MUST READ

Ο Έλληνας που παρακάλεσε τον Πάπα να μας αφήσει να κάνουμε Επανάσταση και εκείνος ζήτησε να γίνουμε Καθολικοί

Λεγόταν Λεονάρδος Φιλαράς. Έπεισε την Ευρώπη να βοηθήσει στην απελευθέρωση των Ελλήνων τον 17ο αιώνα. Όμως ο Πάπας ζήτησε το πιο δύσκολο αντάλλαγμα: την Ορθοδοξία.
Ο Έλληνας που παρακάλεσε τον Πάπα να μας αφήσει να κάνουμε Επανάσταση και εκείνος ζήτησε να γίνουμε Καθολικοί

Ήταν Έλληνας από την τουρκοκρατούμενη Αθήνα, μορφωμένος στη Ρώμη, σύμβουλος βασιλιάδων, φίλος του Ρισελιέ και πρέσβης στην αυλή της Γαλλίας. Το όνομά του: Λεονάρδος Φιλαράς. Στον 17ο αιώνα, βρέθηκε στη μέση ενός σχεδίου τόσο τολμηρού, που ακούγεται απίστευτο: μια γενική Επανάσταση για την απελευθέρωση των Ελλήνων από τους Οθωμανούς, με την υποστήριξη του Πάπα, των Γάλλων, των Ιταλών, ακόμα και των Ιπποτών της Δύσης.

Η σπίθα δεν άναψε ποτέ. Όχι γιατί δεν υπήρχε σχέδιο. Αλλά γιατί ο Πάπας, πριν δώσει το «ok» για την ελευθερία, ζήτησε την ψυχή των Ελλήνων: να γίνουν Καθολικοί.

Ο Λεονάρδος Φιλαράς δεν ήταν ούτε στρατηγός ούτε οπλαρχηγός. Ήταν διπλωμάτης, ένας κόσμος ολόκληρος ντυμένος με ελληνικά ρούχα και δυτική ευγένεια. Στην αρχή του 17ου αιώνα, κατατάχθηκε στο Ελληνικό Φροντιστήριο της Ρώμης, όπου ήρθε σε επαφή με έναν δούκα που θεωρούσε τον εαυτό του νόμιμο διάδοχο του Βυζαντίου. Ο δούκας του Μομφερράτου σχεδίαζε να ηγηθεί σταυροφορίας απελευθέρωσης των Ελλήνων — και χρειαζόταν τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας.

Ο Φιλαράς πήρε επάνω του το δύσκολο κομμάτι: να μαλακώσει την αντίσταση του Βατικανού. Ο Πάπας άκουσε, υποσχέθηκε, αλλά έβαλε όρο. Αν οι Έλληνες ήθελαν τη βοήθεια της Καθολικής Δύσης, έπρεπε να αφήσουν την Ορθοδοξία. Και αυτό, τότε, ήταν αδιανόητο. Δεν υπήρχε Έλληνας να το δεχτεί. Ούτε κληρικός, ούτε οπλαρχηγός, ούτε λαϊκός.

Παράλληλα, στην Ήπειρο, την Αιτωλία και την Πελοπόννησο, άρχισαν συναντήσεις υπόδουλων Ελλήνων που πίστεψαν πως έφτασε η ώρα της λευτεριάς. Οπλαρχηγοί, παπάδες και πρόκριτοι περίμεναν να πέσει το σύνθημα. Η Ευρώπη εξόπλιζε πλοία. Τα δυτικά Τάγματα ξαναζωντάνευαν, αυτή τη φορά για χάρη των Ελλήνων.

Αλλά το σύνθημα δεν ήρθε ποτέ.

Ο Φιλαράς, βαθιά απογοητευμένος αλλά χωρίς να το βάλει κάτω, συνέχισε να γυρνά την Ευρώπη. Ο Ρισελιέ τον έφερε κοντά του. Έγινε πρέσβης στο Παρίσι, συνομιλητής ηγεμόνων, και κάποια στιγμή διορίστηκε στη Βενετία βιβλιοθηκάριος στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη. Εκεί όμως δεν πρόλαβε ποτέ να πάει. Πέθανε από επιπλοκές κυστεοτομής, το 1678.

Δεν έγραψε τίποτα στα ελληνικά. Δεν πέθανε στην Ελλάδα. Και το σχέδιο που ο ίδιος προσπάθησε να ενεργοποιήσει — να ξεκινήσει Επανάσταση 150 χρόνια πριν τον Κολοκοτρώνη — έμεινε θαμμένο στα διπλωματικά έγγραφα της εποχής.

Κι όμως, για μια στιγμή, ολόκληρη η Ευρώπη κοιτούσε προς την Ελλάδα. Και περίμενε. Αν ο Πάπας δεν είχε ζητήσει την πίστη μας, ίσως η Ιστορία είχε ξεκινήσει αλλιώς.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Κατέγραψε την αρχαία Ελλάδα με το χέρι, χωρίς GPS πριν 600 χρόνια. Τον έλεγαν Κυριάκο

Πριν υπάρξει αρχαιολογία, ένας Ιταλός κατέγραψε με το χέρι ναούς και επιγραφές στην Ελλάδα. Τον έλεγαν Κυριάκο.

Must Read
Must Read: Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Ένας Ισπανός περιηγητής είδε την Κωνσταντινούπολη λίγο πριν πέσει. Κι έγραψε τα πάντα

Το 1437, ο Πέρο Ταφούρ μπήκε στην Κωνσταντινούπολη και περιέγραψε μια πόλη που είχε χάσει το φως της. Ο βασιλιάς χωρίς στρατό, οι Βενετοί και οι Γενουάτες σε πόλεμο μεταξύ τους, κι εκείνος στο Παλάτι να βλέπει τους τελευταίους τίτλους να κλείνουν πίσω του

Must Read
Must Read: Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Έτσι ήταν η Πάτρα, η Θήβα και οι Δελφοί το 1676. Μια Ελλάδα με ναύτες, μοναχούς και αρχαία που κάπνιζαν οι βοσκοί.

Ο Γάλλος περιηγητής του 1676 καταγράφει μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Πάτρα, Θήβα, Δελφοί και χωριά χτισμένα πάνω σε ναούς.

Must Read
Must Read: Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Harlem Hellfighters που ξεχώρισαν για το θάρρος και την αντοχή τους στο πεδίο της μάχης

Οι Γερμανοί τους ονόμασαν "Hellfighters", λόγω της σκληρότητάς τους στη μάχη.

Must Read
Must Read: Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ο πιο αδικοχαμένος νους της θεωρητικής φυσικής, ήταν ο πρώτος που μίλησε για μποζόνια, για ρενομιοποίηση, για την κβαντική ηλεκτροδυναμική

Ήταν ο πρώτος που προέβλεψε μποζόνια και ρενομιοποίηση, αλλά οι εργασίες του αγνοήθηκαν.

Must Read
Must Read: Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Δεν είχε λεφτά για σπουδές. Έγινε ο πρώτος που μέτρησε την ταχύτητα του φωτός

Ήταν παιδί μεταναστών χωρίς λεφτά. Τον απέρριψαν. Περίμενε τον Πρόεδρο Γκραντ έξω από τον Λευκό Οίκο και πήρε μια θέση που δεν υπήρχε.

Must Read
Must Read: 100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

100 ευρώ για σεμινάριο 3 ωρών: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα κατά των διακρίσεων στους χώρους εργασίας

Η εκπαίδευση προσφέρεται εξ αποστάσεως.

Must Read
Must Read: Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Πώς η Ειρήνη Μουρτζούκου μπήκε στα σπίτια μας και μας έκανε όλους συνένοχους

Η τηλεόραση τη μετέτρεψε από ύποπτη μητέρα σε καθημερινή παρουσία στο σαλόνι μας. Και όταν αποκαλύφθηκε η φρίκη, είχαμε ήδη συνηθίσει το πρόσωπό της.

Must Read
Must Read: Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Γιατί η ΕΜΥ υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία; Η στρατηγική σημασία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που λίγοι γνωρίζουν

Δεν είναι απλώς μια κρατική υπηρεσία. Η ΕΜΥ είναι στρατιωτική, υπάγεται στην Πολεμική Αεροπορία και λειτουργεί σαν κέντρο επιχειρήσεων για τον καιρό.

Must Read