MUST READ

Ο γραμματέας του Καραϊσκάκη που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και τα σχολεία της

Γεώργιος Γαζής: Από το πλευρό του Καραϊσκάκη στα πεδία των μαχών, στα σχολεία της ελεύθερης Ελλάδας.
Ο γραμματέας του Καραϊσκάκη που έδωσε τη ζωή του για την Ελλάδα και τα σχολεία της

Γεννημένος το 1795 στο περήφανο Δελβινάκι της Ηπείρου, ο Γεώργιος Γαζής έμοιαζε από μικρός να κουβαλά στις πλάτες του μια αποστολή μεγαλύτερη από τη ζωή του. Σε ένα χωριό που έσφυζε τότε από ζωή και γνώση, διδάχτηκε τα πρώτα του γράμματα και έφυγε νωρίς για τις σπουδές του στη μακρινή Μολδαβία, κυνηγώντας το όνειρο της μόρφωσης μέσα στη φτώχεια και τις κακουχίες. Το Ιάσιο και το Βουκουρέστι έγιναν τα πρώτα του λιμάνια στην ξενιτιά, πριν βρεθεί μπλεγμένος στα νήματα της Φιλικής Εταιρείας και του αγώνα για την ελευθερία.

Στην έκρηξη της Επανάστασης, άφησε πίσω του κάθε σιγουριά και ακολούθησε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, παλεύοντας στα πεδία των μαχών. Όταν το κίνημα του Δραγατσανίου κατέρρευσε, πέρασε στην Ελλάδα και πολέμησε με θάρρος πλάι σε κορυφαίους αγωνιστές όπως ο Περραιβός και ο Νικόλαος Υψηλάντης. Όμως ο ρόλος που σφράγισε για πάντα το όνομά του ήταν αυτός του γραμματέα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, του στρατηγού που έγραψε με το αίμα του το έπος της Δυτικής Ελλάδας.

Από το 1822 ως το 1826, ο Γαζής δεν ήταν απλώς γραφιάς. Ήταν το δεξί χέρι του Καραϊσκάκη, ο άνθρωπος που κατέγραφε, μετέδιδε, οργάνωνε, μοιραζόταν τα σχέδια και το όραμα του στρατηγού. Στο πλευρό του έζησε τη φρίκη και το μεγαλείο της Επανάστασης, μεταφέροντας σε χαρτί τα λόγια και τις αποφάσεις που έμελλε να κρίνουν τη μοίρα της Ελλάδας.

Μετά τη θυσία του Καραϊσκάκη και την απελευθέρωση, ο Γαζής δεν επέλεξε την άνεση ούτε τα αξιώματα. Αφοσιώθηκε στην παιδεία, προσπαθώντας να χτίσει στα ερείπια του πολέμου μια νέα Ελλάδα με γνώση και ήθος. Υπήρξε σχολάρχης σε Μεσολόγγι, Άμφισσα και Αίγινα, δάσκαλος, οργανωτής σχολείων, εργάτης του πνεύματος που δεν λύγισε ποτέ μπροστά στη φτώχεια και την αχαριστία.

Το 1855, στα 60 του χρόνια, στάλθηκε με μετάθεση στη Λαμία. Κατάκοπος, άρρωστος και παγωμένος, άφησε την τελευταία του πνοή καθ’ οδόν, πληγωμένος όχι μόνο από το κρύο αλλά κι από την πίκρα της αδικίας. Τον αποχαιρέτησαν με πόνο οι φίλοι του, κι η εφημερίδα του Μεσολογγίου έγραψε ότι η σύζυγος και τα τέσσερά του παιδιά έμειναν ξαφνικά χωρίς ούτε τον επιούσιο άρτο.

Ο Γεώργιος Γαζής ήταν από εκείνους που δεν διεκδίκησαν δόξα. Ήταν ένας σιωπηλός ήρωας. Ένας άνθρωπος που έδωσε τη ζωή του για την ελευθερία και τα γράμματα της πατρίδας. Ένας άγνωστος φρουρός της νεότερης Ελλάδας.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Must Read: Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στη Νάξο άναψε φωτιά στην Περσική Αυτοκρατορία

Ο Αρισταγόρας προσπάθησε να σώσει τη θέση του με μια εκστρατεία στη Νάξο. Απέτυχε. Και για να επιβιώσει, ξεσήκωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Must Read
Must Read: Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ήθελε να γίνει ο νέος Μέγας Αλέξανδρος αλλά τελικά την βρήκε από μια γιαγιά με ένα κεραμίδι

Ο Πύρρος της Ηπείρου ήθελε να συνεχίσει εκεί που σταμάτησε ο Αλέξανδρος

Must Read
Must Read: Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Οι φτωχοί αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν φακές και σύκα, οι πλούσιοι αρχαίοι Έλληνες καραβίδες και χταπόδι

Το φαγητό για τους αρχαίους Έλληνες δεν ήταν απλώς ανάγκη. Ήταν τελετουργία, πειθαρχία και γιορτή.

Must Read
Must Read: Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Όταν η Αθήνα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους

Η Αθήνα του Δημητρίου του Φαληρέα είχε 21.000 πολίτες και 400.000 δούλους.

Must Read
Must Read: Ουίσκι από ούρα!

Ουίσκι από ούρα!

Κι όμως, υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από μια θεωρία που μοιάζει αστείο στο TikTok αλλά... έχει δώσει αφορμή για σοβαρές ερωτήσεις. Ούρα διαβητικού μπορούν να γίνουν... ουίσκι;

Must Read
Must Read: Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Πέθανε στα 28, γιατί δεν πρόλαβε να ζήσει τίποτα απ’ όσα έγραψε στα ποιήματά της

Η Πολυδούρη έγραφε ποιήματα σαν να μιλούσε στον εαυτό της πριν λιποθυμήσει.

Must Read
Must Read: Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Το ελληνικό πλοίο που ελίχθηκε σαν ξίφος, διέλυσε τα θωρηκτά του Σουλτάνου και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού μας Ναυτικού

Ήταν μόνος του. Ο Κουντουριώτης, με τον «Αβέρωφ», ελίχθηκε ανάμεσα σε τρία τουρκικά θωρηκτά και τα φρούρια του Ελλήσποντου, και έγραψε τη μεγαλύτερη νίκη του Πολεμικού Ναυτικού.

Must Read
Must Read: Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Γιατί η Κακιά Σκάλα λέγεται Κακιά Σκάλα;

Τη λένε Κακιά Σκάλα γιατί κάποτε ήταν πέρασμα για τον θάνατο

Must Read
Must Read: Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός που πήγε στους Δελφούς για να ξαναζωντανέψει τον Απόλλωνα, αλλά άκουσε τον τελευταίο χρησμό της ιστορίας

Ο Έλληνας γιατρός Ορειβάσιος πήγε στους Δελφούς να προσφέρει δώρα εκ μέρους του Ιουλιανού.

Must Read