MUST READ

Ήταν ξένος και σκλάβος. Έγινε τραπεζίτης με δικό του εργοστάσιο στην Αρχαία Αθήνα

Ήταν ξένος και δούλος. Κι όμως, έγινε τραπεζίτης, απέκτησε εργοστάσιο ασπίδων και έγινε πολίτης της Αθήνας.
Ήταν ξένος και σκλάβος. Έγινε τραπεζίτης με δικό του εργοστάσιο στην Αρχαία Αθήνα

Στην Αρχαία Αθήνα, εκεί όπου η ελευθερία και η δημοκρατία συνυπήρχαν με τη σκληρή δουλεία, ένας ξένος δούλος κατάφερε να ανατρέψει κάθε πιθανότητα. Το όνομά του ήταν Πασίων, και η ιστορία του μοιάζει πιο πολύ με παραμύθι παρά με καταγραφή του 4ου αιώνα π.Χ. Ήταν ιδιοκτησία δύο Αθηναίων τραπεζιτών, και ξεκίνησε τη ζωή του με την ταπεινή ιδιότητα του υπαλλήλου σε τραπεζικό κατάστημα του Πειραιά.

Ο Πασίων δεν ήταν ένας απλός δούλος. Είχε εξυπνάδα, διορατικότητα και γνώριζε αριθμητική όσο λίγοι. Οι εργοδότες του τού εμπιστεύονταν τις καταθέσεις των πελατών, τα δάνεια και τα λογιστικά. Εν μέσω πολιτικών αναταράξεων και εμπορικών ρίσκων, εκείνος διαχειριζόταν το χρήμα με τέτοια ακρίβεια, ώστε άρχισε να ξεχωρίζει. Κέρδιζε εμπιστοσύνη, φήμη και –παραδόξως για δούλο– δική του περιουσία.

Κάποια στιγμή, πιθανόν ως επιβράβευση για την πιστή του υπηρεσία, απελευθερώθηκε. Αλλά δεν έμεινε απλώς ελεύθερος. Ανέλαβε το ίδιο το τραπεζικό κατάστημα που διαχειριζόταν ως δούλος. Έγινε ο νέος τραπεζίτης της περιοχής και, με τα χρόνια, εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ισχυρούς οικονομικούς παίκτες του Πειραιά. Το όνομα του ακουγόταν σε εμπορικούς κύκλους από την Αθήνα μέχρι τη Χίο και τη Ρόδο.

Με τα κέρδη του, ο Πασίων επένδυσε στην πολεμική βιομηχανία: αγόρασε ένα εργοστάσιο που παρήγαγε ασπίδες. Δεν ήταν απλώς επιχείρηση, ήταν συμβολική επένδυση – ένας ξένος που κάποτε δεν είχε δικαιώματα, παρήγαγε πλέον τα όπλα των πολιτών που τον είχαν αγοράσει. Το εργοστάσιο απέδιδε χιλιάδες δραχμές ετησίως, σε μια εποχή που οι περισσότεροι ζούσαν με λίγες.

Κάποια στιγμή, η Αθήνα του έδωσε αυτό που κανένας δούλος δεν ονειρευόταν: την πολιτεία. Ο Πασίων έγινε Αθηναίος πολίτης. Το όνομά του γράφτηκε στα μητρώα, η φωνή του ακούστηκε στην Εκκλησία του Δήμου και ο γιος του, ο Απολλόδωρος, υπηρέτησε ως τριήραρχος – αρχηγός πολεμικού πλοίου. Από δούλος, έγινε γενάρχης.

Ο Πασίων δεν ήταν μυθικό πρόσωπο. Οι πληροφορίες για τη ζωή του έρχονται από ρητορικά κείμενα, συμβόλαια και οικονομικές μαρτυρίες της εποχής. Το όνομά του σώθηκε όχι γιατί ήταν στρατηγός ή φιλόσοφος, αλλά γιατί διαχειρίστηκε χρήματα με τόση ευφυΐα, ώστε κατέκτησε το ακατόρθωτο. Σε μια κοινωνία που γενικά δεν συγχωρούσε την προέλευση, εκείνος κατάφερε να την ξεχάσει.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read