MUST READ

Κάλεσαν οι ίδιοι τους Τούρκους να πάρουν την πόλη γιατί προτιμούσαν τους Οθωμανούς από τους Φράγκους

Οι κάτοικοι της Άμφισσας, εξαντλημένοι από τη σκληρή φραγκική κυριαρχία, κάλεσαν τον Βαγιαζήτ Α΄ να καταλάβει την πόλη τους.
Κάλεσαν οι ίδιοι τους Τούρκους να πάρουν την πόλη γιατί προτιμούσαν τους Οθωμανούς από τους Φράγκους

Η ιστορία της Άμφισσας, που για αιώνες ήταν γνωστή ως Σάλωνα, κρύβει ένα απίθανο περιστατικό που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ελληνική ιστορία. Γύρω στο 1397, οι ίδιοι οι κάτοικοι της πόλης προσκάλεσαν τους Οθωμανούς να την καταλάβουν. Και το έκαναν, όχι επειδή αναγκάστηκαν, αλλά επειδή τους προτιμούσαν από τους κατακτητές που ήδη είχαν: τους Φράγκους.

Οι Σάλωνα ήταν τότε πρωτεύουσα μιας φραγκικής κομητείας. Από το 1205, μετά τη Δ’ Σταυροφορία, είχαν περάσει σε χέρια Λατίνων. Οι Φράγκοι έχτισαν το κάστρο πάνω στην αρχαία ακρόπολη και επέβαλαν φεουδαρχικούς νόμους, καταπιέζοντας τους Έλληνες ντόπιους, που έβλεπαν τις περιουσίες τους να αφαιρούνται και τους ίδιους να ζουν στο περιθώριο.

Η κατάσταση χειροτέρευσε όταν η εξουσία πέρασε σε έναν φραγκικό ιερέα ονόματι Στράτο, άνθρωπο φιλοχρήματο και άγριο. Σύμφωνα με την παράδοση, αυτός άρπαξε μια όμορφη νεαρή, ανιψιά του επισκόπου Σεραφείμ, και τη φυλάκισε στο κάστρο, όπου τελικά τη σκότωσε. Η κοπέλα λεγόταν Αρετή, και ο θάνατός της προκάλεσε σάλο. Το κάστρο έκτοτε ονομάστηκε «της Ωριάς», προς τιμήν της.

Ο επίσκοπος Σεραφείμ, μη αντέχοντας άλλο τη φραγκική κυριαρχία, αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια από τους Οθωμανούς. Οι Τούρκοι ήταν τότε ανερχόμενη δύναμη στη Ρούμελη και ο ίδιος τους κάλεσε να καταλάβουν την πόλη. Και δεν ήταν μόνος: οι ίδιοι οι κάτοικοι, βασανισμένοι από δύο αιώνες κατοχής, υποστήριξαν το σχέδιο. Προτίμησαν την εξουσία του σουλτάνου από την καταπίεση των Λατίνων.

Έτσι, το 1397, ο Οθωμανός σουλτάνος Βαγιαζήτ Α΄ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και κατέλαβε τα Σάλωνα. Δεν χρειάστηκε μεγάλη μάχη. Η είσοδος των Οθωμανών έγινε σχεδόν με λαϊκή αποδοχή. Από εκείνη τη στιγμή και μέχρι το 1821, η πόλη θα παραμείνει υπό οθωμανική κυριαρχία, με ολιγόχρονες εξαιρέσεις.

Η ιστορία αυτή αναδεικνύει μια εντελώς διαφορετική διάσταση της τουρκοκρατίας: σε μερικές περιπτώσεις, οι Τούρκοι δεν μπήκαν με τη βία, αλλά ως αποτέλεσμα επιλογής των ίδιων των χριστιανών. Όχι επειδή οι Οθωμανοί ήταν καλύτεροι, αλλά επειδή οι προηγούμενοι κατακτητές είχαν εξαντλήσει κάθε αντοχή.

Αξίζει να τονιστεί πως αυτό το γεγονός, παρότι απολύτως ιστορικό, δεν διδάσκεται σχεδόν ποτέ. Αντιστρατεύεται τις απλουστευμένες αφηγήσεις «καλών και κακών», φωτίζει όμως τις πραγματικές πολιτικές αποφάσεις των τοπικών κοινοτήτων, που έπρεπε να επιβιώσουν σε έναν κόσμο γεμάτο κινδύνους, λεηλασίες και συγκρούσεις.

Η Άμφισσα του σήμερα διατηρεί το κάστρο εκείνο, το Κάστρο των Σαλώνων, ως σύμβολο μιας εποχής που ο λαός διάλεξε τον πιο ήπιο δυνάστη. Όχι γιατί πίστεψε στην ανεκτικότητα, αλλά γιατί δεν άντεχε πια την παλιά τυραννία. Μια σπάνια πράξη συλλογικής επιλογής, που συγκλονίζει με τη δύναμή της.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Έστειλαν ψεύτικο μήνυμα για βλάβη στο νερό και άρχισε η πιο αιματηρή ανατροπή του Β΄ Παγκοσμίου

Έστειλαν ψεύτικο μήνυμα για βλάβη στο νερό και άρχισε η πιο αιματηρή ανατροπή του Β΄ Παγκοσμίου

Οι Αμερικανοί έστειλαν ένα ψεύτικο μήνυμα για βλάβη στην αφαλάτωση. Οι Ιάπωνες το κατάπιαν.

Must Read
Must Read: Μια ομάδα μισθοφόρων από την Καταλονία κατέλαβε την Αθήνα και έγιναν αφέντες της για 77 χρόνια

Μια ομάδα μισθοφόρων από την Καταλονία κατέλαβε την Αθήνα και έγιναν αφέντες της για 77 χρόνια

Έφτασαν ως μισθοφόροι. Σκότωσαν τον Δούκα. Και κυβέρνησαν την Αθήνα σαν να ήταν δική τους.

Must Read
Must Read: Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε τους στρατηγούς του γαμπρούς των εχθρών και μετά τους είπε ευχαριστώ

Ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε τους στρατηγούς του γαμπρούς των εχθρών και μετά τους είπε ευχαριστώ

Στα Σούσα, ο Μέγας Αλέξανδρος πάντρεψε τους στρατηγούς του με κόρες των Περσών εχθρών τους και τους ευχαρίστησε.

Must Read
Must Read: Τους έπαιρναν από το χωράφι με το ζόρι. Έτσι γινόταν η στράτευση στην Ελλάδα πριν το ’50

Τους έπαιρναν από το χωράφι με το ζόρι. Έτσι γινόταν η στράτευση στην Ελλάδα πριν το ’50

Δεν υπήρχε φάκελος, ειδοποίηση ή προθεσμία. Μόνο ο χωροφύλακας, το χωράφι, και μια φωνή

Must Read
Must Read: Στην καρδιά του Ελληνικού Εμφυλίου, μια χιονοθύελλα ανάγκασε αντάρτες και στρατιώτες να αγκαλιαστούν για να σωθούν

Στην καρδιά του Ελληνικού Εμφυλίου, μια χιονοθύελλα ανάγκασε αντάρτες και στρατιώτες να αγκαλιαστούν για να σωθούν

Το 1947, σε έναν ορεινό αυχένα ανάμεσα στα Βραγγιανά και τη Νιάλα, η Ελλάδα έζησε τη νύχτα που ο Εμφύλιος έκανε παύση από σεβασμό στη ζωή

Must Read
Must Read: Έστησε το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών του Μακεδονικού Αγώνα, έσωσε τον Μελά ντυμένο ζωέμπορο, τον έσωσε απο σφαίρα η ταμπακιέρα

Έστησε το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών του Μακεδονικού Αγώνα, έσωσε τον Μελά ντυμένο ζωέμπορο, τον έσωσε απο σφαίρα η ταμπακιέρα

Έσωσε τον Παύλο Μελά ντυμένο ζωέμπορο, έστησε δίκτυο πληροφοριοδοτών, και έφαγε σφαίρα που σφηνώθηκε στην ταμπακιέρα του.

Must Read
Must Read: Αρέσει η ταινία για τον Στέλιο Καζαντζίδη στην Τουρκία αλλά λένε ότι δεν έχει καμία αναφορά στους μουσικούς δεσμούς του με την Τουρκία

Αρέσει η ταινία για τον Στέλιο Καζαντζίδη στην Τουρκία αλλά λένε ότι δεν έχει καμία αναφορά στους μουσικούς δεσμούς του με την Τουρκία

«Παρ’ όλα αυτά, η ταινία αναδεικνύει τη συγκλονιστική πολιτισμική συγγένεια μεταξύ των δύο λαών», λένε οι Τούρκοι.

Must Read
Must Read: Έπλενε τα πατώματα στο παλάτι και έγινε ο πρώτος βασιλιάς που διάλεξε ο λαός της Ευρώπης

Έπλενε τα πατώματα στο παλάτι και έγινε ο πρώτος βασιλιάς που διάλεξε ο λαός της Ευρώπης

Δεν είχε γεννηθεί για βασιλιάς. Έπλενε πατώματα στο παλάτι. Κι όμως, ο Πεπίνος ο Βραχύς έγινε ο πρώτος που στέφθηκε με λαϊκή συναίνεση.

Must Read
Featured: Φυλακίστηκε από Τούρκους και κατηγορήθηκε για αίρεση από Χριστιανούς

Φυλακίστηκε από Τούρκους και κατηγορήθηκε για αίρεση από Χριστιανούς

Ο Γρηγόριος Παλαμάς εγκατέλειψε τα αξιώματα για την προσευχή, φυλακίστηκε από τους Τούρκους, δικάστηκε από Χριστιανούς

Featured