MUST READ

Ήξεραν πως δεν θα σωθούν. Κλείστηκαν στο Νεόκαστρο και πέθαναν όλοι. Όλοι.

Υποσχέθηκαν στους πολιορκημένους πως θα ζήσουν αν παραδοθούν. Εκείνοι παραδόθηκαν. Και τότε ξεκίνησε η σφαγή
Ήξεραν πως δεν θα σωθούν. Κλείστηκαν στο Νεόκαστρο και πέθαναν όλοι. Όλοι.

Η 25η Μαρτίου του 1821 βρήκε την Πύλο έτοιμη να πολιορκηθεί. Οι Οθωμανοί της περιοχής, τρομοκρατημένοι από το ξέσπασμα της Επανάστασης, εγκατέλειψαν τα γύρω χωριά και κλείστηκαν μέσα στο Νεόκαστρο. Ήξεραν πως αν έπεφτε το κάστρο, δεν θα υπήρχε σωτηρία. Ήξεραν επίσης ότι κανείς δεν θα έρθει να τους βοηθήσει εγκαίρως.

Η πολιορκία ξεκίνησε από στεριά με τη βοήθεια των Μανιατών. Στις 18 Μαΐου όμως ήρθε και ο αποκλεισμός από τη θάλασσα, όταν δύο σπετσιώτικα πλοία έκλεισαν τον κόλπο του Ναυαρίνου. Το υδραγωγείο έπαψε να λειτουργεί. Το καλοκαίρι, τα πηγάδια άρχισαν να στερεύουν. Το νερό τους γινόταν αλμυρό. Πείνα, δίψα, αρρώστιες. Το κάστρο είχε γίνει παγίδα.

Μια τελευταία ελπίδα εμφανίστηκε τον Ιούλιο. Ένα πλοίο φορτωμένο τρόφιμα έφυγε από τη Μεθώνη για να φτάσει στο Νεόκαστρο. Οι Σπετσιώτες το είδαν. Το σταμάτησαν. Μια δεύτερη, πιο διακριτική απόπειρα με μικρό στολίσκο απέτυχε κι αυτή. Οι πολιορκημένοι καταλάβαιναν πια πως η βοήθεια δεν θα έρθει. Και πως όσοι άντεχαν, θα πέθαιναν από δίψα.

Μέσα στον Ιούλιο, 125 Τούρκοι βγήκαν από το κάστρο και παραδόθηκαν. Άνδρες και γυναίκες. Ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν να σωθούν. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν, με παρέμβαση του Υψηλάντη. Εστάλη απεσταλμένος του, όμως οι τοπικοί οπλαρχηγοί τον παραγκώνισαν. Ο Μαυρομιχάλης, ο Πονηρόπουλος, ο επίσκοπος Γρηγόριος και οι άλλοι συμφώνησαν με τους πολιορκημένους. Υποσχέθηκαν ζωή.

Οι Τούρκοι παρέδωσαν τα όπλα. Περίμεναν να επιβιβαστούν σε πλοία με προορισμό την Τύνιδα. Έτσι έγραφε το συμφωνητικό. Έτσι τους είπαν. Αντί όμως για πλοία, βρήκαν ένα πλήθος εξαγριωμένο. Όρμησαν να αρπάξουν κοσμήματα, ό,τι πολύτιμο έφεραν μαζί τους. Και μετά ξεκίνησε η σφαγή. Τους μαχαίρωσαν, τους έσφαξαν. Τους κυνήγησαν σαν ζώα. Κανείς δεν τους προστάτεψε.

Μερικοί πρόλαβαν να φτάσουν σε μια μικρή νησίδα. Το Χελωνάκι. Εκεί όμως δεν υπήρχε νερό. Ούτε έλεος. Πέθαναν όλοι από δίψα. Όλοι. Στις 9 Αυγούστου η σφαγή είχε τελειώσει. Ο Κωνσταντίνος Πιερράκος Μαυρομιχάλης είχε σκοτωθεί σε έξοδο την προηγούμενη. Το σώμα του έγινε αφορμή για να ανάψει η φλόγα του μίσους. Η “παράδοση” μετατράπηκε σε εκδίκηση.

Τα λάφυρα μοιράστηκαν. Οι οπλαρχηγοί τσακώθηκαν. Το Δημόσιο δεν πήρε τίποτα. Η επανάσταση κέρδισε έδαφος, αλλά έχασε ψυχή. Γιατί ακόμα και στον πόλεμο, υπάρχουν στιγμές που ο τρόπος που νικάς λέει περισσότερα από το αν νίκησες.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ο Έλληνας από τη Λάρισα που πήγε στην Οξφόρδη για να αποδείξει ότι τα ελληνικά δεν πέθαναν ποτέ

Ο Έλληνας από τη Λάρισα που πήγε στην Οξφόρδη για να αποδείξει ότι τα ελληνικά δεν πέθαναν ποτέ

Ένας νεαρός από τη Λάρισα έφτασε στην Οξφόρδη και με τα έργα του έπεισε τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους λόγιους ότι τα ελληνικά δεν χάθηκαν ποτέ

Must Read
Must Read: Ο Σύριος που έγραφε ελληνικά, σατίριζε τους θεούς και έστειλε ανθρώπους στο φεγγάρι 1700 χρόνια πριν τον Ιούλιο Βερν

Ο Σύριος που έγραφε ελληνικά, σατίριζε τους θεούς και έστειλε ανθρώπους στο φεγγάρι 1700 χρόνια πριν τον Ιούλιο Βερν

Πολύ πριν από τον Ιούλιο Βερν, ένας Σύρος σατιρικός συγγραφέας, ο Λουκιανός ο Σαμοσατεύς, έγραφε ελληνικά και ταξίδεψε τους ανθρώπους στο διάστημα με τη φαντασία του.

Must Read
Must Read: Έσωσε από τα σκουπίδια τα αρχεία του Μακρυγιάννη και αποκάλυψε ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της Επανάστασης

Έσωσε από τα σκουπίδια τα αρχεία του Μακρυγιάννη και αποκάλυψε ένα από τα σπουδαιότερα κείμενα της Επανάστασης

Το 1907, ο Γιάννης Βλαχογιάννης βρήκε πεταμένα τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, διασώζοντας ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κείμενα της Ελλάδας.

Must Read
Must Read: Ο καλύτερος επιθετικός της Ευρώπης που έβαλε γκολ σε στημένο αγώνα και βρέθηκε νεκρός ένα χρόνο μετά

Ο καλύτερος επιθετικός της Ευρώπης που έβαλε γκολ σε στημένο αγώνα και βρέθηκε νεκρός ένα χρόνο μετά

Ένας ποδοσφαιριστής αρνείται να παίξει το παιχνίδι των ναζί. Σκοράρει κόντρα στις εντολές. Ένα χρόνο μετά βρίσκεται νεκρός. Ποιος ήταν ο Ματίας Ζίντελαρ και γιατί το γκολ του γράφτηκε στην Ιστορία;

Must Read
Must Read: Οι Ισπανοί μιλάνε γρήγορα, οι Κινέζοι έξυπνα, και οι Έλληνες στο ενδιάμεσο. Ποια είναι η πιο αργή και ποια η πιο γρήγορη γλώσσα;

Οι Ισπανοί μιλάνε γρήγορα, οι Κινέζοι έξυπνα, και οι Έλληνες στο ενδιάμεσο. Ποια είναι η πιο αργή και ποια η πιο γρήγορη γλώσσα;

Οι Ισπανοί ρίχνουν συλλαβές σαν πολυβόλο, οι Κινέζοι λένε τα περισσότερα με τα λιγότερα λόγια, και τα ελληνικά βρίσκονται κάπου στη μέση. Ποια είναι τελικά η πιο "γρήγορη" γλώσσα στον κόσμο;

Must Read
Must Read: Το τραγικό τέλος των παιδιών που σκαρφάλωναν στις καμινάδες για καθαρισμό. Πέθαιναν με φρικτό πόνο.

Το τραγικό τέλος των παιδιών που σκαρφάλωναν στις καμινάδες για καθαρισμό. Πέθαιναν με φρικτό πόνο.

Ήταν παιδιά. Τα έστελναν στις καμινάδες. Δεν ξαναέβγαιναν όρθια. Κι αν ζούσαν, πέθαιναν με πόνο από έναν φριχτό καρκίνο που δεν είχε καταγραφεί ποτέ ξανά.

Must Read
Must Read: Μπέρδεψαν μια πόλη και νόμιζαν οτι ήταν στρατηγός. Του έγραψαν τραγούδι, του έφτιαξαν μπύρα και πήγαν να τον παρασημοφορήσουν

Μπέρδεψαν μια πόλη και νόμιζαν οτι ήταν στρατηγός. Του έγραψαν τραγούδι, του έφτιαξαν μπύρα και πήγαν να τον παρασημοφορήσουν

Τον έκαναν θρύλο, του αφιέρωσαν μπύρες και τραγούδια. Κι όταν πήγαν να τον παρασημοφορήσουν, έμαθαν την αλήθεια: ο στρατηγός Χάρκοφ δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: Έκαψε το ωραιότερο κτίριο της αρχαιότητας για να ακουστεί το όνομά του. Και τα κατάφερε.

Έκαψε το ωραιότερο κτίριο της αρχαιότητας για να ακουστεί το όνομά του. Και τα κατάφερε.

Ο Ηρόστρατος μπήκε στον ναό της Αρτέμιδος και τον έκαψε. Όχι από μίσος, αλλά από φιλοδοξία.

Must Read
Must Read: Ήταν φτωχό Ελληνόπουλο με πατέρα κουρέα. Έφτιαξε έναν καθρέφτη με σκοινιά και βαρίδι. Και άλλαξε για πάντα την ιστορία της τεχνολογίας.

Ήταν φτωχό Ελληνόπουλο με πατέρα κουρέα. Έφτιαξε έναν καθρέφτη με σκοινιά και βαρίδι. Και άλλαξε για πάντα την ιστορία της τεχνολογίας.

Ήταν ένα φτωχό παιδί κουρέα. Έφτιαξε έναν καθρέφτη με τροχαλίες και βαρίδι. Από το «φσσστ» του αέρα, γεννήθηκε η πνευματική μηχανική. Και μαζί της, η πρώτη τεχνολογική επανάσταση στην Αλεξάνδρεια.

Must Read