MUST READ

Είναι το ταμείο επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία το ουκρανικό ΤΑΙΠΕΔ – Πώς η Ελλάδα έδωσε τα πάντα στους Ευρωπαίους και δεν άνοιξε μύτη

Η Ελλάδα πούλησε περιουσιακά στοιχεία υπό την πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ για να εξασφαλίσει δανειακή χρηματοδότηση.
Είναι το ταμείο επενδύσεων των ΗΠΑ στην Ουκρανία το ουκρανικό ΤΑΙΠΕΔ – Πώς η Ελλάδα έδωσε τα πάντα στους Ευρωπαίους και δεν άνοιξε μύτη

Η σύγκριση μεταξύ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων της Ουκρανίας και του ελληνικού ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) βασίζεται στην ιδέα ότι και τα δύο δημιουργήθηκαν υπό πίεση για την πώληση κρατικής περιουσίας προς όφελος ξένων επενδυτών.

Μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, η Ουκρανία έχει δεχθεί τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις από τη Δύση, κυρίως από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Μέρος αυτής της στρατηγικής περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Οι ΗΠΑ, μέσω επενδυτικών ταμείων και χρηματοδοτικών μηχανισμών, στηρίζουν τη μεταρρύθμιση της ουκρανικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει πώληση ή εκχώρηση δημόσιων πόρων και επιχειρήσεων σε ιδιώτες επενδυτές.

Το ΤΑΙΠΕΔ ιδρύθηκε το 2011 υπό την πίεση της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) ως μηχανισμός πώλησης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας, προκειμένου να εξοφληθεί μέρος του χρέους.

Σημαντικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία που ιδιωτικοποιήθηκαν μέσω ΤΑΙΠΕΔ είναι το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ο ΟΛΠ (Λιμάνι Πειραιά) – COSCO, ο ΟΛΘ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης), ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Φυσικού Αερίου) – πώληση σε αζερική εταιρεία SOCAR, μετά σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ο ΟΠΑΠ, ακίνητα και τουριστικές υποδομές.

Η Ελλάδα πούλησε περιουσιακά στοιχεία υπό την πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ για να εξασφαλίσει δανειακή χρηματοδότηση.

Η Ουκρανία προχωρά σε εκχώρηση πόρων λόγω της οικονομικής καταστροφής του πολέμου και της εξάρτησής της από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αγοραστές ήταν κυρίως ευρωπαϊκές εταιρείες και μία κινέζικη (COSCO, Fraport, Total, EDF κ.λπ.).

Στην Ουκρανία, μεγάλο μέρος των επενδυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ενέργεια, αγροτοβιομηχανία και οπλικά συστήματα.

Το ουκρανικό ταμείο ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να συγκριθεί με το ελληνικό ΤΑΙΠΕΔ ως μηχανισμός πώλησης κρατικής περιουσίας υπό ξένη επιτήρηση. Η κύρια διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα οι ιδιωτικοποιήσεις επιβλήθηκαν στο πλαίσιο οικονομικής κρίσης και μνημονίων, ενώ στην Ουκρανία γίνονται εν μέσω πολέμου και γεωπολιτικών πιέσεων.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Τι έκαναν στις πυρκαγιές οι Αρχαίοι Έλληνες;

Δεν είχαν πυροσβεστικά, αλλά ήξεραν τι να κάνουν. Οι Αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τις φωτιές με αντιπυρικές ζώνες, υδροφόρους, κεραμίδια και κοινή δράση.

Must Read
Must Read: Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Η αρχαία πόλη δίπλα στον Βόλο που την έχτισε βασιλιάς, την αγάπησαν αυτοκράτορες και την πολιορκούσαν πειρατές, Γότθοι και Καταλανοί

Ήταν λιμάνι, κάστρο, πρωτεύουσα και έδρα επισκόπου. Η Δημητριάδα, χτισμένη δίπλα στον σημερινό Βόλο, άντεξε επιθέσεις από Γότθους, πειρατές και Καταλανούς. Σήμερα, η αρχαία πόλη κοιμάται κάτω απ’ τα πόδια μας.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Ο Έλληνας πρίγκιπας που αγόρασε τη μισή Αττική

Πρίγκιπας, εξόριστος και μετά κτηματομεσίτης της Ιστορίας. Ο Αλέξανδρος Καντακουζηνός ήταν ο Έλληνας πρίγκιπας που, χωρίς να το ξέρεις, περπατάς ακόμα στη γη του.

Must Read
Must Read: Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα στην Κωνσταντινούπολη και τελικά έκλεισε τη ζωή της σε μοναστήρι που έφτιαξε η ίδια

Η Θεοφανώ, από αρραβωνιασμένη στην Αθήνα, έγινε αυτοκράτειρα για να νομιμοποιήσει μια νέα δυναστεία, αλλά βρέθηκε στο περιθώριο και έκλεισε τη ζωή της σε ένα μοναστήρι που ίδρυσε η ίδια.

Must Read
Must Read: Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Πόσο χρονών ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία;

Στα 22 του χρόνια, ο Μέγας Αλέξανδρος πέρασε στην Ασία και ξεκίνησε να κατακτά την Περσική αυτοκρατορία, γράφοντας το δικό του θρύλο στην ιστορία.

Must Read
Must Read: Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Έγραψε δύο χιλιάδες επτακόσιες μία σελίδες για την Επανάσταση. Αλλά έκοβε τα ρήματα γιατί δεν ήξερε να γράφει

Δεν ήταν συγγραφέας. Ούτε ήξερε να γράφει σωστά. Αλλά ο Νικόλαος Κασομούλης κατέγραψε 2.701 σελίδες που σήμερα είναι ό,τι πιο αληθινό έχουμε για την Επανάσταση.

Must Read
Must Read: Είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Στα βουνά του Πακιστάν υπάρχουν φυλές με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Στα βουνά του Πακιστάν υπάρχουν φυλές με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

Στα βουνά του Πακιστάν ζουν φυλές με ευρωπαϊκή όψη. Λένε πως κατάγονται από τους αρχαίους Άριους. Τι λέει η επιστήμη;

Must Read
Must Read: Ανατινάχτηκε για να μην πέσει στους Τούρκους. Η Ελλάδα δεν μετέφερε ποτέ τα οστά του και άφησε τη γυναίκα του να πεθάνει στην πείνα

Ανατινάχτηκε για να μην πέσει στους Τούρκους. Η Ελλάδα δεν μετέφερε ποτέ τα οστά του και άφησε τη γυναίκα του να πεθάνει στην πείνα

Ο Γεωργάκης Ολύμπιος πέθανε με έκρηξη πυρίτιδας για να μην παραδοθεί στους Οθωμανούς. Η Ελλάδα ξέχασε τα οστά του και άφησε την οικογένειά του στη φτώχεια.

Must Read
Must Read: Ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και τον σκότωσαν στο μέτωπο του ’40

Ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στην κολύμβηση, τερματοφύλακας του Ολυμπιακού και τον σκότωσαν στο μέτωπο του ’40

Κολυμβητής, τερματοφύλακας, πρωταθλητής. Ο Ανδρέας Κουραχάνης έπεσε στον πόλεμο του ’40. Και ο Ολυμπιακός δεν τον ξέχασε ποτέ.

Must Read