MUST READ

Ο Έλληνας που ταξίδεψε για να γίνει δικηγόρος αλλά κατέληξε να γράφει τραγούδια για τη Μπαρντό και τον Γκενσμπούρ στο Παρίσι

Γιάννης Σπανός: ο άνθρωπος που πήγε να σπουδάσει νομικά και κατέληξε να αλλάξει για πάντα το ελληνικό τραγούδι, έχοντας ήδη γράψει για τα μεγαλύτερα αστέρια του Παρισιού.
Ο Έλληνας που ταξίδεψε για να γίνει δικηγόρος αλλά κατέληξε να γράφει τραγούδια για τη Μπαρντό και τον Γκενσμπούρ στο Παρίσι

Γεννήθηκε στο Κιάτο Κορινθίας το 1934 και το μέλλον του ήταν, υποτίθεται, ήδη γραμμένο: ο Γιάννης Σπανός θα γινόταν δικηγόρος, όπως ήθελε ο πατέρας του. Όμως το μόνο που ήθελε ο ίδιος ήταν να ακούει μουσική. Ζήτησε ένα ταξίδι για σπουδές στην Ευρώπη και εκεί, με μια απόφαση που άλλαξε τη ζωή του για πάντα, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι.

Εκεί, στους μικρούς δρόμους της Μονμάρτης και στα καμπαρέ της Αριστερής Όχθης, ο άγνωστος τότε Έλληνας έπαιζε πιάνο για να επιβιώσει. Κι όμως, μέσα σε λίγα χρόνια, το όνομά του άρχισε να ακούγεται ανάμεσα σε μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής.

Ο Σπανός έγραψε τραγούδια για τη θρυλική Μπριζίτ Μπαρντό, συνεργάστηκε με την αισθαντική Ζιλιέτ Γκρεκό και έπαιξε κομμάτια που ενέπνευσαν ακόμα και τον Σερζ Γκενσμπούρ. Όλοι τους ένιωσαν πως εκείνος ο Έλληνας είχε μια ακατέργαστη ευαισθησία που ταίριαζε απόλυτα με την ατμόσφαιρα του μεταπολεμικού Παρισιού.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, έφερε μαζί του κάτι που δεν υπήρχε πριν: έναν καινούριο ήχο. Ήταν ο πρώτος που εισήγαγε το “Νέο Κύμα” στο ελληνικό τραγούδι, έναν συνδυασμό λόγιας μελωδίας και απλότητας που έγραψε ιστορία στη δισκογραφία.

Στην Ελλάδα, ο Σπανός υπέγραψε τραγούδια που σημάδεψαν εποχές: “Μια αγάπη για το καλοκαίρι” με την Καίτη Χωματά, “Οδός Αριστοτέλους” με τη Χάρις Αλεξίου, “Σπασμένο καράβι” με τον Κώστα Καράλη, “Μια φορά θυμάμαι” με την Αρλέτα. Η λίστα είναι τεράστια: Βίκυ Μοσχολιού, Γιάννης Πουλόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Γιώργος Νταλάρας, Μανώλης Μητσιάς, Ελένη Δήμου – όλοι τραγούδησαν λόγια και νότες του.

Δεν ήταν μόνο τραγουδοποιός. Ήταν και μελοποιός σπουδαίων ποιητών: Καβάφη, Βιζυηνού, Παπαδιαμάντη, Καρυωτάκη, Πολυδούρη. Ο Σπανός δεν έγραφε απλώς τραγούδια· έκτιζε έναν μουσικό κόσμο όπου η ποίηση συναντούσε την καθημερινότητα.

Το 1971 βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία “Εκείνο το καλοκαίρι”. Μέχρι το τέλος της ζωής του, το 2019, είχε στο ενεργητικό του 142 δίσκους και αμέτρητες συνεργασίες.

Πέθανε ήσυχα στο Κιάτο, στο πατρικό του σπίτι. Ένας μουσικός που ξεκίνησε για δικηγόρος και κατέληξε να αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στο Παρίσι όσο και στην ελληνική ψυχή.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ο Αρισταγόρας προσπάθησε να σώσει τη θέση του με μια εκστρατεία στη Νάξο. Απέτυχε. Και για να επιβιώσει, ξεσήκωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ο Πύρρος της Ηπείρου ήθελε να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε ο Αλέξανδρος

Must Read
Must Read: Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Το φαγητό για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν απλώς ανάγκη. Ήταν τελετουργία, πειθαρχία και γιορτή.

Must Read
Must Read: Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Η Αθήνα του Δημητρίου του Φαληρέα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους.

Must Read
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read