Ο αδερφός του έγινε εχθρός του. Πολέμησαν μαζί στην Επανάσταση, αλλά χωρίστηκαν από τον Όθωνα.
Πολέμησαν δίπλα-δίπλα για την Ελευθερία. Μα όταν ήρθε η ώρα του Όθωνα, ο ένας έγινε υπασπιστής και ο άλλος επαναστάτης.
Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ήταν μόλις 18 ετών. Ο Αλέξιος Γρίβας, με το προσωνύμιο Γαρδικιώτης, άφησε τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και μπήκε στον Αγώνα δίπλα στους αδελφούς του. Πολέμησαν μαζί στα πιο δύσκολα μέτωπα, έδωσαν μάχες στην Αττική, στο Πέτα και στην Αράχοβα. Εκείνος μπήκε πρώτος με 500 άνδρες στην πόλη πριν φτάσουν οι Τουρκαλβανοί. Την ίδια ώρα, ο αδελφός του Θεόδωρος, που θα γινόταν θρύλος, χαράκωνε τη δική του πορεία, εξίσου ηρωική.
Οι Γριβαίοι είχαν αίμα από τις παλιές γενιές των αρματολών. Ο πατέρας τους, Δημήτριος ή Δράκος, δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον Αλή πασά γιατί δεν υπάκουσε σε διαταγή να χτυπήσει το χωριό του. Τα παιδιά του μεγάλωσαν για να γίνουν θρύλοι της Επανάστασης. Αλλά όσο ενωμένοι ήταν στα βουνά του ’21, τόσο μακριά βρέθηκαν όταν ήρθε η ώρα της εξουσίας.
Ο Αλέξιος ακολούθησε έναν άλλο δρόμο. Μετά την Ανεξαρτησία, εντάχθηκε στον στρατό, ανέλαβε χιλίαρχος, και έφτασε να γίνει υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα. Ήταν πειθαρχημένος, νομοταγής και πίστευε στον ρόλο του νέου κράτους. Κι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης, βρέθηκε απέναντι στον ίδιο του τον αδελφό. Ο Θεόδωρος κήρυξε επανάσταση. Και ο Αλέξιος έλαβε διαταγή να τον καταστείλει.
Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της μεταξύ τους αναμέτρησης. Αλλά είναι βέβαιο πως ο Αλέξιος υπάκουσε. Δεν εγκατέλειψε ποτέ την πίστη του στο Στέμμα. Δεν έκανε πίσω. Δεν συντάχθηκε με τον αδελφό του. Στάθηκε απέναντί του. Η ιστορία δεν κράτησε τη σύγκρουση τους με λεπτομέρειες, αλλά το γεγονός παραμένει: δύο αδέλφια, δύο ήρωες του ίδιου πολέμου, χώρισαν δρόμους από έναν θρόνο.
Το 1854, ως διοικητής του στρατού της Δυτικής Στερεάς, βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας του. Αλλά ο Καλλέργης απαίτησε την παύση του. Ο Αλέξιος απομακρύνθηκε από τη θέση του υπασπιστή. Ένα χρόνο μετά, πέθανε. Δεν ακολούθησε ποτέ τα ίχνη του αδελφού του, δεν μπήκε σε κινήματα ούτε σε στάσεις. Έμεινε πιστός μέχρι τέλους στο βασίλειο που είχε ορκιστεί να υπηρετεί.
Κι έτσι γράφτηκε η τραγική συμμετρία: ο ένας Γρίβας, στρατάρχης, ελευθερωτής, εξεγερμένος. Ο άλλος, χιλίαρχος, υπασπιστής, κρατικός αξιωματούχος. Και ανάμεσά τους, ένα ρήγμα τόσο βαθύ όσο και η ίδια η μετάβαση από την Επανάσταση στο κράτος.