φύσκωνα με αποστροφή. Οι περιγραφές του κάνουν λόγο για έναν άντρα παραμορφωμένο από την εξουσία, που επιδόθηκε σε μαζικές σφαγές διαφωνούντων, εξορίες, βασανισμούς, ακόμα και εκτελέσεις μελών της αυλής του με κάθε αφορμή. Η παρουσία του στη δημόσια ζωή ήταν τρομακτική, με έναν φουσκωμένο όγκο, γεμάτο πολυτέλεια, ασέβεια και αλαζονεία. Ακόμη και η φυσιογνωμία του έγινε σημείο κοροϊδίας, αλλά η γελοιότητα κάλυπτε ένα εσωτερικό τέρας που κανείς δεν τολμούσε να αντιμετωπίσει.

Ο λαός της Αιγύπτου δεν άργησε να επαναστατήσει εναντίον του, οδηγώντας τον σε εξορία. Αλλά ακόμη κι εκεί, συνέχισε να κινεί νήματα, επιστρέφοντας αργότερα στην εξουσία. Η διακυβέρνησή του συνοδεύτηκε από συνεχείς ταραχές, ανατροπές και προσωπικές βεντέτες, καθιστώντας την Πτολεμαϊκή Αίγυπτο πεδίο μιας οικογενειακής τραγωδίας με πρωταγωνιστή έναν βασιλιά που είχε πάψει από καιρό να βλέπει τον θρόνο ως ευθύνη και τον έβλεπε πια μόνο σαν εργαλείο βασανισμού.

Οι αρχαίοι ιστορικοί μπορεί να υπερβάλλουν ή να χρωματίζουν τα γεγονότα, όμως η γενική εικόνα του Φύσκωνα επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές. Το φρικιαστικό περιστατικό με το ίδιο του το παιδί, ακόμη κι αν αμφισβητούν κάποιοι τις λεπτομέρειες, ήταν για την εποχή του ένα σύμβολο της απόλυτης παρακμής: όταν το αίμα δεν σημαίνει τίποτα, όταν η εξουσία είναι σημαντικότερη από την ανθρώπινη ζωή, και όταν ο βασιλιάς γίνεται δήμιος του ίδιου του του σπλάχνου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τα Ελευσίνια Μυστήρια δεν συγχωρούσαν ούτε την αθωότητα. Δύο παιδιά που μπήκαν κατά λάθος στον ιερό χώρο, σφαγιάστηκαν αμέσως.

Must Read
Must Read: Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Από τα 3 έως τα 8. Αυτά τα χρόνια έκριναν όλη τη ζωή του ανθρώπου, έλεγαν οι Πυθαγόρειοι. Αν το παιδί δεν διδασκόταν τότε, μετά ήταν πια αργά.

Must Read
Must Read: Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880.

Must Read
Must Read: Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Δεν ήταν αρχαιολόγος ούτε συλλέκτης. Κι όμως, το 1889, ο Talmage πήρε μαζί του ένα κομμάτι από τον Παρθενώνα

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Ο Ιωαννίδης λέγεται ότι του φώναξε να παίζει πιο... ήρεμα.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Συνθέτης, φιλόσοφος, οραματιστής. Ο Γιάννης Χρήστου πέθανε στα 44 του σε μια στροφή, αφήνοντας πίσω μουσική από άλλες διαστάσεις.

Must Read
Must Read: Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Δεν περπατούσε καλά. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Και όμως, με τη φανέλα του Ολυμπιακού έγραψε 450 φορές το όνομά του στα δίχτυα.

Must Read
Must Read: Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο, είπε στο τραγούδι του. Στην κηδεία του, αυτή η εικόνα έγινε πραγματικότητα.

Must Read
Must Read: Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το ελληνικό πλοίο "Θεσσαλονίκη" χάθηκε στον Ατλαντικό το 1916. Οι ναυτικοί πεινούσαν, εξέπεμπαν SOS αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.

Must Read