MUST READ

Κάλεσαν οι ίδιοι τους Τούρκους να πάρουν την πόλη γιατί προτιμούσαν τους Οθωμανούς από τους Φράγκους

Οι κάτοικοι της Άμφισσας, εξαντλημένοι από τη σκληρή φραγκική κυριαρχία, κάλεσαν τον Βαγιαζήτ Α΄ να καταλάβει την πόλη τους.
Κάλεσαν οι ίδιοι τους Τούρκους να πάρουν την πόλη γιατί προτιμούσαν τους Οθωμανούς από τους Φράγκους

Η ιστορία της Άμφισσας, που για αιώνες ήταν γνωστή ως Σάλωνα, κρύβει ένα απίθανο περιστατικό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ελληνική ιστορία. Γύρω στο 1397, οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης προσκάλεσαν τους Οθωμανούς να την καταλάβουν. Και το έκαναν, όχι επειδή αναγκάστηκαν, αλλά επειδή τους προτιμούσαν από τους κατακτητές που ήδη είχαν: τους Φράγκους.

Οι Σάλωνα ήταν τότε πρωτεύουσα μιας φραγκικής κομητείας. Από το 1205, μετά τη Δ’ Σταυροφορία, είχαν περάσει σε χέρια Λατίνων. Οι Φράγκοι έχτισαν το κάστρο πάνω στην αρχαία ακρόπολη και επέβαλαν φεουδαρχικούς νόμους, καταπιέζοντας τους Έλληνες ντόπιους, που έβλεπαν τις περιουσίες τους να αφαιρούνται και τους ίδιους να ζουν στο περιθώριο.

Η κατάσταση χειροτέρευσε όταν η εξουσία πέρασε σε έναν φραγκικό ιερέα ονόματι Στράτο, άνθρωπο φιλοχρήματο και άγριο. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτός άρπαξε μια όμορφη νεαρή, ανιψιά του επισκόπου Σεραφείμ, και τη φυλάκισε στο κάστρο, όπου τελικά τη σκότωσε. Η κοπέλα λεγόταν Αρετή, και ο θάνατός της προκάλεσε σάλο. Το κάστρο έκτοτε ονομάστηκε «της Ωριάς», προς τιμήν της.

Ο επίσκοπος Σεραφείμ, μη αντέχοντας άλλο τη φραγκική κυριαρχία, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από τους Οθωμανούς. Οι Τούρκοι ήταν τότε ανερχόμενη δύναμη στη Ρούμελη και ο ίδιος τους κάλεσε να καταλάβουν την πόλη. Και δεν ήταν μόνος: οι ίδιοι οι κάτοικοι, βασανισμένοι από δύο αιώνες κατοχής, υποστήριξαν το σχέδιο. Προτίμησαν την εξουσία του σουλτάνου από την καταπίεση των Λατίνων.

Έτσι, το 1397, ο Οθωμανός σουλτάνος Βαγιαζήτ Α΄ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και κατέλαβε τα Σάλωνα. Δεν χρειάστηκε μεγάλη μάχη. Η είσοδος των Οθωμανών έγινε σχεδόν με λαϊκή αποδοχή. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το 1821, η πόλη θα παραμείνει υπό οθωμανική κυριαρχία, με ολιγόχρονες εξαιρέσεις.

Η ιστορία αυτή αναδεικνύει μια εντελώς διαφορετική διάσταση της τουρκοκρατίας: σε μερικές περιπτώσεις, οι Τούρκοι δεν μπήκαν με τη βία, αλλά ως αποτέλεσμα επιλογής των ίδιων των χριστιανών. Όχι επειδή οι Οθωμανοί ήταν καλύτεροι, αλλά επειδή οι προηγούμενοι κατακτητές είχαν εξαντλήσει κάθε αντοχή.

Αξίζει να τονιστεί πως αυτό το γεγονός, παρότι απολύτως ιστορικό, δεν διδάσκεται σχεδόν ποτέ. Αντιστρατεύεται τις απλουστευμένες αφηγήσεις «καλών και κακών», φωτίζει όμως τις πραγματικές πολιτικές αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων, που έπρεπε να επιβιώσουν σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους, λεηλασίες και συγκρούσεις.

Η Άμφισσα του σήμερα διατηρεί το κάστρο εκείνο, το Κάστρο των Σαλώνων, ως σύμβολο μιας εποχής που ο λαός διάλεξε τον πιο ήπιο δυνάστη. Όχι γιατί πίστεψε στην ανεκτικότητα, αλλά γιατί δεν άντεχε πια την παλιά τυραννία. Μια σπάνια πράξη συλλογικής επιλογής, που συγκλονίζει με τη δύναμή της.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Σαν σήμερα 11 Φεβρουαρίου: Η μέρα που ο Τζόρνταν επέστρεψε και άλλαξε ξανά το παιχνίδι

Η επιστροφή του Τζόρνταν άλλαξε ξανά το παιχνίδι, με μια ανακοίνωση που έγραψε ιστορία και γύρισε ολόκληρο το ΝΒΑ ανάποδα.

Must Read
Must Read: Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Τριζόνια : που βρίσκεται το νησί που παραλίγο να αγοράσει ο Ωνάσης. Πως θα πάτε εκεί απο Αθήνα και απο Θεσσαλονίκη

Πού βρίσκεται το νησί Τριζόνια και πώς θα πάτε εκεί από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απλές οδηγίες

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα 10 Φεβρουαρίου: Η βραδιά που άναψε η φλόγα στο Τορίνο και η Ελλάδα μπήκε ξανά στο χειμερινό κάδρο

Σαν σήμερα το Τορίνο άνοιξε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς, με την Ελλάδα παρούσα στην παρέλαση και τη φλόγα να δίνει το σύνθημα.

Must Read
Must Read: Τον έβαλαν στα 26 του στις ίδιες εκθέσεις με τον Πόλοκ. Ο Έλληνας που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ζωγραφικής πριν τον μάθει η Ελλάδα

Τον έβαλαν στα 26 του στις ίδιες εκθέσεις με τον Πόλοκ. Ο Έλληνας που έγινε κομμάτι της αμερικανικής ζωγραφικής πριν τον μάθει η Ελλάδα

Στα 26 του ο Θεόδωρος Στάμος εκθέτει δίπλα στον Τζάκσον Πόλοκ και μπαίνει στον πυρήνα της αμερικανικής ζωγραφικής, χρόνια πριν αναγνωριστεί στην Ελλάδα.

Must Read
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παναθηναϊκός – Άρης ο τελικός που έμεινε αξέχαστος!

Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου: Παναθηναϊκός – Άρης ο τελικός που έμεινε αξέχαστος!

Σαν σήμερα 9 Φεβρουαρίου ο τελικός Κυπέλλου στο Ηράκλειο έγραψε ιστορία, με καθαρό μήνυμα ισχύος και τρόπαιο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Must Read: Βγήκε όπλο στο γήπεδο του Αιγάλεω

Βγήκε όπλο στο γήπεδο του Αιγάλεω

Και ξαφνικά στους πανηγυρισμούς φαίνεται ξεκάθαρα το όπλο και ακούγονται οι πυροβολισμοί στον αέρα.

Must Read
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου: Η Θύρα 7 που άλλαξε για πάντα το ελληνικό γήπεδο

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου: Η Θύρα 7 που άλλαξε για πάντα το ελληνικό γήπεδο

Σαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου 1981: Η χαρά ενός αγώνα έγινε εθνικό πένθος, αφήνοντας 21 ζωές και μνήμη που δεν σβήνει σε κάθε γήπεδο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Must Read: Τι είναι αυτό το μαύρο πράγμα στα χέρια των αθλητών στο επί κοντώ

Τι είναι αυτό το μαύρο πράγμα στα χέρια των αθλητών στο επί κοντώ

Στο επί κοντώ οι λεπτομέρειες παίζουν τεράστιο ρόλο.. Τι είναι όμως αυτό το μαύρο πράγμα που βάζουν οι αθλητές στα χέρια τους;

Must Read
Must Read: Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου 1984: Ο θρίαμβος της Εθνικής στο Χάμπντεν Παρκ

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου 1984: Ο θρίαμβος της Εθνικής στο Χάμπντεν Παρκ

Σαν σήμερα, το 1984 η Ελλάδα διέλυσε τη Σκωτία 3-0 στο Χάμπντεν Παρκ γράφοντας μια από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας της.

Must Read