MUST READ

Ντύθηκε κορίτσι για να μην πάει στον πόλεμο. Τον ανακάλυψαν όταν του έφεραν όπλα και τα άρπαξε πρώτος. Ήταν ο Αχιλλέας.

Η Θέτις τον ντύνει κορίτσι για να μην πεθάνει στην Τροία. Ο Οδυσσέας του φέρνει ένα σπαθί και ο Αχιλλέας το πιάνει πρώτος.
Ντύθηκε κορίτσι για να μην πάει στον πόλεμο. Τον ανακάλυψαν όταν του έφεραν όπλα και τα άρπαξε πρώτος. Ήταν ο Αχιλλέας.

Ήταν γραφτό να πεθάνει στον Τρωικό Πόλεμο. Το ήξερε η μητέρα του. Το ήξεραν και οι θεοί. Κι όταν μια προφητεία προαναγγέλλει τον θάνατο ενός παιδιού, καμία μάνα δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Η Θέτις, νύμφη της θάλασσας και μητέρα του Αχιλλέα, αποφασίζει να τον κρύψει. Όχι στο βουνό. Όχι σε σπηλιά. Αλλά ντυμένο σαν κορίτσι, στο παλάτι του βασιλιά της Σκύρου.

Η ιστορία δεν υπάρχει στην Ιλιάδα. Την κατέγραψε πρώτος με λεπτομέρεια ο ρωμαίος ποιητής Στάτιος, και από τότε πέρασε σε τραγωδίες, όπερες, τοιχογραφίες, ακόμα και κόμικ. Το βασικό της στοιχείο όμως δεν άλλαξε ποτέ: Ο Αχιλλέας ζούσε ανάμεσα στις κόρες του Λυκομήδη σαν μία απ’ αυτές, με το όνομα Πυρρά – δηλαδή η κοκκινομάλλα. Ήταν ψηλός, δυνατός, με φλογερό βλέμμα. Μα κανείς δεν υποπτευόταν τίποτα. Έπαιζε λύρα, χόρευε, έπλεκε. Κι όλα αυτά για να ξεγελάσει τη μοίρα.

Όμως ο χρόνος δεν κάνει χατίρια. Οι Έλληνες δεν μπορούσαν να πάρουν την Τροία χωρίς τον Αχιλλέα, λέει η προφητεία. Έτσι, ο Οδυσσέας οργανώνει ένα σχέδιο. Πηγαίνει στη Σκύρο με δώρα για τις κόρες του βασιλιά: κοσμήματα, υφάσματα, καθρέφτες. Κι ανάμεσά τους, ένα σπαθί.

Όταν το σπαθί το άγγιξε ο Αχιλλέας, άστραψε το πρόσωπό του. Δεν ήταν θηλυκή περιέργεια αυτό που ένιωσε. Ήταν η φλόγα του ήρωα που φλέγεται όσο δεν πολεμά. Ο Οδυσσέας τότε έκανε τον τελευταίο ελιγμό. Έβαλε έναν στρατιώτη να σαλπίσει ξαφνικά, σαν να γίνεται επίθεση. Και ο πρώτος που έπεσε στα γόνατα, τράβηξε το όπλο και στάθηκε έτοιμος, ήταν ο Αχιλλέας.

Η αποκάλυψη ήταν αναπόφευκτη. Η μεταμφίεση έπεσε. Ο Αχιλλέας αποκαλύφθηκε μπροστά σε όλους, κι έτσι άρχισε η πορεία του προς την Αχίλλειο δόξα. Μα η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Γιατί στη Σκύρο είχε ερωτευτεί τη βασιλοπούλα Δηιδάμεια. Από τον έρωτά τους γεννήθηκε ο Νεοπτόλεμος. Κι όταν ήρθε η ώρα να φύγει, ο Αχιλλέας της υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει.

Αλλά όλοι ξέρουμε πώς τελειώνει ο μύθος.

Αυτό το επεισόδιο δεν είναι καταγεγραμμένο στον Όμηρο, αλλά θεωρείται παραδοσιακός κρίκος της ευρύτερης Τρωικής αφήγησης. Είναι ένα από τα πιο αλληγορικά και δραματικά στιγμιότυπα της ελληνικής μυθολογίας: ένας ανίκητος πολεμιστής, κρυμμένος σε γυναικεία ρούχα, ανάμεσα σε κορίτσια, προσπαθεί να ξεγελάσει μια μοίρα που ήδη τον περιμένει.

Η ιστορία του Αχιλλέα στη Σκύρο δεν αφορά μόνο τη μεταμφίεση. Αφορά την ανθρώπινη προσπάθεια να ξεφύγεις απ’ αυτό που είσαι φτιαγμένος να κάνεις. Και τελικά, το τίμημα που πληρώνεις όταν το αρνείσαι.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τι έπαθαν δύο νέα παιδιά που κατά λάθος βρέθηκαν στην Ελευσίνα χωρίς να ξέρουν τι συμβαίνει εκεί

Τα Ελευσίνια Μυστήρια δεν συγχωρούσαν ούτε την αθωότητα. Δύο παιδιά που μπήκαν κατά λάθος στον ιερό χώρο, σφαγιάστηκαν αμέσως.

Must Read
Must Read: Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέχρι τα οκτώ. Μετά είναι αργά

Από τα 3 έως τα 8. Αυτά τα χρόνια έκριναν όλη τη ζωή του ανθρώπου, έλεγαν οι Πυθαγόρειοι. Αν το παιδί δεν διδασκόταν τότε, μετά ήταν πια αργά.

Must Read
Must Read: Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880. Τον χλεύασαν. Του έριξαν την κυβέρνηση και πέθανε εξόριστος

Ήθελε να ενώσει το Ρίο με το Αντίρριο από το 1880.

Must Read
Must Read: Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Πήρε ένα κομμάτι από την Ακρόπολη και το έβαλε πάνω στο γραφείο του διακοσμητικό

Δεν ήταν αρχαιολόγος ούτε συλλέκτης. Κι όμως, το 1889, ο Talmage πήρε μαζί του ένα κομμάτι από τον Παρθενώνα

Must Read
Must Read: Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Τον έλεγαν τανκ του Ολυμπιακού γιατί κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει – Ανάγκασε ακόμα και δικτάτορα στην εξέδρα να του ζητήσει να παίζει πιο ήρεμα

Ο Ιωαννίδης λέγεται ότι του φώναξε να παίζει πιο... ήρεμα.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Ο Έλληνας συνθέτης που είχε όραμα να αλλάξει τη μουσική της Ευρώπης. Τον σταμάτησε μια στροφή και άφησε πίσω του μουσική που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει.

Συνθέτης, φιλόσοφος, οραματιστής. Ο Γιάννης Χρήστου πέθανε στα 44 του σε μια στροφή, αφήνοντας πίσω μουσική από άλλες διαστάσεις.

Must Read
Must Read: Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Ο θρύλος του Ολυμπιακού με τα 450 γκολ είχε πρόβλημα στο πόδι και λίγο έλειψε να τον εκτελέσουν

Δεν περπατούσε καλά. Κατηγορήθηκε, φυλακίστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο. Και όμως, με τη φανέλα του Ολυμπιακού έγραψε 450 φορές το όνομά του στα δίχτυα.

Must Read
Must Read: Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Μια άμαξα με ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο ήταν εκεί την ώρα της κηδείας του. Γιατί ο Σερ το είχε τραγουδήσει.

Ένα άσπρο κι ένα μαύρο άλογο, είπε στο τραγούδι του. Στην κηδεία του, αυτή η εικόνα έγινε πραγματικότητα.

Must Read
Must Read: Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το πλοίο που λεγόταν Θεσσαλονίκη και χάθηκε μες στον Ατλαντικό χωρίς φαγητό, χωρίς νερό. Εξέπεμπε SOS αλλά δεν το πίστευαν

Το ελληνικό πλοίο "Θεσσαλονίκη" χάθηκε στον Ατλαντικό το 1916. Οι ναυτικοί πεινούσαν, εξέπεμπαν SOS αλλά κανείς δεν ανταποκρίθηκε.

Must Read