MUST READ

Ο αστερισμός που άρχισε να σκοτεινιάζει το 2023 και ετοιμάζεται να εκραγεί ίσως και μέσα στο 2025. Τι θα δούμε με γυμνό μάτι όταν εκραγεί;

Το στεφάνι της Αριάδνης σκοτεινιάζει. Και ίσως, μέσα στο 2025, ανάψει ξανά. Ένα μοναδικό αστρικό φαινόμενο που συμβαίνει μόνο κάθε 80 χρόνια.
Ο αστερισμός που άρχισε να σκοτεινιάζει το 2023 και ετοιμάζεται να εκραγεί ίσως και μέσα στο 2025. Τι θα δούμε με γυμνό μάτι όταν εκραγεί;

Ανάμεσα στους πιο ήσυχους και διακριτικούς αστερισμούς του ουρανού, υπάρχει ένας που ξαφνικά έγινε ο πιο πολυαναμενόμενος. Ο Βόρειος Στέφανος, γνωστός από την αρχαιότητα ως το στεφάνι της Αριάδνης, κρύβει μέσα του έναν αστέρα που άρχισε να σκοτεινιάζει το 2023. Οι επιστήμονες περιμένουν με κομμένη την ανάσα. Γιατί αυτό το σκοτείνιασμα είναι πάντα προάγγελος μιας έκρηξης που συμβαίνει μόνο δύο φορές τον αιώνα.

Ο αστέρας λέγεται T Coronae Borealis. Είναι αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «επαναλαμβανόμενος καινοφανής». Ένα διπλό σύστημα όπου ένας λευκός νάνος καταπίνει σιγά σιγά την ενέργεια ενός κόκκινου γίγαντα. Όταν η πίεση γίνει ασύλληπτη, προκαλείται έκρηξη στην επιφάνεια του νάνου και το φως αυτής της στιγμής κάνει τον αόρατο αστέρα να λάμψει σαν καινούριο, να γίνει για λίγες μέρες ορατός από ολόκληρη τη Γη.

Η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν το 1946. Η προηγούμενη, το 1866. Το μοτίβο μοιάζει να επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε 80 χρόνια. Και τώρα, το σκοτείνιασμα ξεκίνησε πάλι, σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια. Από τον Μάρτιο του 2023, ο T Coronae Borealis άρχισε να χάνει τη φωτεινότητά του. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί λίγο πριν τις δύο προηγούμενες εκρήξεις.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν τι έρχεται. Και αυτή τη φορά, η τεχνολογία είναι με το μέρος μας. Όταν ο T CrB εκραγεί, θα το καταλάβουμε όλοι — όχι μέσα από τηλεσκόπια ή εφαρμογές, αλλά με τα μάτια μας. Στον ουρανό θα εμφανιστεί ένα φωτεινό «καινούριο άστρο», τόσο λαμπρό όσο ο Σείριος ή ακόμα και η Αφροδίτη. Θα είναι σαν κάποιος να άναψε φως εκεί που υπήρχε σκοτάδι.

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αυτό το άστρο δεν θα μείνει για πάντα. Η λάμψη του θα διαρκέσει για 8 με 10 ημέρες. Μετά, θα επιστρέψει στην αφάνεια, σαν να μην υπήρξε ποτέ. Και ίσως, για την υπόλοιπη ζωή μας, να μη δούμε άλλη τέτοια έκρηξη.

Ο T Coronae Borealis απέχει περίπου 3.000 έτη φωτός από τη Γη. Η έκρηξή του δεν είναι επικίνδυνη για εμάς. Είναι όμως ένα από τα ελάχιστα φαινόμενα στο σύμπαν που μας επιτρέπουν να δούμε το αόρατο να γίνεται ορατό. Μια σύγκρουση αστρικής ύλης που ανάβει ένα πρόσκαιρο άστρο στον ουρανό, σαν σήμα από άλλη εποχή.

Αυτό που περιμένουμε δεν είναι απλώς ένα επιστημονικό φαινόμενο. Είναι ένα μοναδικό κοσμικό θέαμα που συμβαίνει μία φορά στη ζωή μας. Και ίσως, μέσα στο 2025, να δούμε ξαφνικά το στεφάνι της Αριάδνης να λάμπει ξανά, πιο φωτεινό από ποτέ.

Γρηγόρης Κεντητός

Γράφω για πράγματα που με συναρπάζουν, αλλά φροντίζω πάντα να τα ερευνώ σαν να τα μελετούσα για πρώτη φορά. Αναζητώ τη σύνδεση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, το ανθρώπινο μέσα στο ακαδημαϊκό, και τη γνώση που μπορεί να μεταφερθεί με τρόπο απλό, ακριβή και ζωντανό. Είτε πρόκειται για έναν αρχαίο πόλεμο είτε για ένα φαινόμενο της εποχής μας, στηρίζομαι πάντα σε πρωτογενές υλικό, πραγματικές πηγές και σοβαρή τεκμηρίωση. Θέλω κάθε κείμενο να αξίζει τον χρόνο του αναγνώστη — και τον δικό μου.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Το γαλλικό κολλέγιο που σπουδάζουν Έλληνες και παίρνουν πτυχίο Σορβόννης – Τι λέει ο οικονομικός διευθυντής του Ατζούν στην Ελλάδα

Το γαλλικό κολλέγιο που σπουδάζουν Έλληνες και παίρνουν πτυχίο Σορβόννης – Τι λέει ο οικονομικός διευθυντής του Ατζούν στην Ελλάδα

«Προτείνω σε όποιον θέλει ουσιαστικά αποτελέσματα, χωρίς να χάνει τον χρόνο του, να ρίξει μια ματιά στις δυνατότητες που του παρέχει το Idef. Θα γλυτώσει και χρόνο και... χρήμα»

Must Read
Must Read: Πώς φτάσαμε σήμερα μετά από 571 χρόνια η Μεγάλη του Γένους Σχολή να μην έχει ούτε έναν νέο μαθητή στην Α’ Γυμνασίου

Πώς φτάσαμε σήμερα μετά από 571 χρόνια η Μεγάλη του Γένους Σχολή να μην έχει ούτε έναν νέο μαθητή στην Α’ Γυμνασίου

Η Μεγάλη του Γένους Σχολή περνά τη σοβαρότερη κρίση της. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην Α’ Γυμνασίου δεν γράφτηκε ούτε ένας νέος μαθητής.

Must Read
Must Read: Ο άνθρωπος που άλλαξε το Λαύριο και έφερε την ιδέα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα

Ο άνθρωπος που άλλαξε το Λαύριο και έφερε την ιδέα της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα

Ο Φωκίων Νέγρης ένωσε το Λαύριο με την Αθήνα, στάθηκε δίπλα στους εργάτες και άφησε παρακαταθήκη τον πρώτο νόμο κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα.

Must Read
Must Read: Πως η Citroën σαμπόταρε τους Ναζί με ενα κόλπο που παρέλυσε τα φορτηγά τους

Πως η Citroën σαμπόταρε τους Ναζί με ενα κόλπο που παρέλυσε τα φορτηγά τους

Ο Pierre Jules Boulanger της Citroën βρήκε έναν αθόρυβο τρόπο να σαμποτάρει τα φορτηγά των Ναζί αλλάζοντας μια απλή εγκοπή στον μετρητή λαδιού.

Must Read
Must Read: Η πέτρα των 143 κιλών που αποκάλυψε τη δύναμη των αρχαίων Ελλήνων

Η πέτρα των 143 κιλών που αποκάλυψε τη δύναμη των αρχαίων Ελλήνων

Η πέτρα των 143 κιλών στην Ολυμπία είναι μια ζωντανή μαρτυρία για τη δύναμη των αρχαίων Ελλήνων και το κατόρθωμα του Βύβωνα.

Must Read
Must Read: Ο γιατρός που κατέγραψε την έκρηξη της Σαντορίνης και έσωσε τους λεπρούς του νησιού

Ο γιατρός που κατέγραψε την έκρηξη της Σαντορίνης και έσωσε τους λεπρούς του νησιού

Ο γιατρός που αφιέρωσε τη ζωή του στους λεπρούς και έγραψε το χρονικό της μεγάλης έκρηξης του 1866 στη Σαντορίνη.

Must Read
Must Read: Πως η φωτιά άλλαξε την ανθρώπινη εξέλιξη;

Πως η φωτιά άλλαξε την ανθρώπινη εξέλιξη;

Η φωτιά έδωσε ζεστασιά, έδιωξε τα θηρία, μα το πιο σπουδαίο είναι ότι άλλαξε το ίδιο μας το σώμα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε.

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας αυτοκράτορας που προσπάθησε να μοιράσει τη γη στους φτωχούς αλλά του την έφεραν οι πλούσιοι

Ο Έλληνας αυτοκράτορας που προσπάθησε να μοιράσει τη γη στους φτωχούς αλλά του την έφεραν οι πλούσιοι

Σαν σήμερα το 1185 ο Ανδρόνικος Α΄ Κομνηνός, ο Έλληνας αυτοκράτορας που θέλησε να μοιράσει τη γη στους φτωχούς, θανατώθηκε από το ίδιο του το πλήθος.

Must Read
Must Read: Το ποίημα του διάσημου Βρετανού για τον Φειδιππίδη, τον Αρχαίο Αθηναίο δρομέα

Το ποίημα του διάσημου Βρετανού για τον Φειδιππίδη, τον Αρχαίο Αθηναίο δρομέα

Ο Robert Browning έγραψε το 1879 το ποίημα Pheidippides, που έκανε τον Αθηναίο δρομέα αθάνατο και ενέπνευσε τον Μαραθώνιο.

Must Read