MUST READ

Ο αδερφός του έγινε εχθρός του. Πολέμησαν μαζί στην Επανάσταση, αλλά χωρίστηκαν από τον Όθωνα.

Πολέμησαν δίπλα-δίπλα για την Ελευθερία. Μα όταν ήρθε η ώρα του Όθωνα, ο ένας έγινε υπασπιστής και ο άλλος επαναστάτης.
Ο αδερφός του έγινε εχθρός του. Πολέμησαν μαζί στην Επανάσταση, αλλά χωρίστηκαν από τον Όθωνα.

Όταν ξέσπασε η Επανάσταση, ήταν μόλις 18 ετών. Ο Αλέξιος Γρίβας, με το προσωνύμιο Γαρδικιώτης, άφησε τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας και μπήκε στον Αγώνα δίπλα στους αδελφούς του. Πολέμησαν μαζί στα πιο δύσκολα μέτωπα, έδωσαν μάχες στην Αττική, στο Πέτα και στην Αράχοβα. Εκείνος μπήκε πρώτος με 500 άνδρες στην πόλη πριν φτάσουν οι Τουρκαλβανοί. Την ίδια ώρα, ο αδελφός του Θεόδωρος, που θα γινόταν θρύλος, χαράκωνε τη δική του πορεία, εξίσου ηρωική.

Οι Γριβαίοι είχαν αίμα από τις παλιές γενιές των αρματολών. Ο πατέρας τους, Δημήτριος ή Δράκος, δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον Αλή πασά γιατί δεν υπάκουσε σε διαταγή να χτυπήσει το χωριό του. Τα παιδιά του μεγάλωσαν για να γίνουν θρύλοι της Επανάστασης. Αλλά όσο ενωμένοι ήταν στα βουνά του ’21, τόσο μακριά βρέθηκαν όταν ήρθε η ώρα της εξουσίας.

Ο Αλέξιος ακολούθησε έναν άλλο δρόμο. Μετά την Ανεξαρτησία, εντάχθηκε στον στρατό, ανέλαβε χιλίαρχος, και έφτασε να γίνει υπασπιστής του βασιλιά Όθωνα. Ήταν πειθαρχημένος, νομοταγής και πίστευε στον ρόλο του νέου κράτους. Κι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης, βρέθηκε απέναντι στον ίδιο του τον αδελφό. Ο Θεόδωρος κήρυξε επανάσταση. Και ο Αλέξιος έλαβε διαταγή να τον καταστείλει.

Δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες της μεταξύ τους αναμέτρησης. Αλλά είναι βέβαιο πως ο Αλέξιος υπάκουσε. Δεν εγκατέλειψε ποτέ την πίστη του στο Στέμμα. Δεν έκανε πίσω. Δεν συντάχθηκε με τον αδελφό του. Στάθηκε απέναντί του. Η ιστορία δεν κράτησε τη σύγκρουση τους με λεπτομέρειες, αλλά το γεγονός παραμένει: δύο αδέλφια, δύο ήρωες του ίδιου πολέμου, χώρισαν δρόμους από έναν θρόνο.

Το 1854, ως διοικητής του στρατού της Δυτικής Στερεάς, βρισκόταν στην κορυφή της καριέρας του. Αλλά ο Καλλέργης απαίτησε την παύση του. Ο Αλέξιος απομακρύνθηκε από τη θέση του υπασπιστή. Ένα χρόνο μετά, πέθανε. Δεν ακολούθησε ποτέ τα ίχνη του αδελφού του, δεν μπήκε σε κινήματα ούτε σε στάσεις. Έμεινε πιστός μέχρι τέλους στο βασίλειο που είχε ορκιστεί να υπηρετεί.

Κι έτσι γράφτηκε η τραγική συμμετρία: ο ένας Γρίβας, στρατάρχης, ελευθερωτής, εξεγερμένος. Ο άλλος, χιλίαρχος, υπασπιστής, κρατικός αξιωματούχος. Και ανάμεσά τους, ένα ρήγμα τόσο βαθύ όσο και η ίδια η μετάβαση από την Επανάσταση στο κράτος.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο που πρόδωσε τη μυστική βάση των Σοβιετικών στην Κούβα

Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Κούβα αποκάλυψε την ύπαρξη σοβιετικής βάσης και πυροδότησε κρίση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε νέο Ψυχρό Πόλεμο.

Must Read
Must Read: Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Ο ναός στην Πλάκα που ίσως χτίστηκε από πρίγκιπα πάνω σε ερείπια αρχαίου ιερού και βρέθηκε μέσα του χαραγμένο το όνομά του

Κρυμμένος στην Πλάκα, ο Άγιος Νικόλαος Ραγκαβά φέρει το όνομα πρίγκιπα στον τρούλο του και ίσως χτίστηκε πάνω σε αρχαίο ιερό.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Ο γιατρός που πρώτος έφερε την ποίηση στην Ιατρική και πέθανε με μια κλωτσιά αλόγου

Έγραψε ποιήματα για τη φλεβοτομία, αγωνίστηκε για την υγεία των φτωχών και πέθανε στον δρόμο για να σώσει έναν ασθενή.

Must Read
Must Read: Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Ο βασιλιάς που νικήθηκε, εξορίστηκε, συγχώρεσε, επέστρεψε, και πέθανε έφιππος σαν Μακεδόνας

Έχασε τον θρόνο, πήγε εξορία στη Ρώμη, συγχώρεσε τον προδότη αδερφό του, και πέθανε σαν στρατηγός της Μακεδονίας.

Must Read
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read